Pienoismallit.net

Viking Sally

Syvä huokaus, nyt aletaan olemaan niin lähellä valmista, että voidaan jo todeta tämänkin projektin valmistuneen. Enää pelastuslautat ja pari ilmastointipömpeliä sitten joskus ja wolaa se on siinä. Laitan nyt kuvat jo tässä vaiheesa sillä nämä muutamat pikkuosat sitten joskus eivät tule enää juurikaan tämän kokoisessa mallissa ulkonäköön vaikuttamaan. Sinne ne hukkuvat muiden detaljien sekaan…
Esikuvana eräs ruotsinlaivojen klassikko -80 luvulta, Viking Sally reittinään Turku-Tukholma. Sen enemmin en itse alusta esittele, suurimmalle osalle aluksen historia on varmasti tuttu ja monella varmaan löytyy jopa omakohtaisia matkustuskokemuksia. Ja kuten hyvin tiedämme, aluksen tarina päättyi Estonia-nimellä merenpohjaan 1994.
Itse malli on lähestulkoon itse tehtyä metritavarasta. Rungon raakileen löysin eräältä Saksalaiselta mallikauppiaalta Gunther Shmidtt Modellbau. Runko on 3mm styreeniä joka on jollain tavalla painettu tai tyhjiömuovattu muotin päälle. Itseasiassa runko on tehty niin, että tämä muovi on painettu aluksen puolisisaren Diana II muottiin, lyöty keskeltä poikki ja laitettu pituuseron vaatima "jatkopala" väliin. Tämä jatko oli suoraan sanoen tehty todella rumasti ja yksi kesä meni pelkästään oikomiseen, tukemiseen, paklaamiseen, hiomiseen… loputon show… sitten kaivettiin sitä suomalaista periksi en prkl anna ja loputtomalta tuntuneen jynssäyksen jälkeen tästä tuli jopa ihan hyvä. Rungon mukana kauppaan kuului myös todella hyvät 1:100 yleisjärjestelypiirustukset jotka olivat tässä hommassa ihan korvaamattomat. Rungon kaikki varustelu on itse tehtyä ja samoin kaikki kansirakenteet punaisesta ylöspäin. ainoastaan kaiteet, rappuset ja kansimatot ovat Modelcon myymiä etsiosia ja ulkokansien matkustajafiguurit ovat ostettua valmistavaraa. Yläkansien rakenteet ovat pääasiassa 1mm styreeniä ja sisäpuolelta tuettu 10mmx20mm profiiliteräksellä. Komentosillan ja maston yhdistelmässä on useampaa styreenivahvuutta välillä 0,13mm - 1mm, vähän kohdasta riippuen. Korsteenin punavalkoinen alaosa puuta, samoin kuin pelastusveneet. Maalattu automaaleilla, joko ruiskulla tai spraypulloilla levitettynä. Naapurin entinen automaalari veti rungon sinisen ja punaisen viimeisen päälle ruiskulla ja prosenttijuomapalkalla, siitä suuri kiitos hänelle! Ihan kaikkea ei siis ole itse tehty ja osan töistä ulkoistin tietyt asiat paremmin hallitseville, mutta itseäni tämä ei haittaa sillä ainoa merkitsevä asia on ollut mahdollisimman hyvä lopputulos. Omavalmisteaste lienee jotain 70% luokkaa. Työtuntejä itseltäni mennyt siinä n.2000 luokkaa ja lisäksi maalarin työt päälle. Kaikenkaikkiaan kuuden vuoden työ, 2014-2019.

Kommentit

No tuo on varsinainen työvoitto. Hattu päästä.
Kaipaisi vain lisää kuvia.
Itsetehdyt mallit ansaitsevat tulla huomioiduksi aina. Ällistyttävää työtä.
Hattu, päästä! Lepo!!
AIVAN HILLITTÖMÄN UPEA👍👍👍👍👍

Pisteet: ******/5
VilleH 1.8.2019 17:16 Vastaa lainauksella
On hieno!! Onneksi olkoon. Tosiaan, jos ei pidä rakentamisesta, ei laivamalli (tai oikein muutakaan full scale)harrastusta kyllä suositella.
Mutta tällaisen urakan valmistuttua voi aina onnitella itseään.

Tämähän oli siis staattinen malli, eikö totta.

T:Ville H
Tässähän vois vaikka melkein maksaa että sais lisää kuvia, näyttää aivan loistavalle
Oikein herkistää katsella tätä. Elämäni ensimmäisen Ruotsin-risteilyn suoritin osittain juurikin Viking Sallyllä. Tultiin vuonna 1984 tällä Tukholmasta muistaakseni Turkuun. Meno taisi olla Diana II:lla Naantalista Kapellskäriin ja sieltä bussilla Tukholmaan.

