Pienoismallit.net

Albatros D.III

Le Petit Rouge

"Le Petit Rouge" on Manfred Von Richthofenin kone ajanjaksolta 23.1.1917 - 29.4.1917 Jasta 11:n komennossa. Ajanjaksoon siis mahtuu myös RFC:n "verinen huhtikuu", jakso jolloin RFC jatkoi hyökkäystä vaikka saksalaiset dominoivat taivasta paremmilla koneillaan. MvR saavutti tällä koneyksilöllä 33 ilmavoittoa. Yleensäkin MvR:n voitoista valtaosa tuli Albatrosilla, D.III:lla tai D.V:llä; Fokker Dr-I:llä vain pieni osa eikä muilla tyypeillä (tietääkseni) lainkaan.

Saalis koostui BE-2 ja RE-8 tiedustelukoneista (BE-2 oli toivottoman vanhentunut) ja FE-2 "hävittäjistä". Muutama ranskalainen hävittäjä jäi MvR:n saaliiksi, SPAD-7 ja Nieuport 17 -tyyppisiä.

Kuuluisin taistelu käytiin 5.4.1917, jolloin Victoria-ristin sankari William Leefe Robinson johdatti 48:n laivueen kuusi Bristol Fighteria (F2A) tiedustelulennolle, mutta tapasi onnettomuudekseen viisi Albatrosia MvR:n johtamana. Robinsonilla oli vahva käsitys siitä miten Bristolia piti lentää: suoraan ja varovasti. Tosiasiassa Bristol oli vahva ja ketterä kone, oikeastaan parempi hävittäjä kuin Albatros, mutta… neljä Bristolia ammuttiin alas, mm. Robinson joka päätyi vangiksi. Viideskin kärsi vaurioita.

Malli on Rodenin malli, ihan ok, ei kuitenkaan Wingnutin veroinen. Siipitukien rakenne vaikutti heiveröiseltä, niinpä tässä mallissa on runsaasti metalliosia. Eduardilla on etsisarja joka kannattaa käyttää. Konekiväärit ovat tarvikeosia. Rigaus on EZ-linea. Kaikki tunnukset on maalattu, paitsi Albatrosin tehtaan merkinnät sivuperäsimessä.

Tämän yksilön maalausohje ja siirtokuvatkin (jos haluaa käyttää) löytyy Wingnut Wingsin Richthofen-paketoinnista.

Lähteet:
Wingnut Wings Albatros D V Richthofen-paketointi
Windsock Datafiles Albatros D III
Peter Kilduff: Punainen Paroni; Manfred von Richthofen

Mikko Saarelan muistoa kunnioittaen.

Kommentit

Hieno malli Mikon muistoryhmikseen, kiitos!

Albatros D.III oli tehokas ja hieno kone aikanaan.

Hieno taustoitus. Siitä kiitos. Hieman koristeellisempia koneitakin olisi löytynyt, vaikka jotkut itävaltalaiset sworl-pinnoitetut Albatrossit, mutta mallari tekee tietysti itse valintansa, minkä yksilön haluaa mallintaa.

Englantilaisilla oli varsin pitkään täysin onneton käsitys hävittäjätaktiikasta ja käsitys millaisia koneita tarvitaan. Tahdistimen käytännön sovellutuksen puuttesta johtuen työntöpotkurikoneita pidettiin etulinjakäytössä niinkin pitkään kuin 1917, jolloin sakemanneilla oli jo paljon aiemmin ollut näiden Albatrossien varhaisempia versioita käytössä. Puhumattakaan aikaisemmista Fokker yksitasoista. Ranskalaiset ilmeisesti tajusivat tilanteen hieman aiemmin ja saivat kehitettyä Nieportinsa ja Spadinsa, joissa oli vetopotkuri ja eteenpäin ampuvat kk:t. Loppusodan aikana englantilaisetkin saivat tilanteen haltuun ja pystyivät uusilla koneillaan pitämään jopa Fokker D.VII:t kurissa
Juha Savola 26.12.2019 12:03 Vastaa lainauksella
Oletpa jälleen rakentanut hyvännäköisen mallin. Tämä muistoryhmä jäänyt vajaaksi ilman Punaisen Paronin suosimaa konetta (ja olisihan ollut komeaa nähdä hänen kolmitasonsakin tässä ryhmässä, vaikka ei tosiaan tainnut lentää sillä kuin sen verran, että sai tyypitettyä).

