Pienoismallit.net

Fokker D.XXI Twin Wasp

FR-129

Tervehdys!
Fokker D.XXI ei sinänsä esittelyjä kaipaa. Kyseessä on yksi allekirjoittaneen lempikoneista (enemminkin ehkä Mercury-versio) ja itsellenikin yllättäen Special Hobbyn tuplapaketointi on lojunut jo vuosikausia rakentamattomana kaapinpohjalla. Vuosia sitten tuli rakennettua saman valmistajan Mercury-versio.

Kyseessä oli itselleni jälleen miellyttävä rakentelukokemus, osin aiheestakin johtuen. Niille, jotka tätä sarjaa eivät ole vielä rakentaneet, tiedoksi, että varsinkin erillistä ohjaamo-/runkokehikon hiontaa on tiedossa, jotta rungon puolikkaat sopivat yhteen. Lisäksi tässä Wasp-versiossa kuomu ei runsaista hiomisista ja sovitteluista huolimatta meinannut millään istua lopullisesti paikalleen Kristal Klearilla, vaan jatkuvasti joku kulma alkoi hetken päästä irvistämään. En tiedä mikä oli kierossa: runko, kuomu vai rakentajan mieli. Piti ottaa järeämmät liimat käyttöön, mikä sitten valitettavasti aiheutti pientä huurtumista siellä täällä. Sarjan mukana ei tule istuimen selkäpanssaria eikä asiaan kuuluvaa heijastintähtäintä. Tähtäin löytyi miljoonalaatikosta ja istuimen panssaroinnin tein stryreenilevystä. Lisäsin myös moottoriin johdotusta ohuesta tinalangasta. Takilointi ja antennilanka on Uschi Van Der Rostenin elastaanilankaa. Muilta osin rakennettu sarjasta löytyvistä osista.

Kokeilin tässä mallissa ensi kertaa AK Real Colors -maaleja (WW2 Finnish Airforce Colors) ja täytyy sanoa, että pidin niistä erittäin paljon! Toimivat erittäin hyvin sekä valmistajan omalla ohentimella että Mr. Colorin levelling thinnerillä. Maalipaketti ei kuitenkaan tarjoa itärintamatunnusten keltaista ja käytin siinä saman valmistajan RLM 04 -keltaista. Säistämiseen käytin tavalliseen tapaan Abteilungin öljyvärejä.

Kone esittää LeLv 30:n kapteeni Veikko Karun nimikkoa. Valokuvien perusteella yksikössä oli ainakin joissakin koneissa keltainen runkonauha maalattu konetunnuksen yli. Karu saavutti Wasp Fokkereilla 6 ilmavoittoa ja palkittiin Mannerheim-ristillä. Hänen myöhempi elämänsä olikin sitten melko traaginen.

Kommentit

Hienon mallin olet Olli rakentanut osittain haastavastakin sarjasta, onnittelut siitä! Itse myös tuon SH:n Fokkerin tehneenä muistan että juuri tuo sisäpuolen putkirunko taisi se suurin murheenkryyni olla, ei mennyt runkopuolikkaat yhteen ilman runkokehikon osin rajuakin muokkausta. Oletko tehnyt siipisolakot itse vai oliko ne valmiina, jotenkin sellainen mielikuva että noita solakoita ei olisi osissa ollut? Voin kyllä muistaa väärinkin.

Siistiä työtä olet tehnyt ja värityskin miellyttää silmää, tuon valmistajan RLM04 keltainen vain on mielestäni "liian keltainen", mutta olihan niitä ainakin kahta eri sävyä käytössä oikeastikin. Pientä kulumaa siiven tyveen mistä koneeseen noustaan, ehkä? Hieno kuitenkin ilman niitäkin.
Juha Savola 21.10.2019 14:07 Vastaa lainauksella
Hyvä malli! Fokker D.XXI on myös itselleni niitä lempikoneita, joten hauska nähdä sellainen galleriassa. Työsi jälki on erittäin siistiä ja siinä itselle taas opiksi opittavaa. Putkirungon istuttaminen on varmastikin ollut haastava työvaihe. Ohjaamostakin olisi ollut kiva nähdä yksityiskohtia. Korkeusvakaajien tuennassa käytetty lanka on kovin ohut ja näkyy vähän huonosti kuvissa, mutta laitoitoitko siihen vain yhden vaijerin? Olen luullut, että niissä on aina sellainen tuplavaijeriratkaisu, mutta saatanpa taas olla väärässä. Kuvat ovat mielestäni ylivalottuneet, ja värisävyistä ei enää saa oikein selvää. Esimerkiksi yläpuolelta otetuista kuvista mustan ja vihreän kontrastin häviävät kameraa lähinnä olevan siiven päissä. Maalipinta myös kiiltää, mutta oletan senkin olevan valotuksesta johtuva eikä mistään semigloss-pinnasta. Säistäminen vaikuttaa hyvin harkitulta, mutta toisaalta ei ihan täysin looginen (joissakin kohdin kulumia on paljon, mutta sitten on taas alueita, joissa käytön jälkiä ei näy lainkaan). Olen Markun kanssa samaa mieltä, että tuo "saksalainen" keltainen näyttää (tässä valossa) liian keltaiselta verrattuna siihen, mikä mielikuvani suomalaisesta itärintamatunnuksen oranssisemmasta keltaisesta on ollut.
Olli J. 21.10.2019 15:00 Vastaa lainauksella
Markku Rinne kirjoitti:
Oletko tehnyt siipisolakot itse vai oliko ne valmiina, jotenkin sellainen mielikuva että noita solakoita ei olisi osissa ollut? Voin kyllä muistaa väärinkin.

