Todella upea suoritus, Mika!! Hienosti olet saanut ”modernisoitua” tuon Airfixin Fiiun!! Maalauksin näyttää upealta; minä itsekin olen sitä mieltä, että kolmivärikaavio on tässä oikein. Vastaväitteitäkin varmaan tulee, mutta kun ei ole eksaktia tietoa…
Pidän!!!!
Fiat G.50
Kapt. O. Ehnrooth, KoeL, Tampere, 1/1940

Kone suunniteltiin Italian ilmavoimille 1936 vaatimusten mukaisesti ja prototyypin ensilento tapahtui helmikuussa 1937. Kone osoittautui hyväksi ja ensimmäiset tuotantokoneet valmistuivat lokakuussa 1938. Koneita valmistettiin useita eri sarjoja ja alkupään koneissa oli katettu ohjaamo. Suomeen tuoduissa näitä oli seitsemän kpl., jotka jatkosotaan mennessä muunnettiin avo-ohjaamoisiksi.
Suomeen siis tilattiin talvisodan alkuvaiheessa 35 kpl Fiiatteja, joita saatiin Suomeen 33 kpl. Ensimmäiset kaksi 18.12.39 ja 2.1.40. Loput saatiin Saksan estettyä kauttakulun helmi-kesäkuussa -40. Talvisodassa Fiiateilla saatiin yhteensä kolmetoista ilmavoittoa, mallin koneyksilöllä kaksi koelentueessa tammikuussa -40. Jatkosodan alku olikin sitten aivan oma lukunsa.
Maksiminopeus 484 km/h 5000m korkeudessa, aseistus 2 kpl 12,7 mm Breda-SAFAT kk:ta, lentomatka (vain) 445 km. Erityisesti syöksyominaisuudet olivat hyvät.
Mallin yksilö kuvaa ensimmäistä Suomeen saatua konetta. Sille annettiin erehdyksessä tunnukseksi SA-1, joka muutettiin 30.1. FA-1:ksi.
Mallisarja on Wanhaa Airfixia. Se on saman ikäinen kuin minä, C 1967. Erityismielenkiintona tämän rakentamiselle oli tutkia, että saako tämän ikäisestä millään lisäefortilla kohtuullisen näköistä? Mallin muodot ovat moottorisuojusta lukuunottamatta varsin hyvät. Moottorisuojuksen kokoa piti suurentaa kuumavesihöyrykäsitellyllä styreenilevyllä ja kitillä. Viilaamisella ja hionnalla oikeat muodot. Lisäksi viilailin kk-pattien muotoja ja ohjaamon takaista ylärunkoa hieman. Laskutelinekuilu kitistä ja styreenilevyistä. Käytin loistavaa SBS:n resiinimallia rakentamisen apuna. Kohoviivat pois hiottu ja paneeliurat yms. kaiverrettu. Ohjaamo istuinvöitä lukuun ottamatta täysin skrätsiä. Pientä muuta skrätsiä siellä sun täällä. Moottori, tuulilasi, renkaat ja siivekkeiden massa-tasapainottajat miljoonalaatikosta. SBS:n sarjan ylijäämäosista on käytetty korkea tasapainottamaton sivuvakaaja, lokasuojalla varustettu kannuspyörä, kaasuttimen ilmanotto, pakoputket ja kk:t.
Kansallisuustunnukset miljoonalaatikosta veitsimodifioinnein. Ne saattavat herättää kysymyksiä. Koneyksilöstä on yksi valokuva koelentueajoilta. Siinä näkyy selkeästi, että runkotunnus on ilman valkoista pohjaa. Koneesta tehdyissä piirroksissa valkoista pohjaa ei ole myöskään siipien alapuolella olevissa tunnuksissa. Samalla logiikalla oletin, että yläpuolitunnuksissakaan ei ole. Tämä on tietysti vain oletus. Maalauskaaviosta ei myöskään ole varmaa tietoa. Useissa lähteissä väitetään, että yläpuolella olisi kaksivärinen (hiekka-vihreä) kaavio, mutta kolmivärikaaviota (lisänä ruskea) ei voine poissulkea ja lisäksi ”Sotamaalaus”-kirjan sivulla 15 yksilö on esitetty kolmivärikaaviossa. Koska pidän enemmän kolmivärikaaviosta, niin käytin tässä taiteellista vapautta ja toteutin sen.
Valokuvassa näkyy selkeästi, että tunnus SA-1 on huomattavasti suuremmalla kirjainkoolla kuin mikä oli ajan standardi. Sopivia siirtokuvia ei löytynyt, joten toteutin ne vanhoilla letroilla. Koneyksilö ehti olla koelentueessa SA-1 tunnuksilla vähän reilun kuukauden, joten vanhennukset ovat vähäisiä, vain hieman paneeliurakorostusta ja vähän pakokaasuvanaa.
Kaikki maalaus- ja lakkaustyöt siveltimillä
English summary:
Finnish air-force achieved 33 Fiat G. 50 mostly in last months of Winter-war at 1940. The model represents the first one in KoeL, Tampere, Jan -40. The plane had mistakenly marking SA-1 which changed to FA-1 at Jan 30th. There is no exact evidence whether the plane had two or three tone upper camouflage. I chose three-tone by artistic freedom.
The model is oold Airfix. C 1967 as old as I am. Engine cowling enlarged with styrene plate and putty. Panel lines scribed, undercarriage bay with putty and styrene. Cockpit scratch-build except seat-belts. Minor scratch-building here and there. Engine, windscreen, wheels, mass-balances and markings from spares box. Higher unbalanced fin and rudder, tailwheel with mudguard, carburetor intake, exhausts and machine guns from surplus parts of SBS-model. Wholly brush painted.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.