Pienoismallit.net

höyrylaiva Kuru

Höyrylaiva Osuuskunta Kuru teetti Näsijärvelle höyrylaivan,Kuru valmistui v.1915.Kuru laiva oli 30.48m pitkä ja leveys 5,5m eli 1:32 malli on 97,5cm X 17cm.Laivaan tehtiin muutoksia ja se korotettiin 2-kantiseksi 1927.Kuru upposi myrskyssä näsijärvellä 7,9,1929.Turma vaati 136:n ihmisen hengen ,nostettiin ylös 3,10,1929 ja korjattiin liikenteeseen.Kuru laiva lopeti liikennöinnin 1938 ja siitä tehtiin proomu , joka sittemmin ruostui Jäminkipohjassa ja oli v2019myynnissä romuraudaksi.
Mallin rakentaminen alkoi 2005 osin siksi että se oli ainoa laiva josta löysin rungon mittapiirrustuksen ja kaarimallit.Se että projekti on vieläkin keskeneräinen johtuu lyhesta pinnasta,suunnitelmat muuttuvat tehdessä,tarvikkeita ei ole heti saatavilla ja kaikki tarttis tehdä itse.Tähän mennessä malleihin on kulunut neli numeroinen tuntimäärä,tosin mallit ovat olleet ´telakalla`vuosia odottamassa inspiraatiota.
Kaarimallien mukaan tein puusta pohjamuotin ,jonka päältä sain kaksiosaisen ulkomuotin ,jonka sisältä 2kpl runkoaihiota,pelastusveneistä sama työ.Jo alkuvaiheessa päätin tehdä runkoaihioista sekä 1 että 2-kantiset versiot.Se että 1-kantiseen tuli moottori ja peräsin servo radio ohjattuna,äänikortti,pilssipumppu ja valot selvisi minulle vasta myöhemmin.
Aloittelijan virhe oli se että tasapainoitin mallit jo alkuvaiheessa enkä huomioinut 1-kantiseen tulevaa painon lisäystä,joten malli ui liian syvässä kuten kuvasta näkyy.(koe uitto 30,8,2019).
Molemmissa on valot jotka tein pienistä pyöreistä ulkovalo led sarjan lampuista,jännite 3v muuntaja tai 2kpl 1,5 AA patteria sarjassa.1-kantisen äänikorttilla on 9 V paristo.Servoa, moottoria ja pilssipumppua syöttää 7,2 V turhan painava akku.
Projektit ovat näinollen vielä hieman kesken ,joten pyrin keventämään 1-kantista kevyemmällä akku mallilla(LiLo?),karsimalla turhaa painoa ,poraamalla pohja painoja pois tai sitten jätetään se pelkäksi vitriinimalliksi.
Vitriinit olisi varmaan syytä tehdä mutta laivojen koko (n.70cmx100cmx25cm)edellyttää aika suurta pömpeliä.
Galleriaa ja Blogeja katsellessani tulee omaan tekemiseensä kriittisemmäksi ja tulen vaihtamaan malleistani ankkurit ja ruorit ,ne ovat nimittäin ainoat tehdas osat.Lasten leikkeihin tarvi tehdä muutama matkustaja das massasta ,tarvinee poistaa jos jäävät kirjahyllyyn.Muutakin viimeistelyä laivat kaipaavat eli tehdään jo tehtyä uudestaan.
Mietin laittaako kuvaan molempia mutta mielestäni mallit täydentävät toisiaan ovat ikäänkuin kokoelma Kuru laivoja ,ne on tehty yhtä aikaa ja kyseesähän on sama laiva.

