Pienoismallit.net

Tiger II Ausf B. #311

Fw. Heinz Mausberg

Takaisin lempiaiheen pariin.

Tällä kertaa tein Fw. Heinz Mausbergin Tiger II:n Pillausta Saksassa 16.4.1945. Vaunu oli 505:n viimeinen toimintakuntoinen epätoivoisessa taistelussa puna-armeijaa vastaan. Häneltä loppui ammukset ja joutui lopulta räjäyttämään vaununsa. Tekonsa vuoksi Mausberg tuomittiin kuolemaan ja suljettiin Stutthofin keskitysleirille, josta hän kuitenkin onnistui pakenemaan kaksi päivää ennen Saksan antautumista.

Vaunusta ei ole alkuperäisiä kuvia, mutta tarinan takia ja 505:n vaunuille tunnusomaisen ulkonäön vuoksi tämä vaan piti rakentaa. Tein myös ensimmäistä kertaa zimmeritien lohkeamia tällä tavalla.

Dragonin malli oli taas erinomaisen laadukas, tein sen ootb.

Malli on maalattu, kurattu, pölytetty yms. lähinnä Tamiyan, Revellin, AK Interactiven ja Vallejon tuotteilla.

Kommentit

Moi,

Varsin mainio kunkku, kuten jokunen muukin viimeaikoina näillä sivulla. Keltainen ritari on piristävä, yleensä muistan noita nähneeni malleissa punaisina. Enkä todellakaan tiedä miten nuo värit menevät yksiköissä, paitsi liittyvät joukkueihin 1,2 3, tms? Oliko tuo zimmerit laitettu suoraan teräksen päälle vai punaruskean primerin päälle? Mielikuva / veikkaus on, että primerin päälle, mutta saatan nyt joutua juhannuskokkoon. Eli pitäisikö niissä kohdissa, joista zimmerit on pois, olla enemmän primeria ja jos sekin on pois, niin ruosteen alkua tms?

Joka tapauksessa mielestäni hyvä malli, hyvin rakennettu ja myös pintakäsitelty.

T. Jake
Esko P. 21.6.2019 14:15 Vastaa lainauksella
Trojcan mukaan maalasin ja ritarin värin valitsin. Kiitti kommentista!
AJ 21.6.2019 22:00 Vastaa lainauksella
Moi Esko,

Jakea kompaten varsin mainio KT! Kenties hieman liikaa noita Zimmerit lohkeamia, mutta lienee kuitenkin makuasia.

Muutamia faktoja ja pointteja, koska Fw. Heinz Mausberg kuului 3.Ko/s.Pz.Abt.505:

s.Pz.Abt.505:n historian ja tst-tapahtumien runko löytyy pähkinäkuoressa tästä opuksesta:
Wolfgang Schneider; Tigers in Combat, Volume 1 [Hardcover]; J. J. Fedorowicz Publishing; 1st edition (1994) & 2nd edition (2000) ja osittain tiettyine lisäyksineen myös tästä: Wolfgang Schneider; Tigers in Combat, Volume 3 Operation, Training, Tactics: 3 [Hardcover]; Helion and Company; 1st edition (2016)

Toki myös nämä teokset avaavat jonkin verran s.Pz.Abt.505:n historiaa ja tst-tapahtumia:
Thomas L. Jentz; Germanys Tiger Tanks: Tiger I & Tiger II: Combat Tactics [Hardcover]; 1st edition Schiffer Publishing, Ltd. (1996)
Thomas L. Jentz, Hilary L. Doyle; Germany's Tiger Tanks: VK45.02 to TIGER II Design, Production & Modifications [Hardcover]; Schiffer Publishing; 1st edition (1997)
Walter J. Spielberger, Hilary L. Doyle; Tigers I and II and Their Variants [Hardcover]; Schiffer Publishing; 1st edition (2007)

Parhaiten ja eniten yksityiskohtia s.Pz.Abt.505:n historiasta ja tst-tapahtumista etenkin Köningstigereiden ja myös Fw. Heinz Mausbergin osalta tarjoilee kuitenkin tämä opus:
Egon Kleine, Volkmar Kühn; Tiger, The History of a Legendary Weapon 1942-45 [Hardcover]; J. J. Fedorowicz Publishing; 1st edition (1989) & 2nd edition (2004)

Parhaat kartat ja valokuvat ja erittäin hyvän kokonaistarinan s.Pz.Abt.505:n historiasta ja tst-tapahtumista kertoo puolestaan tämä teos:
Waldemar Trojca, Gregor Trojca; Tiger Ausf. B Königstiger Technical and Operational History [Hardcover]; Model Hobby; 1st edition (2014)

Trojcat ovat lainanneet kaikkien em. teosten tietoja ja siten Waldemar Trojcan ja Gregor Trojcan opusta Tiger Ausf. B Königstiger Technical and Operational History voitaneen pitää parhaimpana teoksena siihen, mitä tulee s.Pz.Abt.505:n historiaan ja tst-tapahtumiin; valitettavasta jostain syystä Trojcat ovat jättäneet Egon Kleinen ja Volkmar Kühnin teoksen tärkeitä yksityiskohtaisia kuvauksia pois, mutta toisaalta Trojcien teoksen kartat s.Pz.Abt.505 operatiivisista tst-alueista ovat kertakaikkiaan parhaita, mitä allekirjoittanut on koskaan nähnyt vastaavissa kirjoissa - tiedän tämän vallan hyvin, koska olen Saksan valtion arkistosta kaivanut ja tutkinut aivan samoja vanhoja sota-aikaisia karttoja s.Pz.Abt.505 osalta ja tiedän miten tuskallista ja aikaavievää se on - ja nyt Trojcat ovat laittaneet samat kartat kirjaansa; olin tästä erittäin positiivisesti yllättynyt kun tavasin omaa Trojcien kirjaani; suuri kudos Trojcille!

