Pienoismallit.net

Fieseler Fi-103R & Bachem Ba-349A Natter

Vanhassa halvassa Hellerin rakennussarjassa oli kaksi erittäin mielenkiintoista mallia, niin pitihän ne rakentaa. Koonsa ja yksinkertaisuutensa takia näiden piti olla nopeita rakentaa, mutta aina tekee mieli tehdä enemmän kuin tarvitsisi. Taustamateriaalia katsellessa tuli huomattua, että mallit poikkeavat esikuvistaan monissa yksityiskohdissa. Kohopaneelilinjat piti kaivertaa pois tai hioa pois tarpeettomina.

Aloitin Fieseleristä. Otin mallia Flying Heritage Collection -museossa olevasta yksilöstä, jonka perusteella korkeusvakaajasta piti pyöreä kärki poistaa ja siivekkeisiin tehdä viisto. Maalaus onnistui ihan hyvin Vallejon ruiskumaaleilla. Siirtokuvat otin miljoonalaatikosta, koska rakennussarja ei niitä sisältänyt. Lakkauksessa käytin ensimmäistä kertaa Kiillon lattiavahaa, johon sekoitin Tamiyan mattalakkaa.

Natterille en läytänyt mieleistä esikuvaa, joten sovelsin tyypillistä yöcamoa punaisella raidalla. Siirtokuvat miljoonalaatikosta eivät olleet täydelliset, mutta riittävät. Tein itse rakettimoottorin perään valurungosta ja yritin korottaa ajoaineen täyttöaukon kansia. Lakkana käytin Army Painterin Anti Shine matta spray-lakkaa, koska sitä oli vielä jäljellä ja se on toiminut monesti. Eniten pieleen meni kirkasosa. Ensin tahrasin sen liimalla, jonka yritin hioa pois huonolla menestyksellä. Sitten maskeerasin sen teipin sijasta nestemäisellä maskilla, jonka poistaminen oli vaivalloista ja se repi maalia mukanaan reunoista. Jatkossa en käytä styreeniliimaa kirkasosiin enkä nestemäistä maskia.

Sitten historiaa: Fieseler Fi 103R Reichenberg on V-1-ohjuksen miehitetty versio, joka kehitettiin 1944 kesällä. Lentäjän varustukseen olisi kuulunut laskuvarjo, mutta käytännössä sillä olisi tehty itsemurhaiskuja. Noin 175 kappaletta ehdittiin rakentaa ja näitä varten muodostettiin Leonidas-laivue, kunnes saman vuoden syksynä projekti keskeytettiin, koska sitä pidettiin typeränä ihmishenkien ja resurssien tuhlauksena.

Bachem Ba 349 Natter oli puurakenteinen rakettikäyttöinen torjuntahävittäjä, joka nousi pystysuoraan. A-mallissa olisi ollut aseistuksena raketteja nokassa. Laskeutumisen sijaan lentäjä hyppäsi laskuvarjolla pois koneesta, joka putosi itsekseen laskuvarjon varassa. Testilennot alkoivat 1944 ja ensimmäinen onnistunut miehittämätön lentoonlähtö tapahtui joulukuussa 1944. Ensimmäinen miehitetty lentoonlähtö tapahtui maaliskuussa 1945, jolloin testilentäjä menetti tajuntansa lähdön alussa ja kone syöksyi maahan. Myöhemmin tehtiin onnistuneitakin miehitettyjä pystysuoria lentoonlähtöjä. Operaatio Krokusta varten toimivia Nattereita sijoitettiin asemiin Stuttgartin lähelle metsään, mutta ne eivät päässeet koskaan tositoimiin amerikkalaisjoukkojen vallatessa alueen huhtikuussa 1945.

Kommentit

Mielenkiintoisia malli-aiheita ja taaskin osoitus, että Wanhoista Hellereistäkin saa pikku työllä tehtyä hienot mallit.