Pienoismallit.net

Snowhawk

BAe Hawk Mk 51 - what if

Tuttu tarina: Taas yhdellä 70-luvun mallaripojalla on kämppä maksettu ja jälkikasvu maailmalla. On aika kääriä hihat ja palata tämän upean harrastuksen pariin. Tässä varttuneen aikuisikäni toinen malli. Arvostan kovasti perfektionismia ja autenttisuuteen pyrkimistä. Sitäkin aion kokeilla (no - mihin sitten taidot riittää). Toiseksi pidän luovuuden lisäämisestä hommaan tekemällä ainakin johonkin mittaan realistista "entäs jossia". Siitä on nyt kysymys tässä:

Krimin ja Ukrainan tilanteen muututtua jäätyneeksi konfliktiksi suuntautuu suurvaltojen kiinnostus taas arktisiin alueisiin. Suomellakin on tarve panostaa valvontaan ja sotilaalliseen voimaan pohjoisessa. Ja kun edelleenkään ei ole vara ostaa HX-hävittäjiä tarpeeksi pohjoisen ilmatilan valvontaan, päätettiin tehdä osaan Hawkeista vielä yksi radikaali päivityskierros:
- Pitkien etäisyyksien takia ilmatankkausmahdollisuus kuljettamalla tankkausputki ohjaamon ulkopuolella ohjaamon taakse runkoon.
- Ripustuspisteiden lisääminen asentamalla ohjuskiskot siivenkärkiin.
- Talvicamo ainakin siksi aikaa kun vielä Lapissa lunta riittää.

Mestarien tuotoksia netistä katsellessa joutuu välillä taistelemaan epätoivoa vastaan omien tekeleiden suhteen. Lähinäkö temppuilee ja sormista on tullut semmoiset kummalliset tärisevät nakit. Mutta ikä on tuonut yhden hyvänkin ominaisuudenkin mukaan: kyvyn hyväksyä oma rajallisuus. Hauskaa ja rentouttavaahan tämän pitää olla.

Sattui tosiaan muutama vuosi sitten Revellin Red Arrows paketointi 1:32 Hawkista käteen. Ja tämmöinen Snowhawk-ajatus siitä sitten kehittyi. Maalit on Lifecolorin pääosin ruiskulla ja osin siveltimellä. Kuivalaiselta fotoetsit, kokardiarkki ja Flightpathin Sidewinderit. Tankkauspuomi on valurankaa ja sen kärki kuulakärkikynästä. Osa dekaaleista tehty ja tulostettu itse.
Nautinto oli tehdä vaikka paljon jäi parannettavaa. Armollisesti nyt jo katselen vaikka itsekritiikki oli välillä kovaa. Näillä mennään.
Lopullisen kimmokkeen tämän julkaisulle antoi HW40-vuotta juhlavärityskuvat joulun alla.

Kommentit

Eipä ole yhtään huonosti rakennettu, maalattu ja säistetty. 7+-luvun taitoja varmastikin paremmin saatu noin hienoksi, mutta onhan mallit ja tekniiktkin muuttuneet j muuttuvat todella nopsaan.

Hawk on mielestäni ensinnäkin maalattu talvicamoksi ihan realistisesti, vaikka valkea ei liene helpoimpia ainakaan meikämaurille, joka ei käytä ruiskua.
Myös ohjaamo näyttää tarkalle ja pikku siirtikset ei hopeoi. Vai onko nuo harmaat niitä itse tehtyjä?
Alustasta aina plussaa, mutta tuo on kuin peilikirkas jää, jolle ei varmaan Hawkikaan olisi laskeutunut. Jotain lumentapaista kaipaisi.
Nyt kun alkuun pääsit ja vielä 1:32:lla, niin jään odottaamaan mitähän sieltä tulee jos ei ole "What if" malli, varsinkin kun mainitsit perfektionismin taipumuksia…
Tykästän näillä pojoilla:
Kiitokset kommenteista.
Itse tehtyjä siirtokuvia on tekstit. Niissä pohjakalvo näkyy valkoisella maalipohjalla hieman tummempana. Jatkossa tuo pitää ottaa huomioon paremmin.
Alustan idea oli yhdistää yleisesti käytetty koneen pohjaa näyttävä peili ja lumisuus, joka on tehty ohuella valkoisen maalin ruiskutuksella peilin pintaan.
Nyt on työn alla Trumpan 1:32 Mig-21 F-13, josta ei tule what-if. Sitä työstäessä on herännyt kysymyksiä, joista laitan viestiä keskustelujen puolelle.
Tämähän on aivan mahtava. Periaatteessa voisi näin ollakin, koska 100-sarjalaisissa Hawkeissa on mahdollisuus siivenkärjen ohjuksille. Suomalaiset Hawkit eivät tosin ole T.1-koneita, koska se on RAF:n designaatio. Suomalaiset koneet ovat T.51/T.51A/T.66 -vientitunnuksille. No, pieni nipo.

