Pienoismallit.net

Trabucco Francese 1680

Ranskalainen 30cm linnoitusmörssäri

Liki puolentoista vuoden mallailutauon jälkeen valmistui uusi malli. Ostin mallisarjan tänä keväänä edesmenneen mallailukaverini Niko Asposalon mallijäämistöstä ja valmis malli olkoon muistona hänestä :(.
Muutin kuluvan vuoden maaliskuussa uuteen asuntoon rouvan kanssa ,asuttuamme 40 vuotta kantakaupungissa ja muutto sekä kaikki siihen liittyvä vei kaikki paukut niin että mallailu jäi. Nyt uusi mallailuhuoneeni on valmis ja eka malli siis valmiina. :)
Mantua Modelsin puu/metallimallit olivat minulle uusi tuttavuus ja aloitinkin homman liimaamalla ensimmäiset osat ( Eri-Keeperillä) yhteen…väärin. Eikun osia irti ja uudelleen pakertamaan. Oli virkistävää tehdä mallailussa puutöitä ja jossa piti käyttää mm. puuliimaa sekä pikkuhöylää ja vinkoja eli liimauspuristimia.
Kohtalaisen pian mallinteon aloitettuani ryhdyin pähkäilemään hieman realistisempaa otetta mallin ulkonäköön. Mielestäni kirkkaankiiltävät messinkiosat eivät antaneet mallille oikeaa ilmettä ja ryhdyin hakenmaan netistä ainetta tai valmistetta jolla messingin saisi näyttämään pronssilta ( josta kanuunat ja mörssärit valettiin satojen vuosien ajan). Löysin mestarimallit.com-sivustolta viimein kokeiltavaksi sopivan aineen. Aine on Super Blue-nimistä happoseosta joka pitää sisällään seuraavat hapot ( englanniksi) selenious ascid, nitric ascid, phosporic ascid. Tujua ainetta ja jota käyttäessä minulla oli kumiset kertakäyttökäsineet, silmälasit sekä maalatessa käyttämäni hengitys-suojain. Levitin hapon leveällä mallailusiveltimellä ja kun hapotettava messinkiosa saavutti riittävän tummuuden, laitoin sen vesiastiaan ja jossa pesin sen. Homma onnistui odotuksiani huomattavasti paremmin vaikka tarkkana sai olla erityisesti putken osalta ettei se hapottunut liikaa vaan messinginsävy näkyi hieman läpi. Muut osat hapotin tummaan rautasävyyn. On huomattava että sävyä saa vain tummennettua eli millään mekaanisella konstilla ei kannata lähteä hiomaan tai kuluttamaan tummennettua pintaa vaaleammaksi vaan siinä tapauksessa hapettuma pitää poistaa kokonaan hiomalla ja aloittaa homma alusta. Muutenkin hapotettavien osien tulee olla puhtaat ja hiotut kirkkaalle metallille. Tällöin osien pinnoista tulee tasalaatuiset ja tasaiset väriltään sekä hapotusaika lyhenee huomattavasti.
Mallin osien laatu ( = sopivuus/mitoitus) tuotti pettymyksen. Käytännössä jouduin hehkuttamaan ja taivuttamaan kaikki isommat messinkipeltiosat. Niiden oikeaan muotoonsa taivuttaminen ei olisi muuten mitenkään onnistunut. Tässäkin olin jo hapottanut ko. osat eli jouduin hehkuttamisen jälkeen hiomaan kaikki uudestaan metallipinnalle, taivuttamaan ja uudelleen hapottamaan.
Lavetin puuosien kasaamisen jälkeen tein osien oikaisun karkealla hiomapaperilla lasilevyn päällä. Tästä seurasi se, että ko. osista tuli hieman matalampia ja jouduin ottamaan messinkipeltiosista saman verran pois jotta ne olisivat käyneet lavetin päällystää peittämään.
Hommassa riitti siis runsaasti hiomista, viilaamista ja sahaamista…eli siis pienoismallailua :). Kaikille niiteille porasin alkureiät jotta ne eivät olisi halkaisseet puuosia. Osien liimaamiseen käytin kaksikomponenttiliimaa (epoksi), nestemäistä pikaliimaa sekä Eri-Keeperiä.
Petsasin puuosat tummemmiksi Liberon-spriipohjaisella petsillä. Sävy oli vaalea tammi ja jouduin sivelemään neljä kerrosta kunnes tummuusaste oli mielestäni riittävä. Tässä olisi kannattanut käyttää Tumma-tammi-sävyä.
Mallin mukana tuli ohutta narua jolla putki tuli kiinnittää lavetin takaosaan. Tämä köysi/solmu-viritys ei oikein vakuuttanut minua joten rakensin omatekoiset kiinnityslaitteet kuparikettingistä (hapotetusta) sekä itse tekemistäni messinkilanka/levyosista. Oikein tai väärin, mallin kimpussa häärin. ;-) .
Kaiken kaikkiaan oikein mukava ja mieltä virkistävä projekti. Hommassa oli runsaasti, ellei suurin osa, työvaiheita joita en ollut koskaan ennen tehnyt eli kokeilun, keksimisen ja joskus epäonnistumisen ilo oli läsnä koko homman ajan. :)

