Pienoismallit.net

Denel G6 "Rhino"

G6 on Etelä-Afrikan asevoimien 155 millimetrin G5 tykki asennettuna pyöräalustalle. Ensimmäinen prototyyppi valmistui vuonna 1981. Vuoden 1987 lopulla kaikki neljä siihen mennessä valmistunutta yksilöä lähetettiin tukemaan Angolassa taistelevia Etelä-Afrikan joukkoja. Yksi G6 sai moottorivian,joten ainoastaan kolme pääsi perille Angolaan,jossa ne osallistuivat mm. strategisesti tärkeän Cuito Cuanavalen lentokentän tulittamiseen. Tykistötulen seurauksena Angolan joukot joutuivat siirtämään lentotoiminnan kauempana rintamalta sijaitsevalle kentälle. Kaikkiaan Etelä-Afrikan armeijalle valmistettiin 43 G6:sta,joista 2 on nykyään koulutuskäytössä ja loput varastoituna. Lisäksi Arabiemiraatit osti 78 ja Oman 24 yksilöä. G6:den 155 millimetrin tykin kantama perusampumatarvikkeilla on 30 kilometriä. Perävirtausyksiköllä varustetuilla kranaateilla kantama kasvaa 39:ään kilometriin. G6 painaa 46 tonnia ja maksimissaan 90 km/h vauhdin sille antaa Magirus Deutzin 525 hevosvoimainen diesel moottori. Yhdellä tankkauksella G6 liikkuu 700 kilometriä. Miehistö koostuu kuudesta sotilaasta.

Takomin malli G6:sta ilmestyi joitakin vuosia sitten ja päätyi erikoisen ulkonäkönsä johdosta välittömästi hankintalistalleni. Omiin silmiini G6 olisi kotonaan Alien elokuvasarjan merijalkaväen käytössä…Malli rakentui ilman isompia ongelmia ja kittiä kului hyvin vähän. Laatikon ulkopuolelta lisäsin etupyörien jarruletkut ja joitakin hitsaussaumoja. Rakensin mallin melko pian maalausvalmiiksi,mutta sitten se jäi jostain syystä odottelemaan keskeneräisenä reilun vuoden ajaksi. Osasyynä tähän olivat mallin vinyylimuoviset renkaat. Renkaat ovat sinällään laadukkaat ja ilman valusaumoja,mutta en vain pidä kyseisestä materiaalista valmistetuista renkaista. Panzer Artilta tuli jokin aika sitten markkinoille resiinistä valetut pyörät,jotka hankin. Jostain syystä Panzer Art ei ole tehnyt pyöristään suoraan malliin sopivia,vaan niiden kanssa joutui käyttämään sarjan muovivanteiden osia muokattuna. Maalasin mallin Tamiyan akryyleistä sotkemillani sävyillä. Käytön jälkiä lisäsin ainoastaan pölyn ja joidenkin voiteluainetahrojen muodossa. Katselin mallia rakentaessani parikin netistä löytynyttä "walkaround" kuvasarjaa ja ajoneuvot ovat todella siistissä kunnossa. Eli ei chippailuja ja ruosteita tähän malliin. Otin tavoitteekseni saada mallin valmiiksi Tikkakosken tapahtumaan ja valmista tuli perjantaina aamupäivällä. Ei siis mennyt edes täpärälle. Joskus on tapahtumiin lähteviin malleihin tullut tehtyä viimeisiä virityksiä vielä edeltävänä yönä…

Kommentit

Varsin pitäisikö sanoa tarkoituksenmukaisen näköinen laite ja näyttelypöydälläkin katsottuna oivallista työtä.
On tosiaan erikoisen näköinen peli ja siististi kasattu. Erottuu edukseen tankkirivistöstä. Jokin tässä kuitenkin kiusaa. Hetken mietittyäni keksin että malli on kuin suoraan tuotantolinjalta. Kaipaisin hieman tuhrua ja pölyä sinne tänne. Etenkin ajoeuvon alaosaan. Myös kumit ovat kovin pyöreät maakosketuksissa. Laitteen paino ei oikein tule esille.
Kiitoksia kommenteista Antti ja Esa. Malli on tosiaan siisti. Lisäsin kyllä pölyä,mutta sen sävy on melko lähellä naamiokaavion tummempaa ruskeaa,joten ei oikein erotu muualta,kuin renkaista. Toinen netistä löytämäni "walkaround" kuvasarja oli otettu jossain kalustoesittelyssä,jossa oikea ajoneuvo on todella siistissä kunnossa. Toisessa ampumaharjoituksissa otetussa kuvasarjassa pölyä on enemmän,tosin lähinnä renkaissa. Panzer Artin pyörät olivat pettymys verrattuna yleensä käyttämiini Def Modelsin resiinipyöriin,joissa paino on hyvin mallinnettu. Veistelin tosin siivut pois näidenkin kosketuspinnoista ihan jo saadakseni mallin asettumaan siten,että yksikään pyörä ei jää ilmaan. Ammunan ajaksi G6 nousee noiden neljän laskettavan tuen varaan,jolloin pyörät ovat ilmassa. Mallissanihan näin on juuri tapahtumassa…;)