Sen tämä muistoryhmä itselleni sai aikaiseksi, että nyt näitä malleja tarkastelee toisella lailla kuin esim. vuosi sitten. Näitä kuvia mallista on mukava tutkailla ja pähkäillä hyvin tekemiäsi yksityiskohtia. Hyvin ovat osat löytäneet toisensa. Nuo esim. yläsiiven hennot tukisalot runkoon näyttävät mallissa hienoilta. Pidän punaisen maalipinnan varovaisesta kirjavuudesta, jossa heijastuu oranssisemmat sävyt.

Ilmeisesti tähän genreen kuuluu varovaisuus säistämisessä (luulisin, että noiden moottoreiden suoranainen voiteluaineen ruiskuaminen ja valuminen moottorista ja pakokaasut ovat välittömästi käytön jälkeen jättäneet jälkensä suhteellisen huokoiseen maalipintaan). Nyt näistä ei näy mallissa jälkeäkään, ja menemättä "espanjalaisen koulukunnan tyyliin" siinä on mielestäni menetetty mahdollisuus entisestään elävöittää mallia. Samoin siipien alapinnat näyttävät yksitotisen monotonisilta. Rigivaijereiden vienti siipiin ei aina ole ollut täysin onnistunut ja aika moni vanttiruuvi nousee siiven pinnasta kohtisuoraan ylös, jolloin vaijeri jää hassun näköisesti pinnasta irti.
Hieno MvR:n Albatrossi - ajankohdan huomioon ottaen sopivasti jouluväreissä. Minäkin pidän tuosta rungon ja peräsinten punaisesta maalauksesta. Läpikuultavuuden aste on juuri kohdillaan.
Hieno on! Mutta eikös maalatun pinnan kuuluisi olla kiiltävämpi - vai olenko väärässä?
Kiitos asiantuntevista vastauksista!

Mika: koristeellisuus sai nyt väistyä historiallisen tärkeyden tieltä. Tehdään Pfalz D.III:sta sitten koristeellinen.

Juha: Mallia on säistetty, joskin hyvin varovasti. Rungon alapuolella on valumia, metalliosissa maalin kulumaa ja renkaissa ruohoa, mikä onkin väistämätöntä nurmikentillä. Sen sijaan mutaa keskieurooppalaisilla ruohokentillä on vähemmän, kasvillisuus on yleensä niin tiukkaa että kevyet koneet eivät tee kurauria. Ainakaan usein. Ja sitten onkin ongelmia, jos oikeasti aletaan vajota mutaan. (On omakohtaista kokemusta ruohokentistä, vaan ei mudasta). Öljystä ja muusta liasta minulla on vankka usko että saksalaiset mekaanikot hyvinkin uutterasti puhdistivat koneita, ja aivan erityisesti MvR:n konetta! Uskoisin että öljy ja muu näkyisi enemmänkin "patinana" kuin tahroina.
Mallin rigauksessa on hyvin vähän vanttiruuveja. Niitä pitäisi olla jokaisen vinosti kulkevan vaijerin alapäässä, ei yläpäässä. Tässä mallissa langat on kiinnitetty ankkurointilenkkeihin, noin 0,7mm paksuihin (reikä 0,3mm, ainevahvuus n. 0,2mm). Ankkurilenkit ovat pystyssä siivessä, niitä olisi varmaan pitänyt taivuttaa…
Oikeassa koneessa ankkuripisteet olivat metallilevyjä jotka oli kiinnitetty siipisalkoon ja joissa oli reikä vaijeria varten. Vaijeri pujotettiin läpi reiästä ja kiinnitettiin silmukaksi vaijerilukolla.

Timo-Matti: Hyvää joulunaikaa itse kullekin!