Kommentit

Esko Rusi 24.11.2019 16:45 Vastaa lainauksella
Hieno puuta ja metallia sisältävä malli. Onneksi et tyytynyt lähtökohtaan. Itselläni puinen viikinkilaiva työn alla ja siinä olevat messinki silmukat ja naulat olen maalaamalla käsitellyt lähes mustiksi. Sehän näissä puisissa malleissa on helpompaa ettei tarvitse muovista tehdä puun näköistä.
Upean mörssärin olet rakentanut, hieno koriste esim. kirjahyllyyn samanaiheisten teoksien viereen.
RaimoK 25.11.2019 14:11 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja metalliosat näyttävät aidoilta. Käsittelitkö tai pesitkö messinki osia aluksi sitruunahapolla?
Esko Rusi kirjoitti:
Sehän näissä puisissa malleissa on helpompaa ettei tarvitse muovista tehdä puun näköistä.
Upean mörssärin olet rakentanut, hieno koriste esim. kirjahyllyyn samanaiheisten teoksien viereen.
Hienolta kieltämättä näyttää. Yllä esitetyn kysymyksen haluaisin kyllä toistaa, että oliko tässä puupintaosat valmiiksi puupinnalla?
Vielä sen, että kuinka monta osaa (suunnilleen) tässä oli?

PS.

Hups:
"Petsasin puuosat tummemmiksi Liberon-spriipohjaisella petsillä. Sävy oli vaalea tammi ja jouduin sivelemään neljä kerrosta kunnes tummuusaste oli mielestäni riittävä. Tässä olisi kannattanut käyttää Tumma-tammi-sävyä."

Eli olivat.

Sorry, kun en heti huomannut.

yt.
MK
Kiitos kommenteista! Metalli (messinkiosat) hioin vesihiomapapereilla kirkkaalle pinnalle, Putken kannatinketjut ovat kuparia ja joita käytin hetken aikaa happokylvyssä.
Puuosien käsittelyssä petsi-yms.-lakalla kannattaa huomioida että petsaa osan molemmat puolet samaan aikaan ja samalla petsimäärällä. Tein alkuun sen virheen että petsasin mörssärin alustalevyn ensin vain sen näkyviin jäävältä yläosalta. Petsin kuivuttua oli alusta alkanut kieroutua petsatulta puolelta ylöspäin. Ongelma ratkesi alapuolen petsauksella sekä liimauspuristimella ja kahdella oikomis/tukilevyllä alustan molemmin puolin. Lavetin sivun puuosat ovat sen verran paksut etteivät ne reagoi ja vedä kieroon petsatessa.
Laskin mallissa olevan n.150 osaa.
Vaikuttavaa rakentamista. En tiedä voiko sotaesine olla hieno, mutta tämä on. Tuo mainitsemasi riimitys oikeasta ja väärästä on juuri sitä dilemmaa jota pienoismallien rakentaminen on täynnä: jokainen materiaalivalinta on kompromissi työstettävyyden ja uskottavuuden välillä. Ketjut ja kiinnikkeet ovat kyllä hyvin onnistuneet.
Mistä noi ketjut on hankittu?
Kiitos kommentista! Mallin ketjuista ohuempi tuli mallisarjan mukana ja paksummat putken kannatusketjut löytyivät omasta tarvikevarastosta.