Pienoismallit.net

Roar Ege

viikinkialus 2

14m alus rakennettu n. 1000 luvulla. Löydetty 1962 Roskilden läheisestä lahdesta kivillä täytettynä 4 muun aluksen kanssa. Ilmeisesti upotettu kun huomattu vihollisen lähestyvän Roskilden kaupunkia.
Roar Ege rakennettu tammesta ja pystyi kuljettamaan 4-5 tonnin lastin, miehistöä ollut 4-5 henkilöä.
Alus purjehtinut Tanskan ja Baltian alueella. Roskilden viikinkimuseosta löytyy aluksesta rakennettu replika.
Valmiin mallin mitat tulevat olemaan pituus 57 cm, korkeus 39 cm, leveys 13,8 cm.

merkinnät

Merkataan tämä malli valmiiksi kun enempää virittelyä en keksi. Alus lastattu kaupankäynti reissua varten valmiiksi, jos vaikka nykyisestä Tallinnasta löytyisi jotain vaihto tavaraa. Purjeen ompelussa sain avustusta emännältä ja purjeen värjäykseen käytin pannun pohjalle jäänyttä kahvia. Suurin hankaluus tässä projektissa oli erottaa keula ja perä toisistaan ennen peräsimen asennusta. Muutama kylkilauta piti irroittaa ja asentaa uudestaan kun meinasivat mennä liikaa päällekäin ja toisessa päässä ei meinannut leveyttä olla riittävästi. Alusta työpöydällä käännellessä pitäisi myös piirustus osata kääntää mielessä.
Löytyihän sitä tervaa sitten Motonetistä ihan kotikulmilta kun oli ensin kiertänyt pääkaupunkialueen rautakaupat läpi. Huomasin puolivahingossa että tämä pellavaöljy/terva seos sopii myös köysien värjäykseen ohennettuna. Jossain rakennusplogissa huomasin tämän mittatikku henkilön ja ajattelin hyödyntää sitä myös tässä. Rahtialuksesta kun on kyse niin ajattelin laittaa rahdiksi terva/pirtu tynnyreitä. Eivät ihan skarppeja ole mutta laitetaan lopulliseen malliin vanha purjekangas päälle. Ajattelin myös helpottaa miehistön liikkumista keulasta perään tai päinvastoin, tein aluksen keskiosaan muutamia lankkuja. Rantautumista varten pari airoa ja…
Pari kuvaa joista näkee ettei vuodenvaihde mennyt pelkästään kuoharin parissa. Totesin että tervan löytyminen täältä pääkaupunkiseudulta on osoittautunut hankalaksi. Paikallisista rautakaupoista todettu artikkelin poistuneen myynnistä, ilmeisesti olemattoman kysynnän vuoksi. Täytyy varmaan käydä tarkistamassa kesämökin kunto n.100 km päässä siellä pitäisi olla pari pulloa appiukon n.30 vuotta sitten ostamaa hautatervaa.
Vaikka joulunaikaan on kaikenlaista "kiirettä" niin lähes parin viikon vapaa töistä on antanut aikaa myös mallin rakenteluun. Täytyy todeta että tämä projekti on tuntunut vaikeammalta kuin edellinen (Oseberg), vaikka valmistajan mukaan tämän pitäisi olla helpompi. Hiontapölyä on ollut työpöydällä ihan riittävästi. Ei kuitenkaan mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia. Seuraavaksi kansirakenteita ja väriä pintaan, tähän ajattelin kokeilla tervaa, tärpättiä ja pellavaöljyä.
Paketin sisältöä tutkittu ja puutavara todettu hyväksi. Piirustuksia ja rakennusohjeita selailtu ja etsitty netistä tietoa ja kuvia.