Pienoismallit.net

Subaru Legacy GT

Touring Wagon

Subaru julkaisi Legacyn vuonna 1989 Leonen seuraajaksi. Australiassa auto myytiin Liberty -tyyppinimellä, koska Legacy oli jonkun järjestön "rekisteröity" nimi, eivätkä antaneet lupaa sen käyttöön. Autoa tarjottiin sekä porrasperäisenä että perinteisenä farmarina, sekä etu- että nelivetoisena. Koneena oli alkujaan kaksilitrainen vapaastihengittävä 138 heppainen, ja välijäähyturbotettu kaksisataaheppainen. Jenkeissä ensiesittely 1990 2.2 litraisella koneella.
Auto/konekonsepti on hyvinkin toimiva, nelipyttyinen bokseri, ja 1990-2006 malleissa mikä tahansa malliston kone sopii suoraan autoon. Kolmen miljoonan maailmanlaajuisesti myydyn yksilön raja ylitettiin 2005. Kone on "pomminvarma", esittelyvuonnaan 1989 autolla tehtiin 100000 kilometrin nopeusennätys, keskinopeutena 223,345 km/h 447 tunnin 44 minuutin 9.886 sekunnin ajan eli 18 ja puolen vuorokauden ajon jälkeen. Tämä japanilaisella porrasperäisellä RS-mallilla, jossa ilmeisesti liki kolmesataa hevosvoimaa.

Malli esittää tätä ykköskoppaista Legacya, vuosimalli 1991, jolloin siihen tehtiin (kokoomaohjeen mukaan) pieni facelift, jossa uusittiin maskia, välijäähdyttimen ilmanottoa ja sisustaa. Autonahan tämä oli varsinainen kesämökkiläisen unelmaliisari, ajalta ennen citymaastureita, varsinkin nelivetoisena. Itsellä ei tällaista ollut, siskonmiehellä jossain vaiheessa vuoden verran, käytettynä hankittu.

Mallina näitä Hasegawan alkupään automalleja, varsin simppeli malli, ei moottoria ja sisustakin varsin vähäeleisesti toteutettuna. Osien sopivuus ei ole mairitteleva, varsinkin lasiosien kanssa sai viilailla, eikä niistä ihan hyviä saanut sitenkään. Samoin alustan/sisustan sovitus koriin on "väljä", ja lasikokonaisuutta sekä hattuhyllyä sai kiilata cocktail-tikkujen kanssa ennen kuin asettuivat paikoilleen. Siirtokuvat, iästään huolimatta (malli hankittu joskus 90-luvun alussa) asettuivat kohtuu hyvin, ja sisältävät myös noiden ikkuna- ja kylkilistojen kromilistat. Kattokaiteisiin oli tarjolla myös suksitelineet, mutta olivat niin roisin näköiset, että jätin suosiolla pois.

Värinä on Gravity Colorsin Ferrari Rosso Rubinho, joka istuu varsin hyvin, ja näyttää hyvin samalta kuin laatikon kansikuvan punainen (siihen sekoitusohje kasausohjeessa). Muut värit taas totuttua tapaa AK:n metalleja sekä Vallejon/Ultimaten akryylejä. Takavalot/vilkut Tamiyaa. Maski on foilattu, joten kuten, kun näyttää että toi mun BMF alkaa olla pitkälti yli parasta ennen -päivänsä. Etuvilkut on ohjeen mukaan vain foilattu pohjalta, "oikeesti" näissä taisi olla nämä oranssit polttimot. Yritin mallintaa niitä maalitäplillä, mutta olivat sen verran karsean näköiset, että piti irrotella vilkkujen lasit, ja poistaa "polttimot".

Ei minun parhaita malleja, mutta siedettävä, ja melkoinen helpotus, kun perheen ruokarahoilla lamavuosina hankittu malli on liki kolmenkymmenen vuoden jälkeen vitriinissä!

Kommentit

Jotain hassua ne on Hasegawalla tehneet tuolle korille, kun silmä ei usko että kaikki olisi oikein. Toisaalta on sitä pahempiakin muotovirheitä ollut mallareille tarjolla, tuosta sentään uskoo että se on Subaru. Vaan mallailutaidot on selkeästi edelleen tallella, eikä rakentamisesta tarvitse juuri nipottaa. Mutta malli ihan tavallisesta autosta, näitä saisi olla enemmänkin tarjolla.
Petri Huhtala kirjoitti:
Jotain hassua ne on Hasegawalla tehneet tuolle korille, kun silmä ei usko että kaikki olisi oikein.
Joo, kyllä tuossa tehdessä sai itselleen toistella, että tämä on Subaru. Ja sitten kun katsoi keulaa, mietti, että Saabiako tässä kasataan ;-)
Kerrankin sellainen auto, jollaisella olen itsekin ajanut. Joskus taannoin oli 2-litrainen turbotettu neliveto pari viikkoa lainassa ja autohan oli melko pirteä siihen verrattuna mihin oli tottunut. Pientä nostalgiaa siis näitä kuvia katsellessa.
Liirum-laarumista itse pienoismalliin: siisti ja kursailematon toteutus. On kyllä niin alkuysärin oloinen ja värinen laite, että siinä on menty rakentamisessa maaliin.
Joku noissa mittasuhteissa minunkin silmääni käy. No, kelpaahan tämä toki silti ns. arjen historioinniksi.