Siistiä työtä ja väritys on tosi cool - monessakin merkityksessä.
Tero Tyni kirjoitti:
Suomalaiset Hawkit eivät tosin ole T.1-koneita, koska se on RAF:n designaatio. Suomalaiset koneet ovat T.51/T.51A/T.66 -vientitunnuksille. No, pieni nipo.
Jatkonipotan sen verran, että T-merkintää on käytetty ainoastaan RAF:n koneiden yhteydessä (T1 eli Hawk T Mk 1). Vientimallit ovat Mk-alkuisia, eli suomalaisten koneiden osalta Mk 51, Mk 51A ja Mk 66.

Itse asiasta eli mallista sen verran, että malli näyttää siististi rakennetulta ja tuo maastokuvio miellyttää silmää. Siitä tulee mieleen joku tosimaailman maalauskaavio, mutten nyt millään saa mieleen mikä. Tuo paperille tulostettu Snowhawk-lappu on vähän irrallinen kokonaisuudesta, olisiko sen saanut toteutettua jotenkin suoraan peilin pintaan tms? Lumipeiliajatus itsessään on oikein hyvä ja toimiva.
Olet työstämässä sellaista konetta, joka on kaivertanut mieltäni vuosia. Siitä ison skaalan F-13:sta kannattaisi tehdä jo blogi tänne, koska varmaan kiinnostaa monia varsinkin jos siitä tulee Suomi-kone.
Ensimmäisethän tuli Suomeen -63 ja meno jatkui harvinaisen kauan. Trumpalla näkyy olevan sellainen tuotannossa, mutta liekö muilla. Olisi kiva tietää milainen se on kasata.

Loput laitan jo offtopicin puolelle.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Seurustelin aikoinaan HävLLv 31;n komentajan tyttären kanssa. Isänsä oli komentajana muistaakseni 73-80 ja jäi eläkkeelle, kun sain everstiluutnaantin nappulat. Siirtyi kokoaikaiseksi "pilikkimieheksi" ja muutti Nuorgamiin kalastelemaan. Asuu nykyisin täällä meikäläisen ja hänen kotikunnilla ja on oikea teräsvaari ja edelleen hyvä ystäväni. Käy aina vaimonsa kanssa -joka oli ammatikseen Rissalassa tutkanputkeen katsomassa mitä itärajalla tapahtuu - Kuopion näyttelyssä.

Evp. Osi K:lla on paljon rekvisiittaa työajoiltaan ja jopa liekinsammutin Migistä lampunvarjostimena.
Hän on myös Kirgiisikillan jäsen, johon kuuluvat vain reilut viisikymmentä silloista nuorta pilottia, mekatsua ja muuta tarvittavia henkilöitä, jotka olivat Neukuissa eka Miggien koulutuksessa vuonna 62. Tarinoita tuolta muutaman kuukauden reissulta on paljon ja hauskoja, joista yhden poimin linkiksi alle. Pekurihan oli silloin Ilmavoimien komentaja ja hänen saavutuksistaan lienee turha kertoa mitään.

Jos osaisin näön puolesta ja omilla taidoillani tehdä jopa hänen nimikkokoneensa hänen komentaja-ajaltaan, niin ilo olisi kyllä molemminpuoleinen, joten tee ihmeessä blogi tai kun julkaiset koneen niin ainaskin aika tarkka kertomus mikä oli vaikeaa ja mitä aftermarket kamaa jouduit tilaamaaan. Trumpetterin sarjassahan ei suomitunnuksi ainakaan ole.

www.forssanlehti.fi…g-21-toi-55-vuotta-sitten-suomalaislentajat-kahden-machin-kerhoon-13240
Kiitoksia kommenteista.
Alustan nimikyltti ei tosiaan ole kovin laatuisa. Senhän voisi toteuttaa vaikka ruiskulla maskin läpi siihen peiliin.

Tuo blogiajatus Migistä tuli vähän puskista. Kone on jo aika pitkällä ja koen olevani vielä sen verran epävarma itsestäni rakentajana, että olisiko minusta blogistiksi …
Mutta mietitään.
Laitoin keskustelut-osioon Mig21-otsakkeen alle askarruttavia kysymyksiä tällä hetkellä. Kovin paljon eivät ole poikineet vastauksia vielä.