Pienoismallit.net

Spähpanzer 2 Luchs A2

Kosovo 2003

Spähpanzer 2 Luchs oli Saksan Bundeswehrin vuodesta 1975 vuoteen 2009 käyttämä tiedusteluajoneuvo. Luchs muistutti sikäli saksalaisten sodan aikaisia 8x8 tiedusteluajoneuvoja,että siinäkin oli ajaja vaunun molemmissa päissä,eli sillä pääsi yhtä nopeasti eteen ja taaksepäin. Huippunopeus tiellä oli 90 km/h ja vedessä 10 km/h. Moottorina joko 300 hevosvoimainen bensiini tai 390 hevosvoimainen dieselmoottori. Painoa hieman vajaat 20 tonnia. Aseistuksena 20 millimetrin Rheinmetall MK 20 Rh 202 konetykki ja 7,62 millimetrin MG 3 konekivääri. Neljän hengen miehistö oli suojassa kiväärikaliiperisilta luodeilta ja sirpaleilta. Lisäksi Luchs oli NBC suojattu. Vuonna 1986 pimeänäkölaitteet vaihtuivat infrapuna/valonvahvistin teknologiasta lämpökameroihin ja samalla mallimerkintä muuttui Spähpanzer 2 Luchs A1 muotoon. Myöhemmin tapahtuneen radiolaitteistojen modernisoinnin yhteydessä A1 muuttui A2 muotoon.

Saksalaiset toivat NATO vetoiseen Kosovon KFOR (1999-????) rauhanturvaoperaatioon mukanaan raskaampaakin kalustoa mm. Leopard 2 panssarivaunuja,Marder rynnäkkövaunuja sekä Luchs tiedusteluajoneuvoja tavallisempien Fuchs miehistönkuljetus ajoneuvojen ja jeeppien ja kuorma-autojen lisäksi. Luchseja käytettiin ajoneuvosaattueiden suoja-ajoneuvoina. Palvelin itse Kosovossa suomalaisosaston raivaajajoukkueessa 13 kuukautta 2003-2004. Kesällä 2004 olin muutaman joukkuekaverin kanssa vajaan viikon vaihdossa itävaltalaisten kollegojen luona. Itävaltalaiset majailivat Camp Casablancassa yhdessä saksalaisten kanssa. Leirin tutustumiskierros vei myös hämärään halliin,jossa oli käytössä olevien ajoneuvojen lisäksi myös kotimaahan palautusta odottavia Mardereita ja Luchseja. En tullut ottaneeksi kuvia,koska moderni kalusto ei tuolloin kiinnostanut,eikä Luchsista ollut 1/35 rakennussarjaakaan. Myöhemmin rauhanturvareissuilla nähty kalusto alkoi kiinnostaa ja hieman harmitti,että en tuolloin kuvia ottanut.

Takomin julkaistessa Luchs sarjansa ei ostopäätöstä tarvinnut miettiä. Hankin rakentelua varten myöhemmin myös DEF Modelsin resiinipyörät,Mr Modellbaun KFOR vaunuun tarvittavat "Balkankiste" roinalootat sekä Schatton Modellbaun metallisen tykinputken. Kaikki nämä jäivät mallijemmaan odottelemaan insipiraatiota,jonka sain "Jugoslavian hajoamissodat" ryhmärakentelusta. Kesäloman aikana ehdin kasata mallin ja maalata perusvärit pintaan. Sitten loppui loma,ryhmärakentelun aika ja sitä myöten into ja mallin viimeistely jäi. Valmista sentään tuli nyt. Takomin malli oli ihan mukava kasattava. Suurin osa ajasta kului alustan kanssa. Osien yhteensopivuus oli hyvällä mallilla ja kittiä ei juurikaan tarvinnut. Ylä ja alarungon saumaan jäänyt pieni rakokin peittyi venytetystä valurangasta tehtyjen hitsaussaumojen alle. Maalasin naamiokaavion Tamiyan NATO green,black ja brown sävyillä Panzer Putty maskimönjää apuna käyttäen. AK:n Gauzy Shine Enhancer kiiltävänä lakkana dekaalien alla ja päällä. Mattalakkana Migin Lucky Matt Varnish. Sotkut öljyväreillä,AK:n "värikynillä" ja pigmenteillä. Sotkut jätin maltillisiksi,koska Kosovo oli täynnä paikallisten "Autolarje" kyltillä itseään mainostavia autopesuloita,joissa osa operaation maista pesetti ajoneuvojaan eräänlaisena kehitysapuna. Lisäksi leireissä oli ahkerassa käytössä olevia pesupaikkoja,yleensä paikallistyöntekijöiden miehittäminä. Näin myös omana majapaikkanani toimineessa suomalaisten Camp Villessä. Joskus jopa harmitti,kun olisi voinut Pasin itsekin ajankuluksi pestä ja paikalla oli lähes aina paikallistyöntekijä "Paljon paskaa,minä hoitaa." toteamuksella homman hoitamassa. :)

Kommentit

Matti M 19.10.2019 14:41 Vastaa lainauksella
Onpas nätti malli, viimeistely on sopivan hillitty, renkaat on hyvä lisäys, näyttävät siltä kun oikeatkin, hyvän näköinen on tuo maalauskaavio, täytyy kokeilla tuota Panzer Puttya, purkki on vielä korkkaamattomana hyllyssä.
Muistelen että Revelliltä on myös malli tästä Luchsista, liekö saatavana enää ja detailjeltaan varmasti karumpi kuin Takom.
Kiitoksia kommentista Matti. Revellillä on tosiaan myös Luchs ja Scalematesin mukaan se on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo 1998. Ei näytä yhtään huonommalta sarjalta sekään valurankakuvien perusteella. Siinäkin tosin renkaat ovat vinyyliä.
Kuopion näyttelyssä tuli tarkasteltua malli ja sain sen käsityksen että todella aidon näköinen malli on kyseessä ja rakennus ja maalaus jälki on todella verrattavissa oikean vaunuun. Upea malli.
Kiitos kommentista Mikko.
Veli-Matti Sivonen kirjoitti:
Kiitos kommentista Mikko.
Ole hyvä vain.