Pienoismallit.net

Kraz-255B + 122H63

Seuraavana Suomi projektina esittelyyn pääsevät HobbyBoss:n Kraz-255B sekä Trumpeterin D-30 haupitsi, joka myös suomessa 122H63 nimellä tunnetaan.

Suomen puolustusvoimat on käyttänyt Kraz-255:a materiaali- ja henkilökuljetuksiin sekä raskaina tykinvetäjinä sekä pioneerijoukkojen erikoisajoneuvoina, muun muassa silta- ja ponttoniajoneuvoina. Suomeen autoja on hankittu kahdessa vaiheessa, vuosina 1972–1979 ja 1988–1991.Kaikkin Puolustusvoimien hankkimiin ajoneuvoihin on tehty Suomen tieliikennelain mukaisia muutoksia, eli ennen käyttöönottoa esimerkiksi valaisimet ja peilit vaihdettiin E-hyväksyttyihin sekä jarrut modernisoitiin.
Ajoneuvon kantavuus on 8020 kg, omamassa 11170kg ja moottorina lähes 15-litrainen diesel V8

D-30 Ljaguška, Suomessa tunnettu nimellä 122H63 on vedettävä 122-millinen 38 kaliiperin pituisella putkella varustettu kevyt kanuunahaupitsi. Haupitsi on suunniteltu Neuvostoliitossa 1960-luvulla ja käytössä 35:ssä maassa entisen Neuvostoliiton ulkopuolella.
Haupitsin kantama on noin 14-15 kilometriä ja massa 3300kg.
122H63:ta käytetään Suomessa jalkaväki- ja jääkäriprikaatien kevyissä patteristoissa. Alun perin haupitsia ostettiin Neuvostoliitosta vuonna 1963. Lisäksi haupitseja on myöhemmin hankittu myös Saksasta DDR:n jäämistöstä.

Maalaukset tehtiin tällä kerralla Hatakan Modern Finnish Army AFV maalisetin avulla, jota käytettiin sirpalekaavion maalaukseen. Muu maalaus hoitui pääasiassa Tamiyan ja Vallejon vesiohenteisilla maaleilla. Säistämiseen on käytetty Vallejon ja AK:n pigmenttejä sekä Vallejon valmista mutaseosta. Ihan hirveästi malleja ei kuitenkaan lähdetty sotkemaan, eli kevyt säistäminen. Mallit sijoittuvat ajallisesti noin 80-kuvun jälkipuoliskolle, joten myös kulumajälkien kanssa ollaan maltillisella linjalla.

Alustalle tuli ajoneuvojen kaveriksi ja mittatikuksi vielä omasta osalaatikossa 90-luvulta lähtien ollut Dragonin US Ranger setissä ollut sotilas, joka nyt muuntautui M62 maastopukuiseksi suomalaissotilaaksi. Hepulle vielä juomapullo ja RK-62 Dragonin asesetistä käteen. Kuorma-auton lavalle lastiksi tuli Skif:n Ammunition supply of artillery shells calibre 122mm setistä ammuslaatikoita.

Kuorma-autoon ja haupitsiin tuli jonkin verran omatekoisia lisäosia, esimerkiksi kuorma-auton heijastimet ojakeppeineen etupuskurissa, rekisterikilvet, haupitsiin takavalot+heijastimet taakse ja sivuille. 122H64 haupitsissa on myös muutamia Suomessa tehtyjä muutoksia, joita tähän ei nyt tässä vaiheessa toteutettu, eli haupitsi vastaa osittain Venäläistä mallia.
Kaikkineen kuitenkin mukava projekti rakennella ja mallisarjoja voi suositella varauksetta

Kommentit

Kuvat joko hieman epätarkkoja, tai sitten silmissäni vikaa. Molemmat skenaariot mahdollisia.
Siitä huolimatta kuvista näkee, että nyt on esille tullut hieno kokonaisuus. Sekä ajoneuvon ja tykin yhdistelmä, että alusta miellyttävät silmää. Vanhennus on realistinen, eikä yliampuva. Tuollaistahan kalusto on käytössä ollessaan ja kuivissa olosuhteissa. Maastomaalaus on aidon tuntuinen ja onnistunut kaikin puolin. Tykin rekisterikilpi on todella hieno - millä olet tehnyt sen?
Jäin kaipaamaan lähikuvaa sotilaasta. Onko Dragonin asesetissä suoraan meikäläisten rynkky, vai pitkikö asetta muokata?
Mika Wiik 26.11.2019 20:47 Vastaa lainauksella
Tuskin on silmissä vikaa, kuvauskalusto ei vain oikein tahdo aina taipua omaan tahtoon :) Kuormurin ja tykin kilvet on tehty skaalaamalla oikean kilven kuva oikeaan mittaan ja tulostamalla paksuhkolle paperille ihan normi lasertulostimella. Taustana kilvellä sopiva pala etsiarkista leikattua metallia. Dragonin AK-47/74 Family Part-2 setissä on suoraan mukana RK-62, siinä samalla saa sitten ison läjän muita AK sukuisia aseita.
EDIT. Vaihdettu vähän parempi kuva oletuskuvaksi ja lisätty ukosta lähikuva
Kiitoksia. Hienon näköinen rynkky, ja kenttäpullon suojapussi niin tutun näköinen. (Nimimerkillä "Armeijassa 1988 - 1989").
Jopas on komea yhdistelmä. KrAZ on ilmeisesti ensimmäistä hankintaerää, koska konepellin etureunassa on nokkakoriste eikä kahva. Ylileveän valotkin kun on muistettu mallintaa, niin esikuvaltaanhan se näyttää.
KL 26.11.2019 21:48 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja tähtiä sen mukaan.

Omat muistikuvani ovat vuosilta -91/-92 Parolasta. Pitäisi varmaan kaivaa vanhat inttikuvat esiin,ettei tarvitsisi muistiin luottaa.

Meillä Krazit olivat käytännössä ajamattomia. Ja pysyivät sellaisina, onneksi. Vaati jalkapallokentän kääntyäkseen.
Varustukseenhan kuului mm. riippumatto kuljettajan yöpymistä varten.

Maalaus vaikuttaa realistiselta, samoin säistäminen. Ehkä jonkun klommon olisi kaivannut.

Meillä tosin 122:set vedettiin Zilillä, eihän tuon Kratzin peileistä olisi nähnyt pikku tykkiä:))

Se mikä on kauimpana (minun inttiajan) totuudesta on :

Tykin veturissa oli aina kuomu lavan päällä, eikä koskaan ammuksia kyydissä. Matkustihan lavalla tykin miehistö.