Pienoismallit.net

Tornihuvila

Tamminiemessä sijainnut Villa Ekudden

Lisäkuvat: photos.app.goo.gl/59UFREEEAthdNFzQA

Tämä malli esittää 1800-luvun loppupuolen uusrenesanssityylistä huvilaa. Mallin esikuvana on Helsingin Meilahdessa, nykyisen Tamminiemen museon paikalla sijainnut Ekudden-niminen huvila. Sen suunnitteli arkkitehti Gustaf Nyström vuonna 1889 ja lienee rakennettu 1890. Huvila on kuitenkin purettu jo vuonna 1902 nykyisen Tamminiemen vuonna 1904 valmistuneen kivirakennuksen tieltä. Olen pyrkinyt rakentamaan mallin niin tarkasti esikuvansa mukaiseksi, kuin käytössäni olleet referenssit vain sallivat. Löysin netistä rakennuksen alkuperäiset piirustukset, joiden perusteella sain käsityksen pohjakaavasta sekä julkisivuista. Lisäksi apunani olivat myös muutamat toteutuneesta huvilasta otetut vanhat valokuvat, joita löysin Helsingn Kaupunginmuseon kuva-arkistoista sekä joistakin Tamminiemeä käsittelevistä rakennusselosteista. Koska rakennuksesta ei ole värikuvia, niin mallin väreissä otin taitelijanvapauden. Kuitenkin mustavalkokuvien perusteella olen voinut päätellä huvilan pohjavärin olleen vaalea ja nurkkalistojen, ikkunakehysten sekä kattokonsolien olleen tummempaa sävyä.

Tämä malli oli monimutkaisen rakenteensa sekä runsaiden koristeluidensa vuoksi melko haastava ja aikaavievä projekti. Erityisesti rakennuksen erimuotoisten ja eri tasoissa olevan kattorakenteen suunnittelu ja toteutus vaati paljon miettimistä ja tutkimista. Mallin runko on tehty kapalevystä. Seinän ponttilautavuoraus on tehty uurretusta 2mm paksuisista apachilaudoista. Seinän vuoraus on tyylille uskollisesti jaettu sekä vaaka että pystysuuntaisiin vyöhykkeisiin. Peltikatto on tehty mustasta kartongista leikatuista suikaleista ja maalattu mustalla akryylimaalilla. Syöksyrännit on liimailtu ja taivuteltu juomapillin pätkistä ja maalattu emalimaalilla. Kivijalka on valettu kipsistä ja värjätty litkutetuilla akryyli- sekä vesiväreillä. Ikkunalasit on tehty muovipleksistä ja etikettitarrasta. Koska malli esittää lähinnä ulkokuorta, niin sisustusta ei ole uuneja ja pintoja lukuunottamatta tehty kuin kolmeen alakerran huoneeseen.

Kommentit

Todella upea valtavirrasta poikkeava malli. Toteutuskin hienosti tehty sopivista materiaaleista. Näitä soisi esiintyvän palstalla enemmänkin. Esimerkiksi Terijoen pitsihuviloiden mukaan tehtyjä.
Rane 17.7.2019 12:29 Vastaa lainauksella
Tämä on kyllä todella hieno. Aina tervetullutta, että mallaillaan muitakin kuin kulkuneuvoja. Etenkin vanha rakennuskanta on omaa sydäntäni lähellä. Lisäpoitsit siitä, että on käytetty puuta, kartonkia ym, eikä esim muovisia jäljitelmälevyjä. Nämä tuovat heti toisenlaista eloa. Ihan alkaa sormet syyhytä.
Todella UPEA!!!
VilleH 17.7.2019 14:17 Vastaa lainauksella
Aivan loistava! Kuvista on lähes mahdoton sanoa, ovatko oikeasta vai pienoismallista, mutta pakko se on uskoa:)

