Pienoismallit.net

Yakovlev Yak-3

Paluu maakaluston jälkeen takaisin lentovehkeiden pariin. Tällä kertaa sarjaksi valikoitui kykenevämpää laitaa punaisten ilmavoimien kalustosta Toisen maailmansodan loppuvaiheilta. Pienemmästä numerostaan huolimatta Yakovlev Yak-3 päätyi rintamapalvelukseen vasta kaksi vuotta myöhemmin kuin Yak-9. Siihen verrattuna kolmosessa on pienempi siipi ja jonkin verran tehokkaampi moottori joten se on myös merkittävästi nopeampi. Koneen historiallisesta merkittävyydestä huolimatta se ei kuulu lempikalustooni joten suhtauduin sarjaan nopeatekoisena välipalana.

Sarja on Zvezdan ja heidän luulisi oman kalustonsa tuntevan hyvin. Aiemmin olen tehnyt vain yhden Zvezdan sarjan ja sekin oli pikkuinen sivuvaunumoottoripyörä dioraamaan, joten tämä oli ensimmäinen kosketukseni täysiveriseen pienoismalliin itänaapurin valmistajalta. Ohjaamon detaljit jättivät toivomisen varaa, mutta muuten olin melko tyytyväinen yksityiskohtiin. Osat myös sopivat paikoilleen hyvin eikä suurempaa rakentamisen tuskaa ollut. Ainoastaan molempien siipien kärjet olivat pahasti taipuneet, onneksi vain ohuemman alapuoliskon osalta joten ne sai pakotettua ja liimattua muotoonsa eikä asia jäänyt häiritsemään.

Rakentaminen eteni pitkästä aikaa rivakasti eikä edes pyhien myötä tullut isompia taukoja. Sarjassa olisi ollut mahdollisuus rakentaa myös moottori ja jättää pellitys irti, mutta halusin näyttää ja nähdä koneen muodot joten rakensin nokan pellityksen suljettuna. Tämä päätös osaltaan nopeutti rakentamisaikataulua.

Siirtokuvavaihtoehtoja oli kolmelle yksilölle, joista valitsin sarjan kannessakin esiintyneen punanokkaisen version, Itävallassa keväällä 1945 lentäneen luutnantti Nosovin koneen. Ohjeiden mukaan kaikissa koneissa on tunnusvärejä lukuunottamatta täsmälleen samanlainen maalauskaavio. En oikein jaksa uskoa näin suureen yhdenmukaisuuteen ajallisesti kaukana toisistaan olevissa koneyksilöissä mutta en toisaalta jaksanut kaivella referenssejä liian pitkään joten luotin ohjeiden kuviin.

Kommentit

Khaki/Olive Drab?? Kaksi harmaata näyttäisi paljon tutummalta. Niin kehottaa myös Zvezdan ohje:
Humbrol 145 Medium Grey ja Humbrol 67 Tank Grey.

Ruiskumaalattu pinta on kaunis mutta maalirajat leveät. Olisiko kannattanut käyttää kohotetun maskin tekniikkaa?

Kaunis kone.
Jonkka 31.12.2019 09:23 Vastaa lainauksella
Yläpuolen värit ovat XF-24 Dark Grey ja XF-20 Medium Grey, Tamiyaa.
Jonkka kirjoitti:
Yläpuolen värit ovat XF-24 Dark Grey ja XF-20 Medium Grey, Tamiyaa.
Ai?? Minun tietokoneiden näytöillä värit ovat ruskeita.
Juha Savola 31.12.2019 12:21 Vastaa lainauksella
On aidosti liukkaan ärhäkän näköinen hävittäjä! Hyvin laitettu kasaan ja pidän maalauksesta ja tehdystä vanhennuksesta. Tosin kysymys, onkohan noissa laskutelineiden suojalevyjen pinnassakin roisketta yms kuten niiden takana olevassa siivessäkin?
Sakari Pyörre kirjoitti:
Ai?? Minun tietokoneiden näytöillä värit ovat ruskeita.
Ihmettelinkin kysymystäsi… Taitaa olla näyttö joko tyystin väärissä säädöissä tai sitten käyttöikänsä lopussa, koska omalla näytölläni selvästi harmaat värit.
Juha Savola kirjoitti:
Sakari Pyörre kirjoitti:
Ai?? Minun tietokoneiden näytöillä värit ovat ruskeita.
Ihmettelinkin kysymystäsi… Taitaa olla näyttö joko tyystin väärissä säädöissä tai sitten käyttöikänsä lopussa, koska omalla näytölläni selvästi harmaat värit.
Taitavat silmäni olla käyttöiän lopussa. Puhuin nimittäin kahdesta eri tietokoneesta ja puhelimesta. Kaikki näyttävät ruskeaa. Tulostin vielä paperille (no eihän sekään värejä puhtaina anna) mallin kuvan ja Tamiyan värit. Edelleen vierekkäin laitettuna mallin kuva on ruskea ja värimallit harmaita.

Olisiko mallin kuvissa jonkin verran punakorjausta, tai säätöä lämpimään päin? Mahdollisesti niukassa valossa otettuja? Kyllähän minäkin alan uskoa että malli on harmaa kun se mainituilla maaleilla on maalattu.
Jonkka 31.12.2019 13:28 Vastaa lainauksella
Juha Savola kirjoitti:
Tosin kysymys, onkohan noissa laskutelineiden suojalevyjen pinnassakin roisketta yms kuten niiden takana olevassa siivessäkin?
Olet oikeassa, ei ole lainkaan samassa määrin.