Kommentit

No niin, kunnon tamperelaista historiaa.
Hienosti olet onnistunut ikuistamaan kuuluisaa Kuru-laivaa. Kuuluu ehdottomasti samaan sarjaan kuin esim. teetetyt Pohjola-mallit (yksi on TaPS:lla). Olet vain saanut tekniikkaakin mukaan. Todella hieno kulttuuriteko!
Näsijärven historia ja etenkin hyvät kalavedet on ollu aina lähellä sydäntä. Kuvan taustalla Harvassalo ,eli Kuru laiva on kulkenut 90 v sitten samaa reittiä.
Hienot laivat olet tehnyt. Ymmärsin että rungot niihin on tehty lasikuidusta laminoimalla samaan muottiin. Entäpä kansirakenteet, mitä materiaalia ovat? Noiden painojen kanssa täytyy tosiaan olla tarkkana. Mistä materiaalista muuten teit tuon 2-kantisen yläkannen? Onko tarpeeksi kevyt?
Itse kun aikanaan tein tuon Maaninka mallin, niin siihen tuli tehtyä liian painava yläkansi. Se tekee paatista yllättävän kiikkerän, ja aiheuttikin koko paatin kaatumisen kun tuuli sai otteen melko korkeasta sivuprofiilista. Viime aikoina on ajatuksissa ollut korvata se balsarimoista tehdyllä kannella.
Kiitos kommentista
Rungot sain samasta muotista, mutta kaksikantiseen tehtyjä muutoksia joutui lisäämään.Kuru laivasta hankin valokuvia mm.työväenvalokuva arkistosta ja netistä ,mutta missään ei ollut laivan sisäpuolelta kunnon kuvia.Ajalta ennen 1938 ei myöskään ole saatavilla värivalokuvia ja esim.rungon vesirajan alapuolinen väritys on kysymmysmerkki johon sain yhdenlaista tietoa jonka toteutin . Yläkannen katto samaten yksikantisen ohjaushytti näkyi eräässä valokuvassa ainakin osin olevan aaltopeltiä ja pelastusveneiden kohdalla joko pelti tai huopa.Päädyin aaltopeltiin ,jonka tein pieniuraisesta aaltopahvista ,jonka kyllästin vedenkestävällä harmaalla unica superilla.Pelastusveneiden kohdalla hiekkapaperista tehty ` huopakatto `. Muut kansirakennelmat ovat 2mm vaneeeria, mahongin värisellä unicalla kasitelty.Painoa tuli myös metalli rakenteista ,kaikki kaide osat ja mastot ovat messinki putkea ,korsteenin putket valmistui vanhasta pölyimurin putkesta sattu oikee mittakaava,se oli onneksi alumiinia.Malleissa on paljon omaa säveltämistä mutta koko ja mittasuhteet ovat mittapiirrustusten mukaiset.Kuru laivasta on myös olemassa monenlaisia kuvia,eli laiva on muuttunut aikojen saatossa.
Tolkuttoman hienoja ja melkoinen kulttuuriteko!
Kiitos kommentista
Katsellessani galleriaa ja blogeja pisti silmiini tykkibarkassi ja tukkipursi sekä Maaninka ja monet muut, jotka ovat todella viimeistellyt alusta loppuun.Kuru laivojen malleissa on vielä pientä loppu hiomista,sain blogeista hyviä vinkkejä, mutta onkohan mikään malli lopulta täysin valmis?
Seuraava projektini olisi myös jokin sisävesi höyrylaiva, mielellään joku josta ei ole vielä paljon tehtyjä versioita.Ongelmahan on siinä että laivojen rakenteista ei ole saatavilla tietoa ja valokuvia.Jos jollakulla on antaa vinkki niin otan vastaan mielellään joko näille sivustoille tai sähköpostitse.Materiaalihankinnat laivarakentamiseen Tampereen seudulla hieman hankaloituvat kun Harraste lopetti,tarvinnee enemmän siirtyä netti tilausten varaan tai vierailla rannikkokaupunkien liikkeissä.
Kari Kuhmonen kirjoitti:
Seuraava projektini olisi myös jokin sisävesi höyrylaiva, mielellään joku josta ei ole vielä paljon tehtyjä versioita.Ongelmahan on siinä että laivojen rakenteista ei ole saatavilla tietoa ja valokuvia.Jos jollakulla on antaa vinkki niin otan vastaan mielellään joko näille sivustoille tai sähköpostitse.
Mites olis tuo höyrykuunari Salama: fi.m.wikipedia.org/wiki/S/S_Salama_(h%C3%B6yrykuunari) Sehän sijaitsee entisöitynä Savonlinnan satamassa, pääsee tutkimaan ja ottamaan valokuvia. Sekä löytyy historiatietoa melko paljon. Ajattelin ottaa työn alle, mutta taitaa jäädä tekemättä.
Kari Kuhmonen kirjoitti:
mutta onkohan mikään malli lopulta täysin valmis?
Seuraava projektini olisi myös jokin sisävesi höyrylaiva, mielellään joku josta ei ole vielä paljon tehtyjä versioita.
Ei varmaankaan mikään malli ole valmis - aina löytyy korjattavaa ja uutta tietoa.

Olen ollut aika paljon jossain vaiheessa Tampereen "höyryporukoissa", joten voisin kysellä hieman piirustusten perään niistä tietäviltä. Vanhasta rouvasta (Tarjanne) varmasti löytyy tietoa samoin Näsijärvi II:sta (Neptun) ehkä myös Kotvio II:sta (Vilppulasta) ja Visuvedestä. Vanhimmasta siipiratashöyrystä Ahdista piirrokset olivat kadonneet. Pistä vaikka yksityiviestillä tietoa, mistä olet kiinnostunut.

Totisesti Harrasteen lopetus haittasi aika paljon, mutta nettikaupat todella toimivat nykyään aina Espanjasta saakka (Viimeisin kokemus: toimitusaika alle 2 viikkoa ja suoraan kotiin - hinta 10e+toimituskulut 15e). Myös on oppinut hieman katselemaan ympärilleen. Materiaalia löytyy yllättävissä muodoissa ja yllättävistä paikoista.
kiitos vinkeista palataan.
Olen etsimässä Maaninka laivasta ja Kurusta piirrustuksia. Kurusta olet saannut näyttävän näköisen laivan. Itse rakensin kymmenkunta vuotta sitten Sotakorvauskuunari VEGAN nyt olis täydelliset piirrustukset jouten.Kyselin Vega-säätiöltä Pietarsaaresta missä kuunari on entisöitävänä,kävin itse paikanpäällä.
Terve Risto. Maaninka laivasta löytyy aika hyvät piirustukset Laivadata sivustolta: api.laivadata.fi/v1/attachments/590853c951975d15eb6a7926/data

Ja oliskos ne Vegan piirustukset vielä saatavilla?