Pienoismallit.net

Surmanajaja Leo Paularinne

Suomen Tivoli 1952

Seikkailut kotimaisten surmanajajien parisssa jatkuvat… Kohteena on aikalailla historian unholaan hävinnyt Leo Paularinne 1922-92. Lempinimellä Vihreä Paholainen Paularinne ajoi sekä tynnyrissä, että häkissä 40-luvulta 60-luvulle. Ajopelinä oli auto ja mootttoripyörä. Lukuisat selkärangan nikamien vammat lopettivat paularinteen uran 60-luvun puolivälin jälkeen.
Netistä löytyy hyvin vähän tietoa/kuvia Leo Paularinteestä. Sattuman kautta sain hänen poikansa Vesan yhteystiedot ja pääsin tutustumaan paksuun pinoon leikekirjoja hänen isänsä urasta. Vesa oli todella avulias ja lahjoitti minulle tuplakappaleita harvinaisista muistokorteista ja julisteista. Kuulin lukuisia mielenkintoisia tarinoita ja sattumuksia Paularinteen uran varrelta. Leo Paularinne oli naisten suosiossa ja yksi leikekirja oli kokonaan omistettu "heilojen" kuville. Hän oli naimisissa kahdesti (ensimmäinen avioliitto surmanajaja Sylvi Syversenin kanssa) ja kihloissa peräti 18 kertaa!

Tämä muistokortti valkoitui mallini esikuvaksi. Kuvan pyörä on todennäköisesti Raleigh. Siitä ei ole valitettavasti mallisarjaa joten otin tilalle samanoloisen brittipyörän BSAn. Tuo valkea kypärä oli mielestäni hyvin epäesteettinen. Toisessa muistokortissa Leolla on BSA ja hieno nahkakypärä johon on maalattu pääkallo luineen. Valitsin tämän tyylikkäämmän vaatetuksen/kypärän omaan malliini.

Pyörän lähtökohta oli AIMin ukrainalainen sarja TIZ am 600. Kyseessä on venäläinen kopio BSA 600 Sloperista. Jätin pyörästä kaiken ylimääräisen (mm. lokasuojat jne) pois ja tein satulaan erilaisen (BSA) jousituksen. Johdot ovat hyvin ohutta tina/messinkilankaa

Figuurin jalat ja pää on otettu tuosta Cixmodelsin hartsifiguurista. Ajolasit on poistettu. Ylävartalo ja kädet ovat jostain Broncon sarjasta otettu ja viimeistelty Magic Sculpt ja green Stuff kitin sekoituksella. Ilme on tuolla päällä hitusen tuimempi kuin valokuvissa, mutta taidot eivät riittäneen ilmeen muokkaukseen. Taustan mainostaulu on tehty puulevystä ja rimoista. Värikuvaa ei taulusta ole olemassa, joten värit on maalattu aikalailla hatusta. Päättelin värien olevan kuitenkin melko kirkkaat kun tivoli/sirkusmaailmasta on kyse.

Kommentit

Heikki 22.10.2019 20:44 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja tarina, oikea kulttuuriteko. Paljon pisteitä. Olen puhunut.
Matti M 22.10.2019 21:15 Vastaa lainauksella
Pakko myöntää että L. Paularinne on minulle tuntematon suuruus, Onni Suuronen ainut jonka tiedän, pikkupoikana kävin isän ja veljen kanssa 80-luvulla katsomassa tivolissa tuota ajoa, mieleen on jäänyt armoton pärinä ja pakokaasun kitku.
Täydellinen vinjetti, alusta, moottoripyörä,figuuri ja mainostaulu varsinkin, huipputyötä.
Täydet pojot.
Tässä vinjetissä todellakin yhdistyy äärimmäisen hieno pintakäsittely ja rakentelu. Kaikissa figuurimalleissa sitä ei ole.
UPEA*****
Kiitos kommenteistanne Heikki, Matti, Mika ja Petri :-)
Harvinainen tähti tämä Leo Paularinne, mutta aikoinaan varmaan ei.
Dioraama on upea ja hyvin tehty, kuten Petriltä voi odottaakin.

Hieman ihmetyttää ja kysymyksiä herättää tuo pyörän valinta. Miksi on valittu Sloper malli, joka oli harvinainen ja hieno.
Molemmat motukat kuvissa ovat pystysylinterisiä.
Kuva, jossa on Raleigh, lienee kyseessä sivuventtiilimalli.

BSA on ehkä W 33 malli. Kansiventtiili kone,nostetut pakoputket molemmin puolin. Aikamoisen hieno pyörä pyttyajoihin! Montakohan noita on edes ollut Suomessa.
Esim. Onni Suuroselle taisi kelvata hyvin itänaapurin vehkeet.

Mutta asia ei sotke kokonaisuutta, vaikka esikuva onkin kyseessä.
Timo Rissanen kirjoitti:
Hieman ihmetyttää ja kysymyksiä herättää tuo pyörän valinta. Miksi on valittu Sloper malli, joka oli harvinainen ja hieno.
Molemmat motukat kuvissa ovat pystysylinterisiä.
Kuva, jossa on Raleigh, lienee kyseessä sivuventtiilimalli.

BSA on ehkä W 33 malli. Kansiventtiili kone,nostetut pakoputket molemmin puolin. Aikamoisen hieno pyörä pyttyajoihin! Montakohan noita on edes ollut Suomessa.
Esim. Onni Suuroselle taisi kelvata hyvin itänaapurin vehkeet.
Kiitti kommentista Timo.
Leon poika Vesa kertoi että isällään oli uransa aikana käytössään 98 eri pyörää! Käytössä oli ainakin brittipyöriä ja saksalaisia. Kaikkia käytössä olleita pyöriä ei varmaan enää tiedä kukaan!?
Onni Suuronen ajoi koko uransa ajan tsekkiläistä CZ pyörää.
Itsehän en ymmärrä mitään moottoripyöristä, mutta tuon BSA 600 sloperin valitsin siksi että se oli ainoa pyörä josta oli 1/35 mallisarja ja joka näytti samantyyppiseltä kuin kuvassa oleva Raleigh.
Okei Petri,
On se voinut ollakin Sloper, koska jos on omistanut noin monta pyörää, niin takamehtiä on myös ollut. Eli varmaan vara ja suhteita saada harvinaisuus, joka oli hemputin kallis tuolloin. Nyt vielä kalliimpi jos jostain saisi.
Hyvä valinta sinulta.
Hienoa. Leo Puputti alias Leo Paularinne Käkisalmesta. Olen tavannut hänet 80-luvulla ja mies kertoi että hänellä ei olisi yhtään luuta, mikä ei olisi joskus murtunut.