Pienoismallit.net

Pohjois-Korean ohjustestit

Hwasong-5

Laivanrakentaja kokeili tehdä vaihteeksi jotain ihan muuta. Ehkä minussa asuu pieni Kim-Jong Un kun panssarivaunut ei kiinnostaneet, mutta mannertenvälinen ohjus - siinä on sitä jotakin. Tämä on siis mun ihan ensimmäinen sotakalustomalli koskaan. Ja myös ensimmäinen johon tein alustan.

Alusta yrittää kuvata Pohjois-Korean aavikkoa ohjustestialueella. MAZ-537 on alunperin armeijakäyttöön tarkoitettu maastokelpoinen raskas lavetinvetoauto, joita on valmistettu 50-luvulta saakka. Hwasong-5 ohjuksia Pohjois-Korea esitteli ainakin vuoden 2016 sotilasparaatissaan. Ohjus perustuu alunperin venäläiseen Scud B -ohjukseen, joka on lyhyen matkan mannertenvälinen ohjus. Pohjois-Korealla on arvioitu olevan Scud -ohjuksia jopa 600 kappaletta, joista osan se on myynyt Iranille. Ohjus on 11 metriä pitkä ja painaa 5860kg. Sen kantama on noin 300km.

Osia Trumpeterin paketissa oli noin 1000. Rakenteluun kului 9 kuukautta. Pääsääntöisesti rakentelu oli erittäin mukava kokemus. Osien yhteensopivuus oli aivan erinomainen ja osien laatu huippua. Tosin ainoat virheelliset osat olivat etupyörien akselit jotka 1mm liian lyhyinä käänsivät pyörät sisäänpäin kuin suksien kärjet alamäkeen auraavalla hiihtäjällä. Muokkasin osat korvaamalla pätkän niistä jäykällä terästangolla, jolloin sain pyörät suoraan.

Liikkuvia osia on paljon: Ovet aukeavat ja menevät kiinni. Pyörät pyörii ja kaikki neljä etupyörää kääntyvät. Ohjuksen lukitusmekanismi avautuu ja menee kiinni. Ohjuksen jalusta pyörii kiskoilla. Koko ohjuksen TEL-järjestelmän (Transporter Erector Launcher) saa laskettua ajo-asentoon tai nostettua pystyyn laukaisua varten. Takatassut saa laskettua alas ohjuksen laukaisua tukemaan. Toisen puolen ohjaamon saa myös nostettua ylös huoltoasentoon jolloin moottorin saa näkyviin. Kaikkea en saanut täällä näkyviin kuviin mahdutettua.

Kokonaisuus on yllättävän painava ja massiivinen. Autossa on rakennettuna täydet sisätilat ja koko tekniikka kuorien alla. Tämän kaiken rakentaminen olikin mielenkiintoinen kokemus oppia mitä kaikkea tuollainen auto ohjusjärjestelmineen oikein sisältää. Aito esikuva on sekin varsin massiivinen; järeämmän ohjuksen kanssa auton kokonaispaino voi olla jopa 80 tonnia.

Koska Pohjois-Korean sotilasvarikoilta ei pahemmin aitoa referenssimateriaalia ole nähtävissä, mallin maalaus on kompromissi Trumpeterin ohjeiden, sotilasparaatissa 2016 nähdyn kaluston ja alunperin Venäjältä tuotujen autojen pohjalta. Malli on maalailtu enimmäkseen ruiskulla Vallejon maaleilla. Säistykset Vallejon, Tamiyan ja Migin tuotteilla.

Kommentit

Yksinkertaisten automallien väsääjänä/ muokkaajana en osaa kuvitellakaan, millainen savotta tämmöisen laitteen rakentaminen on. Varsin aidon näköinen sora-alustoineen, ja pelottavakin. Muut saavat arvioida työn jälkeä, mä en näe mitään huomautettavaa.
Asiallisen näköinen malli. Ilmeisesti Dragonin vastaavalla saa heittää kuikkaa.
Kiitos kommenteista. :) Tämä Trumpeterin versio on kyllä ihan pro luokkaa, ja mitä katselin netistä niin jonkun toisen valmistajan (ehkä juuri Dragon) versiossa puuttui tosi paljon kaikkea. Jos haluaa realistista ja huippuluokan yksityiskohtia niin ehdottomasti tämä. Muilla saa heittää kuikkaa.
Edellisiä komppaan, uskottavan näköinen ja hyvin tehty malli.
Näin kun asiasta ei mitään ymmärrä, on tässä kyllä tarkasteltavaa ihan riittävästi. Ja kuten aiemmin sanottu, ainakin itselleni varsin aidon näköinen. Omasta hyllystä löytyis sama vehjes 1:2000 skaalassa, detaljeja tosin on hieman vähemmän. Pitäisköhän sekin joskus väsätä…
Markus: Mikäs semmoinen sarja on?
Ei varsinaisesti sarja, vaan jonkun yksityisen tekemä resiinimalli. Sisältää kokonaiset kaksi osaa, auton ja ohjuksen/ohjustelineen. Löytyi joskus vuosia sitten kun ostin harrastuksen lopettaneen kaverin "jäämistön". 15mm kokoonsa nähden kuitenkin yllättävän tarkka.
Ahaa, no ajattelinkin kun en löytänyt googlella mitään sellaista. Kuulostaa kyllä että kyseisessä resiinimallissa olisi hieman vähemmän yksityiskohtia ;)
Rakennelma maisemineen näyttää kovin aidolta. Voin vain kuvitella tekemisen haastetta ja toisaalta ihailla taitoa tarkkaan työskentelyyn, kun mittakaava on pienempi, kuin mihin olen tottunut (1:25). Yksityiskohdat, säistykset, maastokuviontimaalaus - kaikki hienosti toteutettuja. Olen vaikuttunut.
Kiitos Mikko! :)
Haluan kiittää kaikkia äänestäneitä ja kommentoineita! Mun ensimmäinen viikon malli! :) Näköjään kannattaa astua pois mukavuusalueelta ja rakentaa jotain muuta.