Pienoismallit.net

Junkers Ju 52/3m g4e

9P+DD

Junkers Ju 52 rakennettiin alun perin siviilikäyttöön, eli matkustajakoneeksi. Tämä kolmimoottorinen kone pystyi kuljettamaan 17 matkustajaa. Finnairin edeltäjä Aero tilasi myös näitä koneita, kuuluisin niistä tietenkin Kaleva joka ammuttiin alas Suomenlahdella 1940.

Koneesta rakennettiin pian myös versioita sotilaskäyttöön ja sitä käytettiinkin ensimmäisen kerran jo Espanjan sisällissodassa. Koneesta tehtiin myös pommituskoneversio, mutta parhaiten kone kuitenkin tunnetaan laskuvarjojoukkojen pudottajana ja varsinkin erityyppisissä kuljetustehtävissä, niin joukkojen kuin materiaalienkin.

Ju 52 oli varsin hyvä kone toimimaan erilaisissa sääolosuhteissa ja pystyi operoimaan varsin huonokuntoisiltakin kentiltä. Konetta valmistettiin yhteensä 5000 kpl ja lentokuntoisina niitä on muutama yhä edelleen.

Tätä WWII Suomessa toimineiden koneiden sarjaa kun jatkan, niin pitihän tämä kone ehdottomasti saada siis mukaan, olihan se Suomessakin varsin yleinen näky vuosina 1941-44 ja kymmeniä eri koneita täällä rekisteriöitiin nähdyksi läpikulkumatkallaan pohjoiseen.

Tämä tekemäni kone tunnuksilla 9P+DD kuului muodostettuun KGr.z.b.V 108 yksikköön poiketessaan 29.9.1941 Kauhavalla. Aiemmin nämä 9P+ koneet kuuluivat KGr.z.b.V 40 ja 60:lle joka oli mukana mm. Kreetan valtauksessa keväällä 1941. Koneen tunnukset siis edelleen edellisen yksikön, kuten myös nokassa ollut "Hyppäävä saksanhirvi".

Italerin sarja muistutti osien sopivuudeltaan Classic Airframesia, ohjeet olivat myös kehnoja, onneksi koneesta on paljon referenssikuvia olemassa jotta yksityiskohdatkin sai suunnilleen oikeille paikoilleen. Tämä sarja oli "see" versio, eli mukana oli myös kellukkeet, onneksi myös laskutelineet ja pyörätkin. Siipien liitokset oli todella kehnosti mietitty, ei minkäänlaista olaketta tai tukitappia runkoon, niinpä ensimmäisen liimauksen jälkeen toinen siipi sojottikin uhkaavasti alaspäin. No, siitä selvittiin tapituksella ja uudelleen liimauksella, kitillä siloteltiin pahimmat rakoset. Mallailun aikana siivekkeet olivat myös kovilla, viidennen irtoamisen jälkeen lopetin laskemisen!

Kone oli Kauhavalla vieraillessaan kovin kuluneen oloinen maalipinnoiltaan, joten yritin myös sitä jäljitellä pintakäsittelyssä. Koneeseen oli vaihdettu sivu-ja korkeusperäsimet, vasemman puolen ovi, sekä moottorit, joten ne jätin suht. siisteiksi. Siirtokuvat olivat erikseen hankitut Print Scalen valmistamat. Sinänsä laadukkaat, mutta kyllä tuo "aaltopelti" pinta omat haasteensa aiheutti. Vaikka pehmennintä käytti runsaasti niin hopeointia jäi ja jotkut merkit vääntyivät väkisin hieman eri tavalla riippuen aallon suunnasta ja tiheydestä.

Sarjan mukana tuli myös kolme ukkelia jotka koneeseen sijoitin, pilotit ohjaamoon ja taka-ampuja könyämässä koneeseen. Toimiipahan tuo ukkeli samalla myös mittakaavan antajana koneelle. Ju 52 oli kokoluokaltaan DC-3 koneen kokoinen.

Kommentit

Esko Rusi 15.12.2019 19:46 Vastaa lainauksella
Junkers 52 on niitä koneita joka on vuosia ollut ajatuksena rakentaa. Hyvin olet saanut yläpuolelle ja sivuille kuluneisuutta. Alapuoli näyttää liiankin siistiltä, sinne olisin kaivannut jotain kontrastia, kuitenkin hieno malli "vaikeuksien kautta voittoon".
Esko Rusi kirjoitti:
Hyvin olet saanut yläpuolelle ja sivuille kuluneisuutta. Alapuoli näyttää liiankin siistiltä, sinne olisin kaivannut jotain kontrastia
Hyvin pitkälti samoilla linjoilla. Näyttävä malli, ja niinkuin Markun tapauksessa aiemminkin, hyvää työtä. Itseäni mietitytti, mikä maalipintaa on kuluttanut? Jos se on sään tuomaa kulumaa, se selittäisi siistimmän alapuolen. Jos taas maali ei pysy kiinni, sen voisi kuvitella kauhtuneen myös alapinnoilta. Minulla ei tietoa ole, eli kertokoon perehtyneemmät.
Kiitos Esko ja Antti kommenteista! Alapuolelle en maalin kulumia tehnyt, ainoastaan paneeliurien säistämistä ja pakokaasuvanoja. Valitettavasti eivät kovin hyvin näy etuviistosta otetussa kuvassa ja varsinainen alapuolikuva jäi kokonaan ottamatta. Noita rintapeltejä moottorien alapuolelta olisi voinut tietenkin mönjätä, mutta jospa ne oli putsattu moottorien vaihdon yhteydessä?

