Pienoismallit.net

Kawasaki GPZ400R

Pikku-Ninja

Japanin markkinoille suunnattu 400 kuutioinen pikku-Ninja, valmistettiin vuosina 1985-1989. Samaa pyörää tuotiin muuhun maailmaan 600 kuutioisena, Japanissa lainsäädäntö pudotti kuutiot tuohon neljäänsataan. Sukulaisella oli 80-luvun lopussa tuo kuusisatanen, ainut Kawasaki jota olen ikinä ajanut. Ihan ketterä, suorituskykyinen pyörä, joka ikävä kyllä kärsi tuosta Kawan venttiiliongelmasta, jossa venttiilit uppoavat kanteen jääden kantamaan ja lopettaen ajelut. Yhtenä syynä tietysti väliin jätetyt huollot, tuo palasäätöisen venttiilikoneiston säätö kun ei jokaiselta TI-asentajalta 80-luvulla onnistunut. Tämäkin ajamani laite jossain vaiheessa hyytyi Kehä-3:n varteen, ja lähti kansiremonttiin :(
Runkorakenteena alumiiniprofiilista tehty AL-X-runko, konetehona 59 heppaa, huippuja luvattu 205, takapäässä yksijousinen jousitus, etupäässä ajan henkeen ilmakeula ja anti-dive systeemi jarrutuksissa jäykistämään jousitusta. Tuolle mainosmiehet keksivät joka tehtaalla NASA:n tyyliin omia lyhenteitään, Kawalla tuosta tuli AVDS (Advanced Variable Dumping System).
Mallina tämä on taas näitä rentouttavia Tamiyan malleja, ei oikeastaan mitään haukuttavaa. Osasuunnittelu järkevää, saumat yms. suunniteltu niin, että jäävät pääosin piiloon. Ainut mikä harmittaa, on se, että kone ja runko on naitettava kimpassa, eli tuota ohjausakselin takana olevaa rungon saumaa on käytännössä miltei mahdoton häivyttää. Tietysti, jos sen kittaa ja maalaa samalla teipaten koneen suojaan…
Itsellä hyllyyn on näitä ilmaantunut kaksin kappalein, tämä on tuoreempi, 2010-luvulla hankittu, tuo toinen on sieltä 80-luvulta, ja sen siirtokuvat ovat "lievästi" kellastuneet. Mallinhan voi rakentaa kahdessa värikaaviossa, tämä puna-valkoinen, taikka sitten puna-musta. Tuon jälkimmäisen siirtokuvathan pääosin jäivät tästä yli, eli voi olla, että jossain vaiheessa kaapin tyhjennystalkoita tuokin tulee tehtyä.
Mallia taas maalailtu tuttuun tyyliin niillä maaleilla, mitä hyllystä sattuu löytymään. Päävärit tuli maalattua jo keväällä, ennen mökkikauden alkua, siirtokuvat ja lakkaus nyt kun tätä alkoi tosissaan edistämään. Punainen on (muistaakseni) Ferrarin Rosso Corsa, valkoinen taas Pure White, molemmat Zeron maaleja. Lakka tuo Profixin 2K-autolakka. Mustassa olen käyttänyt sekä Ultimaten että Vallejon pohjamaaleja (mattaa ja kiiltävää), joilla saa vaihtelua vähän enemmän kuin Tamiyan puolikiiltävä/matta-maaleilla joita rakennusohje tarjoaa. Lisäksi noita kumiosia (vesiletkut, kahvat, jalkatapit) on maalailtu Vallejon Nato Black -sävyllä. Suzukissa käytin myös Tire Black -mustaa, mutta mielestäni se vetää liian vihreään. Metalliväreinä taas AK Xtreme Metal -sävyjä, joiden käsittelykestävyyttä paranneltu Alclad Aqua Gloss -lakalla. Liimoina Tamiyan neste, Revellin neulaliima (oikeasti ihan hyvä liima noihin isompiin saumoihin), Revellin lasiosaliima ja Loctiten geeli- ja nestemäinen pikaliima.

Kommentit

Vaikken ole itse ikinä mikään moottoripyörämies ollutkaan, ovat hyvin tehdyt mallit niistä ilo silmälle. Tervolla on tämä osasto hyvin hallinnassa.