Pienoismallit.net

M1 Super Sherman

7. Panssariprikaati, Siinain niemimaa, joulukuussa 1956

Israelilainen pitkällä 76mm M1 tykillä varustettu VVSS Sherman Suezin kriisin ajoilta.

Egyptin presidentti Gamal Abdel Nasser julisti 26. heinäkuuta 1956 kansallistavansa Suezin kanavan, jonka suurimpia osakkeenomistajia olivat ranskalaiset ja britit. Britannia ja Ranska päättivät palauttaa sotilaallisesti kanavan länsimaiseen hallintaan ja Israel osallistui sotaan miehittäen Siinain niemimaan. Israelin joukot ylittivät Egyptin rajan 29. lokakuuta 1956. Kylmän sodan suurvallat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto tuomitsivat hyökkäyksen pakottaen lopulta hyökkääjät vetäytymään alueelta. Israel kuitenkin vastusti vetäytymis määräystä. Siihen oli kuitenkin lopulta taivuttava, koska Yhdysvallat uhkasi asettaa pakotteita Israelia vastaan. Israel viivytteli pitämällä hallussaan kaistaletta niemimaalta Eilatista niemimaan kärkeen ja miehittämällä edelleen Gazaa, mutta lopulta näiltäkin alueilta vetäydyttiin maaliskuussa 1957. Britannialle ja Ranskalle kriisin päätös merkitsi niiden suurvalta-aseman loppua ja Israel osoitti ympäröiville arabimaille sen sotajoukkojen olevansa toimintakykyiset. Alueella käynnistyi samalla YK:n ensimmäinen rauhanturvausoperaatio, UNEF I, johon osallistui myös suomalaisia rauhanturvaajia.

Tamiyan malli meni mukavasti kasaan ilman suurempia ongelmia. Ilmeisesti Mallin alusta ja pyörät ovat tehty vanhoilla muoteilla ja rungon yläosa ja tykkitorni ovat uudempaa valua. Lisäsin vaunun lokasuojiin tukirakenteet styreenilevystä ja taittelin vaunun takaosaan pressun nenäliinsta. Vaihdoin myös tykinputken RB:n alumiiniseen putkeen ja parantelin rungon ja tykkitornin tekstuureja AK:n tähän tarkoitukseen kehitetyllä aineella. Aine oli vesiohenteista ja levittyi helposti. Maalasin mallin Tamiyan maaleilla (80%XF-62+20%XF59) ja kuivaharjasin koko mallin Gunzen RLM02 värisävyllä. Säistämiset tein kokonaan tamiyan akryyleillä ja pöly efektin sain aikaiseksi kyseisellä tekniikalla: Linkki. Lopuksi parantelin ja paikkailin efektiä maaliruiskulla. Käsittelin telat samalla tekniikalla ja kuivaharjasin ne Gunzen mr. metalcolor maaleilla.

Oli mukava palata takaisin harrastuksen pariin pienen tauon jälkeen ja olen tyytväinen, että sain jotakin rakennettua valmiiksi. Otan mielelläni vastaan palautetta ja muita mietteitä!

Malli on valmistunut Lokakuussa 2019.

Kommentit

Oikein siisti Sherman, ja omaan asiaa tuntemattomaan silmääni hyvin aidon Shermanin näköinen ja oloinen.
Tuo takaosan pressu on onnistunut todella hyvin. Näyttää juuri siltä miltä pitääkin.
Historiapläjäyksestä aina hatun nosto.
Timo Rasimus kirjoitti:
Oikein siisti Sherman, ja omaan asiaa tuntemattomaan silmääni hyvin aidon Shermanin näköinen ja oloinen.
Tuo takaosan pressu on onnistunut todella hyvin. Näyttää juuri siltä miltä pitääkin.
Historiapläjäyksestä aina hatun nosto.
Kiitokset kommentista!