Pienoismallit.net

Mig-3

Pokryškinin Mikojan

Suurten korkeuksien hävittäjäksi suunniteltu Mig-3 oli sodan syttyessä lähtökohtaisesti Neuvostoliiton parhaita hävittäjiä, mutta sodan sytyttyä kävi nopeasti ilmi, että itärintamalla ilmataistelut käytiin enimmäkseen matalissa korkeuksissa ja Mig-3 kalustolla lentävät yksiköt kärsivät suuria tappioita. Kaartotaisteluun konetyyppi ei soveltunut laisinkaan ja Migejä käyttävät neuvostolentäjät ryhtyivätkin käyttämään niin sanottua heiluritaktiikkaa, jossa hyödynnettiin koneen suurta nopeutta. Siitä huolimatta Mig-3 kärsi prosentuaalisesti eniten tappioita punailmavoimien hävittäjistä (yli 1400 taistelutoimissa tuhoutunutta konetta). Suomen ilmavoimat neuvottelivat myös Saksan kanssa 22:n sotasaaliskoneen ostamisesta, mutta kyseinen kone-erä tuhoutui ilmapommituksessa ennen kauppoja.

Trumpeter ei juurikaan anna tietoja sarjasta rakennettavista koneyksilöistä. Pienellä selvitystyöllä kävi ilmi, että yksi vaihtoehdoista esittää liittoutuneiden toiseksi parhaan hävittäjä-ässän, kolminkertaisen Neuvostoliiton sankarin Aleksander Pokryškinin konetta. Hän saavutti suurimman osan ilmavoitoistaan Airacobrilla, mutta nimettiin Neuvostoliiton sankariksi jo lentäessään Migeillä, joilla hän saavutti ilmeisesti lähes 20 ilmavoittoa. Sotatyöt eivät Pokryškininillä kuitenkaan lähteneet mitenkään ruusuisesti käyntiin, vaan ensimmäinen "ilmavoitto" oli oma Su-2 pommittaja. Kuten tunnettua punailmavoimien ilmavoittomäärät saattavat sisältää melko lailla "ilmaa" ja myös Pokryškinin kohdalla tiedot ilmavoitoista vaihtelevat 40-60 välillä. Eräs viimeisimmistä (2017) arvioista on 45 henkilökohtaista ja neljä jaettua ilmavoittoa.

Edelliset tiedot Wikipediasta.

Trumpeterin sarja on julkaistu alun perin vuonna 2007. Yllätyksekseni huomasin, että tämä oli ensimmäinen lekomallini kyseiseltä valmistajalta! Sarja meni melko lailla vaivatta kasaan, mutta kittiä tarvittiin siellä täällä. Ero oli kuitenkin huomattava samaan aikaan työn alla olleeseen Special Hobbyn Fokkeriin! Malli on rakennettu laatikosta löytyneistä osista. Istuinvyöt ovat Eduardin ja antennilanka Uschi Van Der Rostenin 0,03 mm elastaanilankaa. Yläpuolen vihreä on sekoitus Tamiyan väreistä, mutta en nyt millään muista mitä sävyjä käytin.Täytyisi näköjään aina laittaa käytetyt maalit ylös myös tulevia projekteja varten. Alapuolen sinisessä on Ak Real Colorin RC310 ja RC316. Säistämiseen käytin Abteilungin öljymaaleja ja Mr. Metal Color maaleja. Koska kyseessä on väritykseltään aika monotoninen "itärauta", niin käytin säistämisessä vähän ronskimpia otteita.

Kommentit

Juha Savola 27.10.2019 20:47 Vastaa lainauksella
Onpas mukavan tasapainoinen kokonaisuus sekä siistin kokoonpanon että miellyttävästi silmään istuvan maalipinnan (ja sen viimeistelyn) suhteen. Ei vaikuta lainkaan muoviselta lelulta. Ehkäpä tuollaisia isoja monotonisia maalipintoja saisi vielä elävoitettyä siten, että osa paneeleista olisi hiukan eri sävyisiä kuin muut (niitä on varmaankin maalailtu ja vaihdeltu ajan kuluessa ilman, että koko pohjaa/yläpintaa olisi samalla maalattu). Todella hyvin tehty Mig-3!
Vaikuttavan näköinen MiG.