Itse mallihan on, kuten edellä on jo mainittu, todella upea. Pitää vain hämmästellä noita itse tehtyjen yksityiskohtien määrää…
Ville: Malli on siis ihan vain staattinen, ei uiva. Koitin tosiaan laitella enemmänkin kuvia, mutta alkoi sivuston herjailut liian isoista kuvista eikä antanut laittaa kuin kolme. Tarttis pienentää ja sitä rataa.. katsotaan missä kohtaa kerkeää viilaamaan tämänkin asian.
Mikko Tuominen kirjoitti:
Ville: Malli on siis ihan vain staattinen, ei uiva. Koitin tosiaan laitella enemmänkin kuvia, mutta alkoi sivuston herjailut liian isoista kuvista eikä antanut laittaa kuin kolme. Tarttis pienentää ja sitä rataa.. katsotaan missä kohtaa kerkeää viilaamaan tämänkin asian.
Laita Tommi Mynttiselle (ylläpitäjälle) viestiä, niin lisää kuvatilaa järjestyy.
Mika Kauranen kirjoitti:
Laita Tommi Mynttiselle (ylläpitäjälle) viestiä, niin lisää kuvatilaa järjestyy.
Tomi Mynttinen.
Jos laitat arvostelun päälle, niin saat arvostelujen perusteella lisätilaa kuville. Ja tällaisella mallilla saat kyllä sen verran korkean keskiarvon, että lisätilaa pitäisi kyllä tulla.
Antti Lappalainen kirjoitti:
Jos laitat arvostelun päälle, niin saat arvostelujen perusteella lisätilaa kuville. Ja tällaisella mallilla saat kyllä sen verran korkean keskiarvon, että lisätilaa pitäisi kyllä tulla.
Yksi malli ei riitä, keskiarvon tulee olla vähintään kolmesta mallista.
Tämä on aivan mieletön! Jos olisi hattu, nostaisin päästä ja kumartaisin. Nyt saa pelkkä kumarrus riittää, ei tuohon voi muuta sanoa. Mielenkiinnosta haluisin arvostelun päälle tähän malliin, koska mielestäni tässä on aineksia Viikon Malliksi.

Oman työn osuus huomioiden tuo on ollut jo aivan valtava työsarka, eikä kovin moni olisi saattanut maaliin.
Niko J 2.8.2019 10:30 Vastaa lainauksella
Nyt on pakko kommentoida, ylpeä olen tosta omasta puisesta Estonian mallista hyllyllä mut kyllä tää on jo ihan next level, VAU!
Noniin kansa ja kiitos Tomi!, nyt on yleisön pyynnöstä lisää kuvamateriaalia. Seuraavana sitten Silja Europa ja jotta homma ei mene liian helpoksi niin pidetään mittakaava ja stressin määrä samana :D valmista voi olla ehkä joskus 2035 mutta eikai se niin vaarallista ole. Tehdään tästä eteenkinpäin vähän kerrallaan fiilistyönä ja vain silloin kun huvittaa. Saatan aina välillä tulla tänne sitten kyselemään tyhmiä, varmaan tulevan työn kanssa joutuu taas paljon opettelemaan uutta, sen verran muodoiltaan ym. seuraava projekti on haasteellisempi. Tämä nyt oli tällainen kantikas kenkälaatikko eikä täysin virheetön tämäkään. Hyvää mallailuviikonloppua kaikille!
Mikko Tuominen kirjoitti:
Noniin kansa ja kiitos Tomi!, nyt on yleisön pyynnöstä lisää kuvamateriaalia.
Kiva kun onnistui. Pistäisit vielä pisteytyksen päälle. *****/MK
Ohhoh, onpa komea. On siinä ollut tekemistä kerrakseen. Hienoa työtä! Toivottavasti tulee Viikon malli -pokaali tälle luomukselle.
Moneltakohan Tax Free aukeaa… 😉
Upea laiva.
Pieni päivitys tähän. 2.2.2020 oli se maaginen päivämäärä jolloin voitiin todeta 100% full completed. Ylimmälle kannelle maston ja korsteenin väliin lisätty puuttuvat ilmastointipömpelit ja pelastuslautat, venekannelle lisätty pelastuslauttatelineet lauttoineen (olikin melko homma yksitellen solmia ompelulangasta lauttoja nipussa pitävät sidontaliinat) ja heko-kannelle puuttuneet, ilmeisesti jonkinlaiset pleksiset tuulensuojaseinät. Keulakansi sai myös aiemmin puuttuneet köysivinssit/ankkuripelit. Lisätty neljä uutta kuvaa aiemmin puuttuneista varustelusta. Eikai tässä sitten muuta, sellane siit sit tuli.
Kyllä tää hiljaseks vetää