Valokuva tästä 9P+DD koneesta löytyy SIH 16 Saksalaiset koneet Suomessa kirjasta ja kuvassa näkyy todellakin runsasta kulumaa, en nyt vain osaa sitä kuvaa tänne skannata. Uskoisin, että kysymyksessä on nimenomaan sään aiheuttamaa kulumaa ja silloinhan se kohdistuu pääasiassa yläpinnoille. Olettamukseni on että nuo koneet oli jatkuvasti kovassa käytössä ja huoltojen yhteydessä ei ylimääräisiä maalauksia tehty, ainoastaan vaihdettavat osat olivat "juuri" maalattuja. En tiedä onko tuolla aaltopeltipinnalla jotain merkitystä maalin pysymiseen, mutta aika monessa kuvassa kyseiset koneet näyttävät aika kirjavilta?

Kun tarpeeksi kauan on säälle alttiina niin käy näin :-). www.flyfinland.fi/view/10266

Tuo koneen pyrstöhän on Muddusjärveen Lapissa pudonneen koneen hylystä ja on edelleenkin Sovintovaaran näköalapaikalla Inarissa. Itsekin sitä olen käynyt muutama vuosi sitten katsomassa ja hypistelemässä.
Esko Rusi 15.12.2019 22:53 Vastaa lainauksella
Olisikohan tuo pyrstö koneesta 7U+OK, itsellä palanen takasiipeä askarteluhuoneen hyllyssä ja maalit osittain viellä jäljellä.
Esko Rusi kirjoitti:
Olisikohan tuo pyrstö koneesta 7U+OK, itsellä palanen takasiipeä askarteluhuoneen hyllyssä ja maalit osittain viellä jäljellä.
Sinäkin olet käynyt sitten hylkyretkillä pohjoisessa? Kyllä tuo pyrstö on juuri 7U+OK koneesta, joka ammuttiin alas tiettävästi 21.10.1944. Koneen hylky nostettiin 1963, mutta pyrstö-osa vasta 2003.
Pitkälti samaa mieltä aiempien kommentoijien kanssa. Hyvin onnistunut malli.
Mitä Markku nyt vähän kritisoi mallisarjan rakennettavuudesta, niin se on oikesti todella pientä verrattuna siihen mitä se pahimmillaan voisi olla.
Mielestäni pintakäsittely on onnistunut varsin hyvin pienen kritiikin huomioiden. Rakentelu toki varsin hyvin.
Helposta mallisarjasta onnistuu yleensä varsin hyvin.
Mika Kauranen kirjoitti:
Mielestäni pintakäsittely on onnistunut varsin hyvin pienen kritiikin huomioiden.
Kiitos Mika kommenteista. Tuo kuluneen pinnan jäljittely ei varmaankaan ihan yks yhteen ole sen referenssinä olleen koneen kanssa, mutta sitä kuitenkin tavoiteltiin. Mukava aina välillä kokeilla jotain erilaista ja siihen tämä kone antoi hyvän lähtökohdan.
Mika Kauranen kirjoitti:
Helposta mallisarjasta onnistuu yleensä varsin hyvin.
Tämä ei ollut helppo mallisarja! Tuossa vielä odottelee Hellerin vastaava kone ja pelkäänpä ettei se ole ainakaan parempi. Saapa nähdä minkä yksilön siitä teen, tietty visio siitäkin kyllä jo on…todennäköisesti siihen tulee kaveriksi jotain muutakin rekvisiittaa, saapa nähdä.
Markku Rinne kirjoitti:
Mika Kauranen kirjoitti:
Helposta mallisarjasta onnistuu yleensä varsin hyvin.
Tämä ei ollut helppo mallisarja!
Jos Mach 2 olisi tehnyt ainoan mallisarjan Ju 52:sta, niin olisi taatusti ollut hankala mallisarja. Onneksi on on olemassa näitä helppoja mallisarjoja. Mielestäni Italerin tai Hellerin sarjat ovat kohtuullisen helppoja.;)
Juha Savola 21.12.2019 10:12 Vastaa lainauksella
Hienosti rakennettu Junnu. Yläpintojen maalaus ja jälkikäsittelyt erinomaiset. Alapinnan maalaus on tuskin samallalailla kulahtanut kuin yläpinnan aaltopelti, mutta kyllä ne mielestäni kovasti kaipaavat kulumajälkien ja jonkinasteista likaantumista (esimerkiksi kannuspyörä).
Juha Savola 23.12.2019 09:56 Vastaa lainauksella
Onneksi olkoon viikon mallista! Hyvää joulua ja erinomaista uutta mallinrakennusvuotta.
Onnittelut ansaitusta Viikon Malli -palkinnosta ja hyvää Joulua!
YT
Kalle
Kiitos Juha ja Kalle. Hyvää Joulua!
Onnittelut hienosta viikon mallista. Täältäkin hyvää joulua ja erinomaista uutta mallinrakennusvuotta!

MK
JiiTee 30.5.2020 20:22 Vastaa lainauksella
Hieno pienoismalli Junkers Ju-52:sta. Hyvä selostus Ju-52 lentokoneesta,
sekä pienoismallista. Kuvat pienoismallista ovat myös onnistuneet.
Moitittavaa ei tahdo löytyä. Itselläni myös olisi suunnitelmana
Junkers Ju-52 joskus rakentaa. P.S. Hyvin olet tehnyt myös
ampulanssi-version Ju-52:sta.
Kiitos JiiTee kommenteista, itsellä kokemus tosiaan Italerin ja Hellerin mallisarjoista ja kyllä Hellerin oli ehdottomasti parempi. Sitä en tiedä minkälainen on esim. Airffixin tai jonkun muun valmistajan vastaavat. Mukava kone kuitenkin rakentaa ja olihan näillä koneilla aikoinaan myös vahva Suomi kytkös ja DC-3:n tavoin edelleen on lentokuntoisiakin koneita jäljellä!