Pienoismallit.net

Mitsubishi Galant

VR-4

Jatketaan näillä yhdeksänkymmentäluvun perus-perheliisareilla (no, ainakin melkein).

Mitsubishi Galant -mallilla on pitkät sukujuuret, ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1969, viimeinen Galant taisi tulla tehtaalta ulos 2012. Auton ulkoasu on vuosien saatossa muuttunut huomattavasti. Hasegawan malli esittää kuutoskoppaista Galanttia, vuosilta 1988-1992, sen "high-end" mallia, nelivetoineen ja turbokoneineen. Tämä oli pohjana myös ralleissa nähdyille Galanteille, tosin auto osoittautui rallissa liian isoksi ja kilpailukyvyttömäksi. Siksipä rallimaailmassa tekniikka siirrettiin 1992 kevyempään Lancerin Evo -sarjaan, ja loppu taitaakin olla historiaa.

Etuvetoisena auto oli varsin yleinen Suomenkin teillä tuossa 90-luvun taitteessa. Itsellä näitä oli työsuhdeliisareina kaksi peräkkäin, kilometrejä kertyi liki 200000, eikä tuosta oikein pahaa sanottavaa löytynyt. Mitä nyt nämä olivat automaattiaskista huolimatta karvalakkimalleja, ilman kylmästöintiä. Ensimmäisen taru loppui Kehä ykkösellä, kun joku perässätuleva BX-Sitikka lyhensi koria tavarasäiliön verran! Jälkimmäinen sitten "poljettiin" autoliikkeen toimesta Tampereelta Helsinkiin, ja (tästä syystä?) se poltti öljyä uudesta pitäen. Muistelen kuulleeni, että joissain oli tehtaalla töpätty kannen laitossa joidenkin tiivisterenkaiden kanssa, tiedä sitten…

Mallina taas näitä Hasen alkupään automalleja (tuosta tuotekoodista 24001/CD-1 voisi ehkä päätellä sen olevan jopa ensimmäinen), ja ostettu, kuten tuo Subarukin, silloin 90-luvun alussa, ja jäänyt sisustan maalaamisen jälkeen seisomaan. Nyt kaivoin molemmat pölyiset laatiko esiin, ja viimeistelin mallit. Mallina yksinkertainen curb-side, eikä Hase tässä tarjonnut ohjaustakaan kuin "väärälle" puolelle. Värinä on Gravity Colorsin Porschen Meteor Gray (ostettu hyllyssä makoilevaa Panameraa varten), ikävästi pienoismallikäyttöön turhan suurikiteinen. Ja värinä hieman tummempi, kuin mulla aikoinaan olleet hopeanharmaat. Kyljen kromilistoja ei tässä tullut siirtokuvina, joten ne joutui foilaamaan. Osien sopivuus ehkä vähän parempi kuin tuossa Subarussa. Takalasinpyyhin hämmästytti, omissa tuota ei ollut, mutta nettikuvien perusteella tässä oli, aika poikkeuksellista porrasperäiselle autolle. Rakennusohjeissa lepoasento oli näin päin, mutta maalausohjeissa järkytyksekseni toisin päin. Kuvia löytyi sekä että, näin päin sijoitettuna vaan vähemmän. Noita kyljen "mainosteippejä" mietin jonkun aikaa laitanko ollenkaan, mutta kyllähän nämä ilmeisesti uudessa autossa olivat näin.

Pölyn hälvettyä täytyy varmaan kaivaa arkistoista seuraava pölyinen laatikko ;-) Valmistuminen mennee ensi vuodelle.

Kommentit

No näitähän nyt tulee liukuhihnalta! Kulmikas muotoilu iskee ainakin omaan silmään ja värikin sopii. Mainosteipit ainakin omasta mielestäni kuuluvat ehdottomasti tähän malliin, kyllähän sitä muille tielläliikkujille piti ilmoittaa mitä pellin alla pyörii.

Vaan kovin on pieni pyyhkijänmoottori ollut takalasinpyyhkijässä 90-luvulla ;)
Nämä kolme autoo oli nopeita, noissa curb-side -malleissa kun suurin työmäärä taitaa olla juurikin toi sisusta, joka näissä oli jo hierottu. Toisaalta 90-luvun alussa, pienemmässä asunnossa ilman varsinaista mallailutilaa toi korin ruiskumaalaus taisi olla se kynnyskysymys, siksi nämä kai vaiheeseen jäivätkin.

Toi takalasinpyyhin oli oikeessa akseloitu vähän alempaa, ja moottori oli siellä hattuhyllyssä olleen kohouman alla. Mulla tuossa kohoumassa taisi olla lisäjarruvalo. Taisivat hyödyntää kalliimmassa mallissa halvemman johtosarjaa :)