Pienoismallit.net

VL Myrsky II

MY-47

Syysterveiset!

Murheenkryyni on valmis. Tämän piti alun perin valmistua Suomen ilmavoimien 100-vuotisryhmikseen, mutta meni aikataulut "pikkuisen" pitkäksi. Malli oli jo kasattuna jo hyvän tovin, mutta menetin jotenkin mielenkiinnon kasausvaiheen vastoinkäymisten ja osien hukkumisen seurauksena. Tämä sarja ei nyt todellakaan ole mikään kyseisen valmistajan lippulaiva, mutta suuri osa rakenteluvaiheen mokista johtui kuitenkin allekirjoittaneesta. Kuitenkin loppusuoralla koko projekti alkoi taas tuntua mukavalta!

Itse konetyypistä on jo kirjoitettu paljonkin, joten en enää palaa siihen. Jo varhaisessa vaiheessa oli selvää, että teen mallin sodanjälkeisessä asussa. Keskinen & kumpp. "Suomalaiset hävittäjät" -teoksessa sivulta näin kuvan HLeLv 13:n MY-47:sta jäätiedustelulennolla Porin edustalla ja (nurkkapatrioottina :D) päädyin kyseiseen yksilöön. Kuten tälläkin sivustolla asiaa puitiin, vuonna 1946 Myrskyissä näytti olleen kahta eri kokoa runkokokardeja. Esimerkiksi MY-49:ssä oli pienempi kokardi rungossa, kun taas esimerkiksi MY-47:ssä ja -38:ssa oli rungossa samankokoiset kookkaammat merkinnät kuin siivissäkin. Sääntöhän oli, että kokardit ovat 2/3 hakaristitunnuksista. MY-47 runkokokardit olivat itseasiassa sodanaikaisia suuremmat. Siirtokuvat löytyivät lopulta omasta varastosta Special Hobbyn Blenheim-sarjasta sekä Techmodin Dornier-arkilta. Vähäisen kuvamateriaalin perusteella MY-47:ssa ei myöskään ole näkyvissä "revanssiraitojen" ylimaalausta (erottui Myrskyissä usein normaalista vaaleampana vihreänä). Tiedä sitten oliko koneita maalattu uudelleen vuosina 1945-46.

Malli on rakenettu laatikosta löytyneistä paloista (joista osa hukkui ja korvattiin skrätsätyillä) ja maalattu Mr. Hobbyn ja Tamiyan akryyleillä ja propelli sekä säistäminen Abteilungin öljyväreillä.

Kommentit

Hienon Myrskyn olet Olli rakentanut kaikista vastoinkäymisistäsi huolimatta, kuvien perusteella näyttää todella hyvältä. Niistä vastoinkäymisistä kuulisin mielelläni lisää, eli oliko muutakin kuin osien hukkumista? Miten osien sopivuus, valujälki ja koko koneen muototarkkuus? Olen itsekin miettinyt että tuo Special Hobbyn sarja on joskus hankittava ( pakko-ostos jos Myrskyn ylipäätään aikoo rakentaa, mieluimmin kuitenkin tekisin senkin 1/48 skaalaan ).

Tuo osien hukkuminen on kait hyvinkin tyypillistä tässä harrastuksessa. Eiköhän jokainen meistä ole useamman kerran kontannut lattialla etsimässä jotain pientä muovin murusta :-).
Komppaan tässä Markkua varsin pitkälle. Hyvin tehty Myrsky ehkä hieman haastavasta S.H. mallisarjsta. Se lienee kuitenkin paras lähtökohta ainakin 1/72 skaalassa?

Kuvt ovat ehkä hieman liian tummat.

Itselläkin odottaa rakentamista, mutta itse kuitenkin tekisin syyskuun -44 version juuri ennen aselepoa.

"Tuo osien hukkuminen on kait hyvinkin tyypillistä tässä harrastuksessa. Eiköhän jokainen meistä ole useamman kerran kontannut lattialla etsimässä jotain pientä muovin murusta :-)."

Tämä pitää täsmälleen paikkansa ;)
Olli J. 27.9.2019 23:27 Vastaa lainauksella
Kiitos Markku ja Mika!

Kaiketi tämä SH:n sarja on se paras vaihtoehto toistaiseksi. Kyllä siitä Myrskyn näköisen saa, mutta muoto- ja mittatarkkuuksia en ole koskaan tarkastanut sarjoista. Mk.1 Eyeball riittää minulle.:)

Special Hobbyn sarjoista saa pienellä vaivalla ihan ok malleja. Tämäkin sarja oli sinänsä tyypillistä Special Hobbya ja limited run -tuotantoa, että osien laatu vaihteli runsaasti. Ohjaamon kanssa riitti kamppailua ja pariinkin otteeseen jouduin irroittamaan kuomun, koska jokin osa rapisi rungon sisällä. Ainakin tässä minun kappaleessani rungonpuolikkaat olivat kierot. Aivan suora se ei ole vieläkään, mutta lähellä. Siirtokuvissa konekohtaisten tunnusten painatus oli epäonnistunut. Tämä oli mielestäni melko harvinaista, koska yleensä SH:n siirtokuvat ovat melko laadukkaita, vaikkakin ohuita.

Kyseisen firman uudemmat tuotokset vaikuttavat kyllä kokonaisuudessaan huomattavasti laadukkaammilta, mutta ilmeisesti kittiä kannattaa varata niihinkin…

Mitä tulee kuvien tummuuteen, niin testasin tässä hieman dramaattisempaa lähestymistä.:) Ehkä jatkossa palaan vanhaan tapaan.
Olli J. kirjoitti:
Mitä tulee kuvien tummuuteen, niin testasin tässä hieman dramaattisempaa lähestymistä.:) Ehkä jatkossa palaan vanhaan tapaan.
Tämähän on tietysti vain makuseikka. Jatka vaan omaan tyyliisi, jos se tuntuu sinusta kivalta ja hyvältä.
Ihan hyvännäköinen lopputulos. Kyllä siitä koneen tunnistaa. Vaikuttaako taustan tummuus kuvien yleiseen tummuuteen? Sama malli odottaa puskurivarastossa vuoroaan. Haastetta ilmeisesti odotettavissa.

Eipä ole jäänyt kertaan tai kahteen kun olen epätoivoisesti tutkaillut mallailupisteen ympäristöä pudonneen osan takia.

t. E-P
Esko P. 5.10.2019 00:11 Vastaa lainauksella
Todella upea myrsky. Tosiaan kuvat voisivat olla parempia, mutta huipputyötä yhtä kaikki.
Olli J. 6.10.2019 12:58 Vastaa lainauksella
Kiitokset E-P ja Esko!