Eläkeläistelakka yritti tehdä mallin niin, että se noudattaisi mahdollisimman tarkasti F.H. af Chapmanin piirustuksia ja tuota Tukholman sjöhistoriska museetin aikalaismallia. Joitakin asioita on jouduttu ”säveltämään” omasta päästä, koska niitä ei suunnitelmassa ole tarkoin kuvattu. Ne kuvaukset, joita tykkibarkasseista on lähinnä J.T. Schoultzin maalauksissa, eivät täysin vastaa Chapmanin suunnitelmaa. ( Laitoin kuvapankkiin pari otosta Schoultzin maalauksista.) Todennäköisesti barkasseja oli hieman erilaisia riippuen valmistuspaikasta ja –ajasta. Tärkeintä oli kuitenkin saada näkyviin tuo pienalusten muunneltava monipuolisuus: purjein…
Tykkibarkassi
Kanonbarkass
Fredrik af Chapmanin suunnittelemien alusten pienoismallisarja jatkuu. Keskityn erityisesti Ruotsin saaristolaivaston pienempiin aluksiin, jotka edustivat 1700-luvun puolivälin jälkeen uudempaa strategista ajattelua.1700-luvun alkupuolen sodat Suuri Pohjan sota (1700-1721) ja hattujen sota (1741-1743) olivat osoittaneet, että Suomen puolustaminen oli mahdotonta ilman rannikkopuolustusjärjestelmää ja siihen liittyvää laivastoa. Avomerilaivaston päätukikohta oli perustettu Karlskronaan Etelä-Ruotsiin lähinnä Tanskan uhan takia. Nyt ensimmäisen kerran oli suuri tarve kiinnittää huomio Suomen saariston ja rannikon puolustukseen – Venäjä uhkasi jopa Tukholmaa! Saaristoon kehitettiin kaleerilaivasto, jonka päätukikohta oli Tukholma. Kuitenkin jo viimeistään Pommerin sodan (1757-1762) aikana todettiin, että kaleeritkin olivat jo vanhentunut alustyyppi, koska ne vaativat valtavan miehistömäärän, niiden tulivoima oli kovin pieni sekä rajoittunut vain yhteen suuntaan ja ne olivat perin kömpelöitä saaristossa. Tämän takia Augustin Ehrensvärd, joka johti Suomenlahden linnoitustöitä ja saaristolaivaston kehittämistä, valitsi avustajakseen monitaitoisen laivansuunnittelijan Fredrik Chapmanin. He yhdessä alkoivat suunnitella uusia saaristoristeilijöitä (Pojama-, Hemmema-, Udema- ja Turuma-tyypit). Niiden tulivoima miehistön suuruuteen nähden oli moninkertainen verrattuna kaleereihin ja ne pystyivät ampumaan kummaltakin laidalta. Kuitenkin saaristoristeilijätkin olivat liian suuria saariston kapeikkoihin. Sen takia niiden lisäksi tarvittiin pienempiä, tulivoimaisia, soudettavia ja ketteriä ”veneitä” - barkasseja, sluuppeja ja jollia. Niitä pystyttiin rakentamaan nopeasti ja halvalla. Jotta saaristolaivaston oli mahdollista toimia Suomenlahdella, täytyi sillä olla tukikohtia. Tämän takia aloitettiin Viaporin (Sveaborg) ja Svartholman linnoitusten rakentaminen. Työt saatiin melkein valmiiksi Kustaan sotaan (1788-1790).
Barkassilla tarkoitetaan alkuaan suurta, tukevaa, avointa, soudettavaa venettä esim. sotalaivoihin kuuluvaa isovenettä. F.H. af Chapman kehitti 1770 barkassin pohjalta alustyypin, jota nimitettiin sen käyttötarkoituksen mukaan tykkibarkassiksi. Chapman suunnitteli sen nimenomaan saaristolaivastolle Suomessa ( Arméns flotta i Finland). Tykkibarkassi oli kannellinen kuunaritakiloitu vene, jossa oli 8 airoparia soutamista varten. Miehistöä aluksella oli normaalisti 25. Mitat olivat: Pituus 44 Ruotsin jalkaa (n.13m), leveys 12:10 (n.3,8m), syväys 3:8 (n.1,1m). Aseistuksena oli 16 kpl kahden naulan nikhakaa laidoilla ja yksi 12 naulan kanuuna, jolla ammuttiin peräänpäin. Kanuuna laskettiin purjehduksen aikana alas, jotta alus kulki vakaammin. Ammuttaessa se vedettiin ”keinulavettia” pitkin ylös ja keinulavetti tuettiin mäkilavetiksi, jolla rekyylivaikutus saatiin pienemmäksi. Peräpeilin luukku avattiin ja peräsintä katkaistiin ammunnan tieltä.
Barkassin mastot voitiin myös kaataa tarvittaessa sekä vetää keulapuu sisään. Aluksella oli myös tulisija, jossa voitiin kuumentaa kanuunan kuulia.
Mallini mittakaava on 1:25 ( pituus 52,3cm ja leveys 15,2cm ) ja se perustuu F.H.af Chapmanin piirrokseen: 8. syyskuuta 1770, Stockholm. Erään lähteen (Daniel G. Harris: F.H. Chapman The first naval architect and his works) mukaan Chapmanin suunnitelman mukaisia tykkibarkasseja olisi tehty Ruotsin ja Suomen telakoilla 10 kappaletta. Kuitenkin esim. Kustaan sodan meritaistelukuvauksissa tykkibarkasseja esiintyy jopa kymmeniä. Todennäköistä ilmeisesti on, että tykkiveneiksi luokiteltiin kaikki isommat laivaveneet ja espingit, joihin oli joku tykkivarustus asennettu. Niiden paikka esim. taistelujärjestyksessä oli taistelulinjan takana (n. puoli kaapelinmittaa), jotta ne pystyivät tarvittaessa siirtelemään taistelulinjan aluksia ja varmistamaan syntyneitä aukkoja. Näitä Chapmanin kahvelikuunaritakilaisia tykkibarkasseja käytettiin varmaankin esim. tiedustelu- ja vartiotehtävissä niiden ketteryyden ja hyvien purjehdusominaisuuksien takia.
Lähdeaineistoa:
- Johnsson, Raoul : Kustaa III ja suuri merisota (Helsinki 2011)
- Johnsson, Raoul : Amiraali Nordenskjöldin meriseikkailut (Helsinki 2016)
- Jägerskiöld, Stig : Ruotsinsalmi Kustaa III:n meritaistelut 1788-1790 (Keuruu 1990)
- Lappalainen, Jussi T. : Kuninkaan viimeinen kortti Viipurinlahden ja Ruotsinsalmen meritaistelut 1790 (Hämeenlinna 2011)
- Mattila, Tapani : Meri maamme turvana Suomen meripuolustuksen vaiheita Ruotsin vallan aikana (Jyväskylä 1983)
- Artéus, Gunnar (redaktör) : Gustav III:s ryska krig (Västervik 1992)
- Harris, Daniel G. : F.H.Chapman the first naval architect and his work (London 1989)
- Chapman, F.H. : Architectura Navalis Mercatoria (Stockholm 1768)
- Sjöhistoriska Museet (Stockholm) : Modeller, bibliotek och arkiv
- Riksarkivet / Krigsarkivet (Stockholm) : Marinens ritningar
- Digitaltmuseum.se : Ritningar
merkinnät
Tutustu myös näihin
- 22.7.2008 • Jocke TervapuroJ.M.S.D.F. Destroyer DDK-116. MinegumoOlisiko tämä nyt valmis malli. Liek…