Pienoismallit.net

1973 Citroén Mehari

Lähes Box Stock- tyyliin rakennettu.

Lähes suoraan laatikosta toteuttamani Hellerin Citroen Mehari.
Etupenkit vaihdoin oikeanlaisiin Hellerin Citroen HY- pakettiauton vastaaviin, tässä sarjassa kun on alunperin mukana vääränlaisen rättisitikan etupenkit.
Sarjasta puuttuvat etuvalojen linssit korvasin aftermarket- tuotteilla ja puuttuva mittari löytyi siirtokuvavarastostani.
Takajousitusta nostin vastaamaan esikuvan maavaraa, Hellerin mukaan kun tämän mallin korin kuuluisi olla vaakasuorassa joka ei ole oikein.
Vanteisiin lisäsin vielä venttiilit, aikataulun puitteissa enemmälle detaljoinnille ei tällä kertaa ollut aikaa mutta seuraava Mehari on tuolla odottamassa rauhallisempaa hetkeä.

Kommentit

Heller oli muuten toteuttanut puskurin alla olevan etuhiekkapaneelin ( tai siis muovin, koko kori kun koostuu ohuen putkikehikon päälle liimatuista ABS- paneeleista ) siten että se oli valettu samana osana muun korin kanssa ja vieläpä niin että sen asento oli pystysuora.
Esikuvassa ko. osa on alareunastaan huomattavasti kallellaan taaksepäin joten sahasin osan ennen maalausta irti korista ja liimasin sen loppukasausvaiheessa oikeampaan asentoon.
Ei se vieläkään täysin oikeanlainen ole vaan lähinnä litistetty versio oikeasta osasta mutta menee nyt tässä mallissa. Omituista tuon osan koriin kiinni valaminen kun taas ovet ja muut luukut on toteutettu erillisinä osina kuten myös katon tukikehikko ja tästä mallista pois jättämäni kangaskaton pintaosat.
Myös toinen sivupeili on rakennussarjasta jätetty pois vaikka sille korissa onkin reikä.
Toisaalta myös konemuovin kiinnitykseen kuuluvat nahkaremmit puuttuvat vaikka niille onkin kolot olemassa.
Ovissa ja konemuovissa on saranoinnin kohdalla tapit jotka on poistettava ( ennen maalausta ) mikäli haluaa että luukut saa liimattua kunnolla kiinni.
Moottorin ja etuakseliston kohdalla kokoamisohjeet ovat melko viitteelliset joten referenssimateriaalia on tutkittava muista lähteistä jos haluaa saada osat oikeille paikoilleen.
Ohje ei myöskään mainitse tuulilasinpyyhkijöiden asentamista vaikka ne valukehikosta löytyvätkin.
Toisaalta ovissa on erillisinä osina sisä- ja ulkopuolen paneelit ja kahvat vielä erikseen, sekä ulko- että sisäkahva.
Mallista jää yli käyttämättömiä Rättärin osia melkoinen kasa, onhan rakennussarjan perustana valmistajan vanha 2CV- sarja.
Mehari on oikeastikin korin ja sisustan osia lukuunottamatta identtinen kanta - autonsa eli rättisitikan kanssa.
Oikea Ranskan Trabantti:) Trabantin taru loppui, mutta Mehari jatkaa nyt sähköautona.
Siisti, ehkä jopa liian siisti toteutus harvemmin nähdystä autosta. Outoa, että ranskalaistehtaan tekemässä ranskalaisauton mallissa on näinkin suuria virheellisyyksiä,
Tervo Salminen kirjoitti:
Outoa, että ranskalaistehtaan tekemässä ranskalaisauton mallissa on näinkin suuria virheellisyyksiä,
No sehän on pelkästään ranskalainen piirre. : )
Onpa melkoinen luomus! Siis automalli itsessään. Rakennetussa pienoismallissa ei toki ole mitään vikaa vaan pikemminkin huolellinen työskentely tuo kaiken karuuden katsojan silmien eteen realistisesti. Mulle koko konsepti on täysin tuntematon ja nyt kun siihen on tutustunut pienoismallin kautta niin täytyy vain todeta että pienoismalliharrastus on varsin sivistävää etenkin tällaisen palstan seuraamisen myötä.
No, jaarittelut sikseen: toteutus on hyvä ja väri tyypillistä seiskytlukua. Jarkolle pisteet ja Hellerille risuja. Ja risuja myös Citroenille maailman melkein rumimman auton kehittämisestä. Onneksi se on sentään vain auto eikä mitään elämää suurempaa…
Hieno Mehari! Olisinpa itse älynnyt nostaa takapäätä omasta tekeleestä. Ei tullut mieleenkään että Heller olisi suunnitellut sen väärin. Mielestäni sinun malllissa asento on juuri oikein. Näyttää kiikkerältä kuten esikuvansakin.
Kiitos kovasti mukavista kehuista ja kommenteista!
Puutteistaan huolimatta malli oli hauska rakentaa, ehkäpä juuri esikuvan omituisuuden vuoksi.