Siistiä työtä olet tehnyt ja värityskin miellyttää silmää, tuon valmistajan RLM04 keltainen vain on mielestäni "liian keltainen", mutta olihan niitä ainakin kahta eri sävyä käytössä oikeastikin. Pientä kulumaa siiven tyveen mistä koneeseen noustaan, ehkä? Hieno kuitenkin ilman niitäkin.
Kiitoksia Markku! Siipisolakot olivat valmiina. Näin siis ainakin tässä DuoPack -paketoinnissa. Unohdin mainita, että siipiä piti kuuman veden avulla taitella hieman, koska olivat vääntyneet alaspäin kärjistään. Tosiaan näköjään tämä RLM-04 on vaaleampaa saman lailla kuin Mr.Hobbyn vastaava. Mulla oli vertailukohtana Xtracolorin keltainen, joka oli huomattavasti tummempi. Päädyin kuitenkin tähän vaaleampaan valokuvien perusteella. Kulumat kirjaimellisesti unohtuivat siiven tyvistä!!! Yleensä niitä aina teen.
Olli J. 21.10.2019 15:13 Vastaa lainauksella
Juha Savola kirjoitti:
Korkeusvakaajien tuennassa käytetty lanka on kovin ohut ja näkyy vähän huonosti kuvissa, mutta laitoitoitko siihen vain yhden vaijerin? Olen luullut, että niissä on aina sellainen tuplavaijeriratkaisu, mutta saatanpa taas olla väärässä. Kuvat ovat mielestäni ylivalottuneet, ja värisävyistä ei enää saa oikein selvää. Esimerkiksi yläpuolelta otetuista kuvista mustan ja vihreän kontrastin häviävät kameraa lähinnä olevan siiven päissä. Maalipinta myös kiiltää, mutta oletan senkin olevan valotuksesta johtuva eikä mistään semigloss-pinnasta. Säistäminen vaikuttaa hyvin harkitulta, mutta toisaalta ei ihan täysin looginen (joissakin kohdin kulumia on paljon, mutta sitten on taas alueita, joissa käytön jälkiä ei näy lainkaan). Olen Markun kanssa samaa mieltä, että tuo "saksalainen" keltainen näyttää (tässä valossa) liian keltaiselta verrattuna siihen, mikä mielikuvani suomalaisesta itärintamatunnuksen oranssisemmasta keltaisesta on ollut.
Kiitos palautteesta Juha! Tarkastin asian ja oikeassa olet: kaksi vaijeria pitäisi olla. Täytyypä korjata, kun pääsen työreissulta kotiin. Pinta on semi-semigloss :). Käsittelen pintaa usein vielä puffereilla lopuksi, jolloin jotkin kohdat kiiltävät enemmän kuin toiset aivan kuten luonnossakin.

Jos ei nyt taas menisi pelkäksi valokuvaushorinaksi, niin totean vain, että kuvat on otettu ikivanhalla pokkarilla keittiön pöydällä pöytävalon alla, joten jälki on mitä on. Keltainen näyttää kuvissa tosiaan hieman vaaleammalta, kuin luonnossa, mutta vertaamalla esimerkiksi sodanaikaisiin värikuviin, niin joissain koneissa keltainen vaikuttaisi vaaleammalta kuin toisissa. Tiedä sitten mikä on totuus.
Hieno malli hienosta koneesta.Itsekin saman valmistajan Ukko Mokkerin rakentaneena tunnistan tuon runkokehikon rakentamisongelman. Minullakin oli sama ongelma siiven kierouden kanssa ja jouduin myös omassa mallissani taivuttamaan siipeä kuuman veden alla. Mallisi kokonaisilme ja värimaailma vaikuttaa hyvin realistiselta enkä löydä siitä suurempia moitteita, oikein hyvältä näyttää! Valokuvien perusteella AK Real Colorsin maalit näyttävät sopivilta Suomen ilmavoimien WW2 sävyiksi. Jos moitteita sallitaan siiven jättöreunaa olisi voinut hioa hieman ohuemmaksi.
PS.
Vielä ylimääräisenä kommenttina. Onneksi et ole mennyt mukaan tässä mallissasi nykyään niin muodissa olevaan mallien liialliseen "säistykseen" kaiken maailman mömmöillä ja menetelmillä. Mallisi näyttää kuvissa juuri niin realistiselta kuin sota ajan valokuvissakin.
Olli J. 25.10.2019 09:45 Vastaa lainauksella
Kiitos Jari!
Onnittelut!

Hieno Fokkeri ja hienoa saada Suomi-malleja viikon malleiksi.
Juha Savola 28.10.2019 05:34 Vastaa lainauksella
Onnittelut viikon malli -tittelista!
Olli J. 28.10.2019 10:17 Vastaa lainauksella
Oh-hoh!!! Paljon kiitoksia!