Pienoismallit.net

Oseberg

viikinkialus

Löydetty hautakummusta Oslovuonon länsirannalta v.1903. Kaivettiin esiin 1904-1905, vietiin Osloon konservoitavaksi. Vuosirengasajoituksella löydetty puumateriaali osoittaa rakennusvuodeksi 820 ja haudan suljetuksi 834. Runsas koristelu viittaa johonkin erikoiskäyttöön ja laivan korkeus keskikohdaltaan vain 1.6 metriä joten sillä on purjehdittu vain rannikkoalueilla. Pituutta aluksella oli 21.5 m leveys 5.1 m korkeus 9-10 m.
Puumateriaalina suurimmaksi osaksi tammi. 15 airoparia eli 30 soutajaa.
Ensimmäinen "täysverinen" puulaivamallini. Hankkiessani tämän mallin ajattelin että tässä olisi n. vuoden projekti
mutta valmistui reilussa parissa kuukaudessa n.150h. Rakennettu lähes suoraan paketoinnista löytyneillä tarvikkeilla. Ainoastaan kilpiin vaihdoin niittien kannat muovihelmen ja naulan tilalle.
Näihin kilpiin olisi voinut lisätä nahkalenkkejä tai muuta sen kaltaista mutta ajattelin että ensimmäisen puulaivamallin ykkös prioriteetti on saada se valmiiksi.
Liiman kanssa olisi pitänyt olla viellä varovaisempi kun käytin värjäykseen vesiohenteista petsiä mutta olen lohduttanut itseäni ajatuksella "kaikkea se suolainen merivesi saa aikaan".
Nauloja/niitejä olisi pitänyt laittaa n.1000 kpl enemmän mutta pelkäsin ohuiden kylkilautojen halkeilevan pilalle.
Purjeen ompelu käsin vei muutaman illan mutta eiköhän nämä purjeet ole 800 luvulla virkattu käsin.
Mallin puutavarassa ei mitään moitteita. Ohjeiden sijaan olisi pitänyt enemmän keskittyä 1/1 piirustukseen.

Kommentit

Aika hyvin olet saanut kylkilankut taipumaan keulassa. Olivatko nuo keulan kaiverrukset valmiina sarjassa vai itse kaiverrettuja?
Esko Rusi 7.12.2019 17:12 Vastaa lainauksella
Kylkilankut ovat 1mm paksuista koivuvaneria ja valmiiksi muotoonleikatut laserilla. Samoin kaiverrukset ovat valmiiksi laserilla poltettu joten tämä sopi hyvin puulaivamallien aloittelialle.
Ihan upeasti onnistunut puupaatti. Hyvin olet saanut varhaisskandinaavisen tunnun alukseen.
Esko Rusi 7.12.2019 17:29 Vastaa lainauksella
Kiitos Kai, ihan mukava projekti. Ainoa pitkästyttävä osio oli airojen (30 kpl) veistely ja hiominen. Tunti sitten kävin noutamassa ennenaikaisen joululahjani matkahuollon pisteestä, saman valmistajan Roar ege ja Mayflower.
Sitten vaan lisää viikinkinostalgiaa ja hieman haastetta kolmimasto karakista. Kyllä riittää puuhaa joulun pyhinä ;) Tuohon airojen tekoon tulee rutiini - itse kun niitä väännän jatkuvasti Chapmanin purje/soutualuksiin.
Esko Rusi 7.12.2019 18:21 Vastaa lainauksella
Hieman olen tähän seuraavaan viikinkilaivaan tutustunut ja taidan tehdä ihan rakennusplogin kun on suuri oletus saada se valmiiksi asti.
Hieno homma, blogit on kiva tapa vaihtaa ideoita ja kysellä asioita, joten "teretulemas".
Esko Rusi 7.12.2019 21:08 Vastaa lainauksella
Todellakin, näitä blogeja on tullut viimeiset kaksi viikkoa lueskeltua ja toimivat hyvin opetusmateriaalina.
RaimoK 9.12.2019 09:59 Vastaa lainauksella
Hienostihan tuo on nippuun mennyt. Ja tuon ruskean petsin sävy on hyvä.
Esko Rusi 9.12.2019 18:30 Vastaa lainauksella
Kiitos Raimo, petsin päälle vedin Unica super 20 puolihimmeän lakan ja airojen varret petsasin tammen värisiksi ettei kaikki ole pelkkää "tervan" väristä.
Upea laiva ! Vaimoni ihastui tähän laivaan joitain vuosia sitten mutten silloin ollut kiinnostunut mallien rakennuksesta. Nyt tuo malli on itselläni muttei kokemusta puisista laivoista. Pitäisikö rakentaa joku helpompi alkuun, puisia lentokoneita ja rc-liidokeista on kokemusta ?
Esko Rusi 18.5.2020 17:44 Vastaa lainauksella
Tervehdys Santtu, tämä oli minunkin ensimmäinen puinen laivamalli. Uskon että rakentelu onnistuu tuosta vaan. Kannattaa merkata laivan perä ja keula vaikka paljon ei eroa olekaan. Itselläni meni jossain vaiheessa sekaisin kun pyörittelee mallia pöydällä ja pientä purkamista joutui tekemään. Työn alle vaan.