Pienoismallit.net

Mayflower

kolmimasto karakki

Laitetaan uusi blogi käyntiin kun edellinen saatiin valmiiksi . Tässä tulee menemään varmasti pidempään kuin aikaisemmassa aluksessa, kesä ja kesälomat tulevat väliin. Hieman lisää haastettakin . Mayflower rakennettiin v. 1609, aikakautensa tyypillinen kauppa-alus.
Kuljetti 102 puritaania Englannista pohjois ameriikkaan Massachusetin rannikolle, perustivat uuden englannin ensimmäisen pysyvän siirtokunnan. Laivan korkeat rakenteet suojasivat miehistöä ja matkustajia mutta hidastuttivat liikkumista vastatuuleen, laivan keskinopeus oli 125 km päivässä.
Ranskalaisten ja Espanialaisten mahdollisten hyökkäysten varalta alus oli varustettu 12 kanuunalla.

merkinnät

Kesä taas meni hujahtaen, kaikenlaista hommaa kotona ja mökillä. Nyt kun illat taas alkavat pimentyä niin on aika palata mallailun pariin. Mayflower on on saanut maalia pintaan, jotenkin aika hermoja sekä kärsivällisyyttä raastavaa hommaa, mutta pientä edistystä on tapahtunut. Osa maalauksista tehty maskiteippiä apuna käyttäen ja osa vapaalla kädellä. Kannen päälle tulevat rakenteet valmiit ja seuraavaksi mastoja pystyyn ja rigausta.
Emäntä nimesi tämän munankuoreksi, johtuu varmaan pyöreistä muodoista. Pari pientä paikkausta jouduin keulan jyrkimpiin kohtiin tekemään kun hiotessa menivät puhki asti, mutta puuta on helppo jatkaa liimamalla paikka ja hiomalla. Terva sivelyn jälkeen en enää itsekään löytänyt korjauskohtia. Valkoiseksi maalattua vesirajan alapuolta en hionut ja kitannut aivan sileäksi, en tiedä olisiko kuulunut, halusin puumateriaalin tulevan hieman esille. Jos näitä puualuksia lähtisi vanhentamaan panssarikaluston tyyliin niin vesirajan alapuolelle pitäisi varmaan laittaa kotiloita ja levää… no ihan vitsinä heitin. Seuraavaksi kannenpäällisi…
Ensimmäinen puualus mallini jossa tämän tyyppinen kylkilankutus. Monta erilaista puristin viritystä joutuu kokeilemaan. Viimeistelyyn jää kyllä veistelyä ja hiomista.
Tässä on hyvää aikaa harjoitella näillä Billing Boats malleilla kun ei täällä etelä Suomessa ole päässyt lumitöitäkään tekemään normi päivätyön jälkeen.