Pienoismallit.net

Yokosuka MXY7

OHKA model 22

Yokosuka MXY7

Yokosuka MXY7 (tunnettu nimellä Ōka (jap. 桜花), kirsikankukka, liittoutuneiden raportointinimi Baka (jap. ”idiootti”), oli japanilainen, kamikazekäyttöön suunniteltu, rakettimoottorein varustettu itsemurhapommi. Koneen suunnitteli lentoinsinööri, kapteeni Niki.

Lentävä pommi

Kone oli rakennettu puusta ja keveistä, vähän jalostetuista metalleista, joten kouluttamattoman tehdastyövoiman oli helppo valmistaa sitä suuriakin määriä. Kone oli hyvin yksinkertainen; sillä oli lyhyet siivet, pieni ohjaamo ja yksinkertaiset ohjainlaitteet. Muista kamikazekoneista poiketen Ōkalle ei annettu mahdollisuutta palata kotiin, vaan ohjaamon kuomu pultattiin kiinni runkoon. Muille kamikazekoneille annettiin tarpeeksi polttoainetta kotimatkaa varten, sillä oli mahdollista, etteivät koneet löytäisi sopivaa kohdetta.

Ōka laukaistiin joko lavetilta maasta tai pudotettiin Mitsubishi G4M2 ”Betty” -pommikoneesta.

Sodan jälkeen Yokosukan laivastovarikolta löydettiin Ōkan edelleen kehitetty malli, jossa oli kuuden kiinteäpolttoaineisen raketin lisäksi kaksi saksalaisperäistä Walther-rakettimoottoria. Tämä konetyyppi olisi pystynyt nousemaan itsenäisesti kiitotieltä ja sen toimintasäde olisi ollut pidempi. Prototyyppi jäi ainoaksi ilmeisesti resurssipulan johdosta.

Palveluskäyttö ja sotilaalliset saavutukset

Japanilaiset ehtivät rakentaa 775 itsemurhapommia, joista kovinkaan moni ei koskaan ehtinyt käyttöön. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1945 Ōka-pommit vaurioittivat taistelulaiva West Virginiaa. Yksitoista päivää myöhemmin Ōkat upottivat hävittäjä Mannert L. Abelen Okinawan edustalla. Ōkat eivät kuitenkaan koskaan saavuttaneet suurta menestystä, sillä vaikka niiden oma nopeus tekikin niistä vaikeita kohteita ilmatorjunnalle, ja ne olivat helppoja ohjattavia, ei niille löytynyt tarpeeksi nopeaa kantajakonetta – keskiraskaat ”Bettyt” olivat auttamattomasti liian hitaita.
Sodanjälkeiseten amerikkalaisten dokumenttien mukaan Ōkat osuivat sodan aikana kaiken kaikkiaan kuuteen amerikkalaiseen sotalaivaan, mutta vain yksi niistä, hävittäjä USS Mannert L. Abele (DD-733) upposi, ja toinen, hävittäjä, USS Hugh W. Hadley (DD-774) vaurioitui korjauskelvottomaksi.

Nimen alkuperä.

Sana ōka, joka tarkoittaa kirsikankukkaa, on hyvin runollista kieltä ja yleisesti japanissa käytetään sanaa ”sakura-no-hana”. Ensimmäisen tavun makroni ilmaisee, että o ääntyy pitkänä (ooka). Anglosaksisessa kirjallisuudessa käytetään usein muotoa Ohka, mutta se on suomalaisittain virheellinen muoto: suomessa pitäisi käyttää joko muotoja ōka tai ooka.

Tekniset tiedot
Siipien kärkiväli: 5,12 metriä
Pituus: 6,07 metriä
Korkeus: 1,16 metriä
Siipipinta-ala: 6,0 m²
Tyhjäpaino: 440 kg
Lentopaino: 2 140 kg
Moottori: Kolme Type 4 Mk1 M20 -rakettia, joilla oli yhteensä 800 kilogramman työntövoima
Lentomatka: 37 kilometriä
Nopeus: 927 kilometriä tunnissa
Aseistus: Yksi 1 200 kilogramman taistelukärki (räjähdelataus).

Kommentit

On siinä kyllä pitänytkin kamikaze lentäjälle kirsikankukkia ja runoja lausuakin, ennen kuin tuon kyytiin on änkäytynyt. Lie popsineet sikäläistä Pervitiiniäkin. Mutta mitäpä ei Keisari Hirohiton ( mitenhän tuo lausutaan runollisesti? ) eteen tehneet.

Kiva piristys ja harvinaisempi malli. Tehty näyttävästi ja alusta loistaa jatkeena.
Kiitos Timppa kommentista. Tokkopa ne nautinto aineet riittäneet kun on pultattu kuomu kiinni ja pistetty kone matkaan.
Ei yhtään hassumman näköinen Ohka. Innostuin tämän Kuopion tapahtumassa nähtyäni ostamaan paikalla olleelta Hobby Paint´n Stuffin Villeltä Finemoldsin esityksen aiheesta.
Kiitos Veli-Matti. Mukava kuulla että innostuit mallista sen verran että halusit myös itse rakentaa myös sellaisen samanlaisen mallin ja onneksi löytyi se myös paikan päältä Villeltä. Mielen kiinnolla odotan että nään sen täällä taikka livenä.
Mikko Väätäinen kirjoitti:
Kiitos Timppa kommentista. Tokkopa ne nautinto aineet riittäneet kun on pultattu kuomu kiinni ja pistetty kone matkaan.
Jaappani taisi olla johtavassa asemassa toisen ison hässäkän jälkeen maailman huumausaineiden (väärin)käytössä ja piskuinen Suomi toisena.
Pieni on kaunista. Hyvä malli ja hyvä alusta.
Kiitos Tapsa. Se kyllä joissain tilanteessa pitää paikkaansa ;).
Alustoineen muodostaa kelpo kokonaisuuden jota oli mukava katsella livenäkin.
Kiitos kommentista A Lappalainen. Itsekkin kyllä olen kerrankin melko tyytyväinen lopputulokseen itsekkin.
Juha K 4.11.2019 18:42 Vastaa lainauksella
Mallista, mallisarjasta tai sen rakentamisesta ei ole mitään kerrottavaa? Vai eikö siitä aiheesta löydy Wikipediasta kopioitavaa?