Pienoismallit.net

Merkava MK1

Tamiyan Merkava MK1 1/35. Vanha mutta pienin paranteluin varsin kelvollinen malli Israelin sotavaunun (hepreaksi merkava) ensimmäisestä kehitysversiosta. Selkein parantelun paikka mallissa on pakoputket koska ne puuttuvat kokonaan. Israelilaisten vaunujen väritys tuntuu kanssa olevan yksi suuri päänsäryn aihe mitä asiasta selvää otin, eikä yksiselitteistä väriä näihin vaunuihin tunnu olevankaan, niin itse päädyin hiekan harmaaseen. Väri on yhdistelmä Humbrolia, Revelliä ja tiedä mitä… Onko sitten sinne päinkään oikea niin siinä nyt kuitenkin on. Säistäminen on tehty akryyleillä, vesiväreillä ja Derwentin kynillä. Pintaan mattaspray.

Kommentit

Janne V 23.12.2019 00:44 Vastaa lainauksella
Komea Merkava. Rakennusjälki on tarkkaa ja alusta on hieno.

Suosittelen muuten jättämään tuon pintaan lopuksi suihkittavan mattalakan kokonaan pois. Latistaa nimittäin aika tehokkaasti kaikki efektit, joita on saatu syntymään eri säistämistekniikoilla

Kannattaa kokeilla että suihkii päävärin jälkeen pintaan satiinilakan, jonka päälle kaikki litkut, pigmentit jne, näiden jälkeen mallia ei tarvitse enää lakata. Näin pinnasta tulee eläväisempi ja mielenkiintoisempi, eikä se ole tasaisen matta.
Joona Leino 23.12.2019 11:53 Vastaa lainauksella
Kiitos kommentista! Nuo mattalakkaan liittyvät asiat on tuttuja, mutta kun käyttää vesivärejä ja vesivärikyniä niin se vaan on varsin pakollista. Vesivärit kun ovat uudelleen juoksevassa muodossa kun saavat hiukankin kosteutta. Kyllähän jotkut käyttää aitoa kuraa ja esim. nokeakin säistämiseen ja näyttää varsin hyvältä ja aidolta, mutta eipä sen jälkeen malliin kannata paljon koskea. Mastonin mattalakka on siitä hyvää että se jättää vielä sellaisen aavistuksellisen kiillon josta valo vielä hieman heijastuu. Ei siis ole aivan tappavan matta.
PhantomII 29.1.2020 10:00 Vastaa lainauksella
Oikein tyylikäs Merkava! Tamiyan wanha sarja ei välttämättä jää paljoakaan jälkeen uudemmista (Takom) sarjoista. Takomin malli odottelee minulla kasaamistaan, mutta jos sen saa kasaan yhtä helposti kuin Tamiyan Merkavan ja kuitenkin ehkä paremmilla/nykyaikaisilla detaljeillaan, niin ihmehän se on. Eli: mieluummin helpommin rakenneltava perusmalli + detaljointia omaehtoisesti, kuin valurungoissa hienolta näyttävä superdetaljoitu sarja, jonka kokoon saattaminen on hidasta ja useissa tapauksissa hermoja raastavaa. Jälkimmäinen vaihtoehto ei saisi olla nykyaikaa.

Tuosta värityksestä: Vanha totuus on, että kahta samanväristä laitetta ei IDF:llä ole. Tämä ei johdu perusväristä välttämättä, vaan auringon, pölyn, sateen ja muun vaunun ulkopintaa rasittavan toiminnan yhteisvaikutuksesta. Tämä koskee tietysti minkä tahansa armeijan kalustoa. Itse näkemieni IDF:n kaluston väri on jotain vihertävän ruskean ja harmaan ruskehtavan vihreän välimaastosta. AK:lla on hyviä IDF-värejä True Colors-sarjassa ja Middle East Wars-colors-setissä. Jopa niin hyviä, että ainakin yksi väri täsmäsi prikuulleen sekoittamaani, ikiaikaiseen Humbrol-maaleista saatavaan sävyyn, jonka huippumallari Vasco Barbic on määritellyt joskus ammoisella 1980-luvulla. Eli jos aihe kiinnostaa laajemminkin, niin sävyjä kyllä löytyy nykyisin valmiinakin - tosin taitavat pitkälti olla ruiskua varten suunniteltuja.
PhantomII kirjoitti:
Tuosta värityksestä: Vanha totuus on, että kahta samanväristä laitetta ei IDF:llä ole. Tämä ei johdu perusväristä välttämättä, vaan auringon, pölyn, sateen ja muun vaunun ulkopintaa rasittavan toiminnan yhteisvaikutuksesta. Tämä koskee tietysti minkä tahansa armeijan kalustoa.
Kiitos kommentista ja näinhän se näissä väriasioissa on. Ei vaunun tai muunkaan kaluston pilkulleen tarkan värin kanssa kannata hermojaan menettää. Vaihtelua esiintyy melkoisesti.