Pienoismallit.net

Sikorsky SH-3H Sea King

Sikorsky SH-3 Sea King oli maailman ensimmäinen sekä maalta että vedestä toimiva amfibio-helikopteri, joka oli suunniteltu sukellusveneiden torjuntaan. Konetyyppi otettiin USA:n laivaston käyttöön vuonna 1961 ja se oli palveluksessa aina vuoteen 2006 asti. Sea Kingejä on edelleenkin eri alatyyppeinä monissa maissa sekä sotilas- että siviilikäytössä. Tunnetuimpia Sea Kingin koneyksilöitä ovat varmaankin tunnuksella 66 varustettu kopteri, jolla useiden Apollo-lentojen miehistöt noudettiin merestä ja USA:n presidentin nykyäänkin käytössä oleva helikopteri "Marine One".

Rakensin Sea Kingin erinomaisesta Hasegawan sarjasta, joka iästään huolimatta (valmistettu jo vuonna 1992!) oli hyvin tarkka, täynnä yksityiskohtia ja meni kasaan todella vaivattomasti. Malli oli toki suuritöinen sillä osia oli paljon, puhumattakaan siirtokuvista, joiden kiinnittämiseen meikäläiseltä kului varmaankin pari päivää. Tilasin malliin lisäksi Eduardin maskit ikkunoihin ja fotoetsit mittaritauluun ja istuinvöihin.

Rakennussarjassa oli dekaalit ja maalausohjeet kolmelle koneyksilölle. Valitsin kohteekseni USS Midwayltä toimineen Sea Kingin tunnukseltaan 614. Rungon valkoisen alueen maalasin Tamiyan Fine Surface primerilla, jonka ruiskutin sen jälkeen kiiltäväksi Tamiyan sprayllä (TS-13). Rungon alapuolen harmaan alueen maalasin Xtracolorin Light Gull Greyllä (X137). Siirtokuvien kiinnittämisen jälkeen ruiskutin mallin MIG:in puolihimmeällä akryylilakalla. Kopterin lukemattomiin yksityiskohtiin käytin myös Humbrolin ja Vallejon värejä. Jouduin myös ensi kertaa värittämään ohjaamon yläpuoliset ikkunat läpinäkyvän vihreiksi. Pahoista aavistuksistani huolimatta homma hoitui yllättävänkin helposti ruiskuttamalla varovaisesti Tamiyan clear greeniä (X-25) ikkunoiden sisäpinnalle.

Mallia oli todella mukava rakentaa, ja vaihtelua siviilikoneiden mallaukselle.

Kommentit

Silloin kun punaisen lokakuun metsästys -elokuva tuli nähtäville, olin leffan innoittamana hyvinkin kiinnostunut rakentamaan juurikin tämän Hasegawan 1/48 -mallin Sea Kingistä. Se jäi kuitenkin hankkimatta kun oli viikkoraharahoitteiselle aivan tolkuttoman kallis kapine. Sittemmin kipinä on laantunut, mutta nostaa aina päätään kun näkee tällaisen hyvin tehdyn mallin kyseisestä, mielestäni varsin komeasta kopterista.
Tally-ho 29.10.2019 10:06 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Kiitos kehuista!
Tervehdys. Onko tässä sinun päivittyneessä versiossasi vielä pohjassa reikä ja sen jatkeena pystysuuntainen torpedoputki Sonar-poijun laskemiseksi mereen? Omassani kopterin pääroottoria pyörittämällä sai poijun nousemaan ja laskemaan kun kiinnitti roottorin akseliin ja poijuun langan.