Hyvin harva näitä koneita oppi käyttämään. Baltiassa ja etelämpänä näitä meni sadoittain jo ensimmäisenä sotapäivänä. Koulutus oli pahasti kesken, ja olihan koneessakin vikaa. Suomen rintamalla ei tainnut olla kovin paljoa MiGejä, ainakaan alussa?

Malli vastaa mielikuvaani MiGistä… Pikkujuttuja: 1. Kannuspyörän varsi on oudon lyhyt. 2. Trumpeterin käsitys kangaspäällysteisen siivekkeen muodoista on aika raju. Kyllähän siiveke MiGissä niin kuin muissakin koneissa on melkein sileä; vähän rakenne näkyy pinnalle mutta todella vähän.

Tämä yksilö taitaa olla alkusarjan koneita, noin sarja 15? Myöhemmissä malleissa oli erilainen moottoripellitys, konekiväärit oli peitetty eri tavalla (ja peitteen lukitus oli muutettu, no sitä ei mallista huomaisi). Solakot? Loppupään koneissa oli solakot, tässä mallissa ei ole, oliko alkusarjan koneissa?
Olli J. 27.10.2019 22:20 Vastaa lainauksella
Kiitos Juha ja Sakari!
Sakari Pyörre kirjoitti:
Malli vastaa mielikuvaani MiGistä… Pikkujuttuja: 1. Kannuspyörän varsi on oudon lyhyt. 2. Trumpeterin käsitys kangaspäällysteisen siivekkeen muodoista on aika raju. Kyllähän siiveke MiGissä niin kuin muissakin koneissa on melkein sileä; vähän rakenne näkyy pinnalle mutta todella vähän.

Tämä yksilö taitaa olla alkusarjan koneita, noin sarja 15? Myöhemmissä malleissa oli erilainen moottoripellitys, konekiväärit oli peitetty eri tavalla (ja peitteen lukitus oli muutettu, no sitä ei mallista huomaisi). Solakot? Loppupään koneissa oli solakot, tässä mallissa ei ole, oliko alkusarjan koneissa?
Kannuspyörän lyhyys kävi itsellenikin silmään vasta, kun sain päälaskutelineet alle. Ajattelin, että onpa pyrstö alhaalla. Tässä sarjassa kannuspyörä on valettu varsineen yhdestä palasta ja kiinnitetään jo varsin varhaisessa vaiheessa, joten saattaa olla, että varsi on vääntynyt työn tuoksinassa. Aikalailla nokka pystyssä Migit maassa kyllä olivat, ja voi kuvitella, että rullatessa sai vispata konetta puolelta toiselle. Totta, että Trumpeterilla menee kyllä välillä kuvioinnit hieman överiksi, kuten tässä nämä siivekkeet. (Kyseisen valmistajan Wellington on kanssa mielenkiintoinen tulkinta…) Tämän pitäisi esittää alkusarjan konetta ja paketissakin lukee ”early”, mutta oma asiantuntemus Migeistä ei riitä määrittelemään kuinka hyvin Trumpeter on tässä onnistunut.

Ohjeen mukaan maalattua keltaista spinneriä hetken ihmettelin. Jos ajatellaan saksalaisten ja sen liittolaisten itärintamatunnuksia, niin voisi kuvitella, että puna-armeijan It-mies saattaisi herkästi ampua roiskaista matalalla yli räimäisevää keltaista nokkaa. En löytänyt googlaamalla kuin yhden kuvan, jossa Pokryškin seisoo todella kulahtaneen, mahdollisesti talvinaamioidun Migin edessä, joten värityksen autenttisuudesta en ole varma. Keltainen kaartia tarkoittava teksti on kanssa mielenkiintoinen. En tiedä oliko ko. yksikkö kaartin yksikkö vai halusiko Pokryškin vain kunnioittaa punakaartia tällä tekstillä. Olen ollut käsityksessä, että kaartin yksiköillä oli usein erityinen merkintä koneissaan.
Asiantuntija en ole, mutta juuri tämännäköinen on mielestäni toisen maailmansodan neuvostohävittäjä. Juhan kanssa samaa mieltä tasapainoisesta kokonaisuudesta.
Edellisiä kompaten, tasapainoinen kokonaisuus. Värit istuvat malliin kuin nenä päähän.

E-P
Olli J. 31.10.2019 08:41 Vastaa lainauksella
Kiitos A ja E-P!:D