Pienoismallit.net

Roar Ege

Tervaa pintaan

Löytyihän sitä tervaa sitten Motonetistä ihan kotikulmilta kun oli ensin kiertänyt pääkaupunkialueen rautakaupat läpi. Huomasin puolivahingossa että tämä pellavaöljy/terva seos sopii myös köysien värjäykseen ohennettuna.
Jossain rakennusplogissa huomasin tämän mittatikku henkilön ja ajattelin hyödyntää sitä myös tässä. Rahtialuksesta kun on kyse niin ajattelin laittaa rahdiksi terva/pirtu tynnyreitä. Eivät ihan skarppeja ole mutta laitetaan lopulliseen malliin vanha purjekangas päälle.
Ajattelin myös helpottaa miehistön liikkumista keulasta perään tai päinvastoin, tein aluksen keskiosaan muutamia lankkuja.
Rantautumista varten pari airoa ja keksi.
Lastausta varten silta.
Seuraavaksi sitten purjeen ompelua ja köysiä.

Kommentit

Aitoja tervaköysiä!! Jos ovat pörröisiä, vetäise vielä vähän vahaa päälle (esim. mehiläisvahaa).
Tuskin viikingeillä pirtua oli, mutta simaa ja olutta/sahtia suolalihan sekä kapakalan painikkeeksi :) Kiva lisä kylläkin. Tuo mittahenkilö antaa hyvin mittakaavan näkyviin.
RaimoK 10.1.2020 11:29 Vastaa lainauksella
Tuo tervaaminen saa kyllä laivan näyttämään todella aidolta.
Köysien karvat saa myös näppärästi ruotuun 50/50 vesi/erikeeperi-seoksella.
Pensselillä sipaisee kevyesti köyttä ja sen jälkeen pyörittelee köyttä sormien välissä. Karvat asettuu eikä liima näy köydessä.
Hyvältä näyttää. Itsekin oon joskus aatellut käyttää tervaa näiden tuotosten värjäämiseen, mutta perheessä asuu "hajuallergikko" joka ei voi sietää mitään erikoisempia hajuja. Tuo tervattu runko taikka köysistö saattaa tuoksahtaa tervalle monen vuoden ajan.

Miten muuten teit nuo tynnyrit? Ajatuksena myös tehdä tynnyreitä lastiksi seuraavaan projektiin.
Esko Rusi 10.1.2020 17:04 Vastaa lainauksella
Tynnyrit tein 20*20 balsarimasta. Ensin sopivanpituisiksi pätkiksi, sitten 14 mm oksaterällä (en tiedä onko tuo virallinen nimike mutta terällä jossa on olematon keskipiikki) parin millin poraus kumpaankin päähän. Sitten vaan muotoon vuolemista ja hiomista. Kaivertimella lautojen raot ja väriä pintaan. Vanteet tein sinappituubin pellistä ja värinä oli Revelin no 9. Sinappituubin pelti on hyvää materiaalia, saa leikattua normaali saksilla ja kestää taivuttelua moneen kertaan. Hieman on liian pehmeää tuo balsa vaikka helppo muotoilla.
Jos omistaa sorvin niin silloin olisi helppo tehdä pyökistä tai tammesta. Löytyyhän näitä valmiinakin mutta askartelun ilo jää silloin pois.
Tuo tervan tuoksu tuntuu mietona ainakin viikon ajan, paljon mielyttävämpi kuin revelin ja humbrolin maalit ja lakat. 14 v poika ihmetteli miksi täällä haisee samalle kun koulussa on kalapäivä, en ihan ymmärtänyt.
Oksaterä varmaan ihan oikee suomalainen nimi, engelsmannit puhuu termillä "Foster bit". Noita tuli hankittua joukko, kun noita sähkökitaran runkoja tein.

Siistiä työtä, tervan tuoksu tuntuu melkein tänne asti ;-)