Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109 F-4

"Petsamon Mersu"

Tämän BF-109 F-4 koneen pilottina toimi Yliluutnantti Hans Döbrich, yksikkönä 6./JG 5 Petsamossa syyskuun alussa 1942.

Lennettyään ensimmäiset sotalentonsa Norjassa maaliskuussa 1942 Döbrich siirtyi Hävittäjärykmentti 5:n 6. lentueen mukana Petsamoon. Kuudennessa lentueessa hän oli seuraavat kaksi vuotta mukana taistelutoiminnassa lähes keskeytyksettä: pommikoneiden ja Stukien suojauslentoja Murmanskiin sekä sotalentoja tundran ja Jäämeren yläpuolella. Pian 6. lentue kohosi JG 5:n ässälentueeksi. Erinomaiset hävittäjälentäjät Heinrich Ehrler ja Theodor Weiβenberger olivat myös tämän lentueen kasvatteja.

Hans Döbrich joutui kolmesti turvautumaan laskuvarjoon – kahdesti hän onnistui palaamaan jäisen erämaan halki takaisin lentueeseensa. Kun hänet ammuttiin alas kolmannen kerran 16. heinäkuuta 1943, hän laskeutui laskuvarjollaan Jäämereen. Saksalainen miinanraivaaja onnistui pelastamaan pahoin haavoittuneen lentäjän vain hyvällä onnella. Pitkään kestäneen sairaalahoidon jälkeen Döbrich ei palannut enää sodan aikana taisteluihin, eikä myöskään koskaan täysin toipunut haavoittumisestaan. Döbrich saavutti 244 sotalennolla 65 ilmavoittoa. Ansioistaan hänet palkittiin 19. syyskuuta 1943 ritariristillä, rautaristin hän sai jo aiemmin.

Tämä Döbrichin kone oli tehtaalla saanut tuon RLM79 aavikkovärityksen, mutta Porin korjausyksikössä koneeseen lisättiin RLM74/70 segmentit naamioinnin tehostamiseksi.

Tämä Eduardin Profipack oli ihan kelpo rakenneltava, tosin ei ihan ongelmaton sekään, osien sopivuudessa hieman toivomisen varaa oli tässäkin. Sarjan mukana tuli etsiosia pari arkkia ja kuomumaskit. Osia jäi tuttuun profipack tyyliin vielä melkoinen kasa, sarjasta kun pystyy kasamaan useita eri koneita hieman erilaisella varustuksella. Maalaukset, lakkaukset ja säistykset LifeColorin, Tamiyan, Vallejon ja Migin tuotteilla.

Kommentit

Juha Savola 27.11.2019 15:42 Vastaa lainauksella
Kyllä olet jälleen tyylikkäästi rakentanut ja viimeistellyt Mersun. Mielenkiintoinen taustoistus. Maalauskaavio on ollut varmasti luonnossakin erikoisen näköinen Petsamon Lapissa, ja maalauskaavion toteutus nostaakin tämän yksilön sarjassaan päätä muita pidemmäksi. Enpä osaa sanoa, mitä olisi voinut paremmin tehdä (paitsi olisin laittanut jarrruletkut, jos ne todellakin puuttuvat; epäilen, että ovat siellä mutta eivät vain näy kunnolla valokuvissa).
Kiitos Juha kommenteistasi. Jarruputket/letkut jäivät kyllä tällä kertaa laittamatta, joten tarkkaavaisesti olet katsellut;-). Maalauskaaviot saksalaiskoneissa olivat kyllä ihailtavan monenkirjavia riippuen siitä millä rintamalla milloinkin olivat ja tietenkin ajankohdasta riippuvainen myös. Vaikuttaa siltä että sodan loppua kohden kirjo vain kasvoi ja näin etenkin hävittäjissä Mersu ja Focke Wulf.
Pete N 4.12.2019 03:54 Vastaa lainauksella
Upeasti kasattu Mersu. Kuvat ovat hiukan ylivalottuneita, valotusta korjaamalla saisit mallin nayttamaan viela paremmalta!
Kiitos Pete. Tuo valokuvaaminen ei minulta oikein onnistu…valitettavasti, ongelmia niin tarkennuksen, valotuksen kuin sommittelunkin suhteen. Joten näillä siis mennään.
Pete N 19.12.2019 18:19 Vastaa lainauksella
Markku Rinne kirjoitti:
Kiitos Pete. Tuo valokuvaaminen ei minulta oikein onnistu…valitettavasti, ongelmia niin tarkennuksen, valotuksen kuin sommittelunkin suhteen. Joten näillä siis mennään.
Kuulostaa tutulta; yritys erehdys menetelmalla mennaan taallakin :)