Jojje: Kuka näissä nyt olisi väärässä, kukaan meistä ei ollut paikan päällä todistamassa ja kuvatkin ovat heikohkoja. Minusta matta on pienoismallissa kivampi, ehkä jo siitäkin syystä että se antaa anteeksi monta mallarin pintakäsittelyvirhettä… ;) Jospa uskaltaisi kokeilla semimattaa ensi kerralla.
Juha Savola 27.12.2019 22:04 Vastaa lainauksella
Kiitos hyvistä selkeytyksistä, joista taas opin lisää!
Taas hieno kangaspuu - ja tosiaan historiallisesti tärkeä koneyksilö. Malli näyttää tosi hienolta ja luulen, että nuo valokuvat eivät anna parasta mahdollista käsitystä maalin laadusta. Vaikka rungon yksivärinen pinta on haastava toteuttaa, niin siihen on saatu sopivasti elävyyttä - myös nokkapellityksen ja kangaspäällysteisten peräsinpintojen sävy näyttää poikkeavan puupintojen sävystä, joka lisää uskottavuutta. Mutta olisiko siipipintoihin voinut saada lisää elävyyttä?

Koska mallin mittakaava on iso, niin se tavallaan antaa enemmän mahdollisuutta pilkun viilaukseen: Oliko Richthofenin koneessa tosiaan laskutelineakselissa muotosuojus (joka on D.III-koneissa paremminkin OAW-tehtaan käytännön mukainen)? Siipien alapintojen sävy näyttää kovasti harmaalta - eikö sen pitäisi olla vaalean sininen?

Ja rikauksesta ainakin kommentti koskien alasiivestä siivekkeisiin tulevia ohjainvaijereita: nehän lähtevät alasiiven sisällä olevilta rullilta ja tulevat siipikankaan läpi siinä olevista rei'istä, nyt mallissa näyttäisi noiden lankojen juuressa olevan ylimääräisiä silmukoita/solmuja.
Kiitos Veikko kommenteista!
Veikko Karppinen kirjoitti:
- myös nokkapellityksen ja kangaspäällysteisten peräsinpintojen sävy näyttää poikkeavan puupintojen sävystä, joka lisää uskottavuutta.
Malli on käytännössä kokonaan maalattu ennen punaisen maalaamista. Korkeusvakaajassa ja -peräsimessä on pohjalla vihreä - punaruskea - vaalea vihreä. Moottorin pellityksessä vihreänharmaa.
Lainaus:
Oliko Richthofenin koneessa tosiaan laskutelineakselissa muotosuojus (joka on D.III-koneissa paremminkin OAW-tehtaan käytännön mukainen)? Siipien alapintojen sävy näyttää kovasti harmaalta - eikö sen pitäisi olla vaalean sininen?
Tuskinpa oli muotosuojusta. Ajankohta ei tue, ja kone on tosiaan Albatrosin tekemä. Alapinta on sininen, lähinnä sävyä RLM 78. Pohjakuvan valotus ei ole oikein onnistunut.
Lainaus:
… alasiivestä siivekkeisiin tulevia ohjainvaijereita: nehän lähtevät alasiiven sisällä olevilta rullilta ja tulevat siipikankaan läpi siinä olevista rei'istä, nyt mallissa näyttäisi noiden lankojen juuressa olevan ylimääräisiä silmukoita/solmuja.
Olen samaa mieltä, vaijerit tulevat alasiiven sisällä olevilta kehräpyöriltä. Kiinnitin alasiipeen joka vaijerin kohdalle ankkuripisteen sen kummemmin ajattelematta. Vasta kun vedin vaijereita siivekkeisiin, aloin miettiä siivekkeiden toimintaa. Enpä sitten repinyt ankkuripisteitä pois. Siivekevaijereiden vanttiruuvit ovat luultavasti siiven sisällä (luukun alla) tai sitten sauvan alapäässä.
Onneksi olkoon viikon mallista!
Täältäkin onnittelut hienosta viikon mallista!
Lämmin kiitos, mikä lie sääntöjen sallima vahinko, ei noilla pisteillä olisi kuulunut…