Esko on ilmeisesti käyttänyt juuri Waldemar Trojcan ja Gregor Trojcan opusta Tiger Ausf. B Königstiger Technical and Operational History pohjana KT mallinsa tekemisessä ja hyvä näin, sillä Fw. Heinz Mausbergin Tiger II:n taktinen numero oli juuri tuo 311; Mausberg toimi 3. komppanian ensimmäisen vaunujoukkueen johtajana ja siksi hänellä oli vaunu #1. Mitä tulee camoon, se lienee melko varmasti oikein, koska s.Pz.Abt.505:n King Tigereiden camoissa oli Dunkelgelb (RAL 7028) pohjana höystettynä Rotbraun (RAL 8017) pystysuorilla raidoilla. Vaunussa oli Zimmerit päällyste.

Mahdollisesti joissain s.Pz.Abt.505:n King Tigereiden camoissa oli myös Olivgrün (RAL 6003) pystysuoria raitoja, mutta tätä ei ole pystytty aukottomasti todistamaan. Näin ollen on parasta pidättäytyä Dunkelgelb (RAL 7028) pohjana höystettynä Rotbraun (RAL 8017) pystysuorilla raidoilla camossa.

Jaken kysymykseen vastaten Zimmerit laitettiin tehtailla vaunuihin aina punaisen primerin päälle; tiettävästi tähän ei ollut poikkeusta. Joten pääsääntöisesti, kun Zimmerit lohkeaa punainen primer väri pitäisi näkyä. Taas jos kyseessä on tykin ammuksen iskemä, tällöin Zimmeritin lohkeamisen/murtumisen yhteydessä myös punainen primer väri sulaa/katoaa kineettisen energian ja mahdollisen räjähteen voimasta iskemäkohdassa. Toki iskemäkohdan ympärille jäänee punaista primer väriä näkyviin, riippuen Zimmeritin lohkeaman/murtumisen koosta.

s.Pz.Abt.505:n hyökkäävä ritari maalattiin yllä listattujen lähdemateriaalien mukaan joko punaiseksi tai vihreäksi. Mitään erityistä sääntöä ei ollut esim. komppaniakohtaisesti, vaan kunkin vaunun miehistö päätti maalattiinko hyökkäävä ritari punaiseksi vaiko vihreäksi. Maali kuitenkin kului ja haalistui, joten sekä punaisista ja vihreistä hyökkäävistä ritareista tuli keltaisia hyökkääviä ritareita, kunnes värit maalattiin uudestaan. Tässäkin on jännä juju, sillä alunperin punaisesta hyökkäävästä ritarista on voinut tulla vihreä hyökkäävä ritari ja päinvastoin riippuen täysin siitä, mikä tilanne oli maalivarastossa ja miten yksittäisen vaunun miehistön mieliala värien suhteen muuttui. Joten ainoastaan lähdemateriaalien tulkintaan lienee parasta luottaa; tässä suhteessa jälleen kerran Trojcat ovat tehneet hyvää työtä Tiger Ausf. B Königstiger Technical and Operational History teoksessaan.

Mausberghan muuten selvisi vankeudesta hengissä ja palasi Saksaan. Mausberg oli huippuvaunuässä yli 50 tuhotulla vihollisvaunulla ja lopputaistelut Preussissa ja etenkin Pillaun ympäristössä olivat äärimmäisen kovia. Mausberg taisteli mielenkiintoisia vaunutaisteluita, mutta koska jorina on jo näin pitkä jätän Mausbergin taisteluiden kuvaamisen johonkin myöhempään kertaan. Kiteytettäköön, että Mausberg oli melko kova luu.

Joten summa summarum pitkän jorinan perusteluineen jälkeen; Esko on tehnyt Fw. Heinz Mausbergin #311 Royal Tiger 3.Ko/s.Pz.Abt.505 vaunumallissa loisteliasta työtä kaikin puolin. Dragonin/Cyber Hobbyn/Takomin Tiger II vaunumallit ovat myös mittasuhteiltaan oikean mittaisia, joten suoraan boxista rakennettuna niistä saa erittäin näyttäviä vaunumalleja, kunhan vain viimeistely ja maalaus onnistuu, kuten tässä Eskon vaunumallissa.

Upea KT, joka kaipaisi dioa ympärilleen; huipputyötä Esko, ainoa niillitys tulee tuosta jo mainitusta Zimmerit lohkeamien määrästä ja Jaken jo mainitsemasta punaisen primerin puutteesta Zimmerit lohkeamien kohdalla, mutta lohkeamien määrä lienee tulkinta/näkemys/mielipideasia… Parhain terveisin, AJ

Hyvää Juhannusta!!!
Esko P. 22.6.2019 00:32 Vastaa lainauksella
Kiitos taas AJ. Juuri tuota mainitsemaasi Trojcien kirjaa käytin referenssinä.
Jermakki 23.6.2019 20:30 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Simmeriitin rapautminen on kivasti toteutettu määrästä tai pohjamaalin väristä riippumatta. Ja kiitokset AJ:lle tietoiskusta. Hyvää Johanneksenpäivän jälkeistä elämää kaikille. Meikä lähtee pohjoseen tuusaamaan 1:1 hyönteismallien kanssa.