T:Ville H
No onhan tuo huvila todellakin aivan huikean hieno! Melkoinen työmäärä kaiken lisäksi kun ottaa huomioon vielä senkin että varsinaisia mittapiirroksia kohteesta ei ollut, huh huh. Kokonaisuus todella aidon oloinen maalin kulumineen ja kaikkine yksityiskohtineen. Tuo konesaumapeltikatto pistää myös erityisesti silmään…hyvin tehty, aivan kuin oikea. Onko nuo kattokannattajat aitoja puutikkuja, vai mitä? Ihan perus askarteluliimaako (Erikeeper) käytit kasauksissa, vai millä esim. nuo kapalevyt liimataan?
Vaikka mittakaava onkin suhteellisen iso niin jälki on sen myötä myös varsin mykistävää, yleensä kun näitä näkee radan varteen tehtynä jolloin mittakaavat on huomattavasti pienempiä. Tuo vaatisi muutaman kuvan luonnon ääressä, tai sitten pienen pihan ympärilleen. Mutta ihan loistava malli.
Lauri K 17.7.2019 22:54 Vastaa lainauksella
Markku Rinne kirjoitti:
No onhan tuo huvila todellakin aivan huikean hieno! Onko nuo kattokannattajat aitoja puutikkuja, vai mitä? Ihan perus askarteluliimaako (Erikeeper) käytit kasauksissa, vai millä esim. nuo kapalevyt liimataan?
Kiitos! :) Kaikki kattopalkit ja räystäskonsolit on puuta. Kattopalkit on 5x5mm mäntyrimaa ja räystäskonsolit on keisaripuusuikaleista leikattu ja pienoisporakoneen hiomaterällä muotoiltu. Kapalevyt liimasin pva-liimalla eli erikeeperin kaltaisella liimalla. Pikaliimoja en käyttäisi kapalevyyn, sillä se saattaa sulattaa levyn sisällä olevan polyuretaanitäytteen. Liitin levyt nuppineuloilla yhteen liiman kuivumisen ajaksi.
Henkka H 18.7.2019 12:14 Vastaa lainauksella
Ei lisättävää aikaisempiin kommentteihin. Täydet viisi tähteä!
Kuten jo edellä on moneen kertaan todettu: Hieno malli. Mielestöni huvila suorastaan huutaa edes pientä dioraamaa ympärilleen, kliinisessä ympäristössä immersio vähän kärsii. Mutta onhan tuo erinomainen toki näinkin.

On kyllä aarimmäisen hieno kulttuuriteko taltioida nämä kadonneet, kauniit, rakennukset edes tässä muodossa jälkipolville ihasteltaviksi.
Lauri K 20.7.2019 22:48 Vastaa lainauksella
Tero Ekholm kirjoitti:
Kuten jo edellä on moneen kertaan todettu: Hieno malli. Mielestöni huvila suorastaan huutaa edes pientä dioraamaa ympärilleen, kliinisessä ympäristössä immersio vähän kärsii. Mutta onhan tuo erinomainen toki näinkin.
Kiitos kommentista! On totta, että dioraamamaasto tekisi oikeutta mallille, mutta ongelmana on mallin melko suuri koko. Ympäröivän dioraaman tulisi olla melko valtava tai useammasta osasta koottu. Myös tämän ulkona kuvaaminen olisi logistisesti hieman hankala toimenpide, joten valitettavasti taustaympäristöstä oli luovuttava.
AJ 30.7.2019 12:07 Vastaa lainauksella
Moi Lauri, Tyylikästä, tasapainoista ja erinomaista työtä jälleen ja onnittelut viikon mallista. Komppaan kehuja yllä ja samaa mieltä kuin Tero siinä, että huvilamalli suorastaan huutaa dioraama-alustaa, mutta ymmärrän hyvin kirjoittamasi perustelut alustan puutteesta. Upea kokonaisuus! Parhain terveisin, AJ
Lauri K 20.8.2019 02:49 Vastaa lainauksella
Kiitos :)