Pienoismallit.net

Heinkel He 111 H-4

1H+FH

Heinkel He 111 oli Luftwaffen yleisin pommikone toisen maailmansodan alkupuolella. Koneesta valmistettiin useita eri muunnoksia ja sitä käytettiin eri tyyppisissä pommitustehtävissä kuin myös yhteyskoneena. Ensimmäisissä versioissa käytettiin koneen sisäisiä pommiripustimia, mutta myöhemmin tuli versioita joissa ne korvattiin ulkoisilla pommi- tai torpedoripustimilla. 1000kg ja jopa 2500kg pommit olivat kovaa valuuttaa laivajahdissa kuin myös maakohteiden tuhoamisessa.

Heinkel He 111 oli pääosassa mm. Battle of Britain pommituksissa kärsien kuitenkin merkittäviä menetyksiä osittain hitautensa ja osin huonon hävittäjäsuojan ansiosta, myöhemmin konetta käytettiinkin sitten pääosin yöpommituksiin.

Tämä tekemäni torpedokoneen 1H+FH sijoituspaikka oli kesällä 1940 Norjan Stavager-Solassa ja Trondheim-Vaernesissa. Kone operoi Britannian suuntaan, sekä pohjoiseen suuntaavia laivasaattueita vastaan. Se kuului 1./KG26:n alaisuuteen, rykmentin tunnuksena oli "Vestigium Lions". Kone oli käsittääkseni tyyppiä H-4, vaikka SIH 16, Saksalaiset koneet Suomessa kirja väittääkin koneen olleen tyyppiä H-6, koneen vieraillessa Malmilla vuoden 1942 alussa. 1H+FH kone osallistui kuitenkin 1940 Taisteluun Britanniasta ja konetyyppi H-6 tuli vasta 1941 puolella. Heinkel He 111 oli kuitenkin hyvin yleinen näky Suomen ilmatilassa ja kentillä Saksalaisjoukkojen myötä ja lukuisia muunnoksia myös täällä nähtiin.

Itse rakennussarja meni kasaan ilman suurempia ongelmia, kittaustarvettakin oli minimaalisen vähän. Lasituksia ja niiden sopivuutta ehkä eniten pelkäsin, mutta nekin asentuivat suht pienillä viilauksilla. Ruutujahan näissä pommareissa riittää, mutta niiden maskaus kuitenkin onnistui suht hyvin.

Sarjan ohjeet olivat pääasiassa H-6 versiolle jonka lisämausteena oli myös BW 246 Hagelkorn liitopommi tavallisten pommien ohessa, pommeja en kuitenkaan tällä kertaa asentanut. Muutoksia sen suhteen joutui jonkin verran tekemään, mutta onneksi sarjassa oli vaihtoehtoisia osia myös muille muunnoksille. Keulan konetykin korvasin kk:lla, onneksi keulakupuversio löytyi myös tälle vaihtoehdolle, samoin alakondooliin oli muutama eri varusteluvaihtoehto. Pakoputkistoon oli myös kaksi eri vaihtoehtoa…valitsin tämän vanhemman käyräversion joka näytti siinä ainoassa 1940 otetussa valokuvassakin olevan. Eduardin etsiarkin käytin sisätilojen viimeistelyssä, lisäsin jarruletkut, ylä- ja alapuolen antennilangan, porailin piiput ja pakoputket auki ym. pientä.

Kansallisuus- ja rekisteritunnukset, sekä rykmentin tunnukset ovat Print Scale Decalsin arkilta ja olivat aika kammottavia asentaa ( ohuita, helposti ryppyyntyviä, eivätkä liukuneet juuri minnekään ), lopulta nekin paikoilleen kuitenkin menivät. Muut merkinnät ovat sarjan omia ja niiden asennus sujui ongelmitta.

Pintakäsittelyt Life Colorin ja Vallejon litkuilla. Kommentit tervetulleita!

Kommentit

Oikein hienolta näyttää. Hillityistä pakokaasuvanoista plussaa. Käytitkö ikkunoiden maskauksessa Tamiya-teippi-veitsi tekniikkaa, vai joitain valmiita maskeja?
Kiitos Mika kommenteista! Kyllä minulla Eduardin valmismaskit oli käytössä…luojan kiitos ;-). Pakokaasuvanat tein aika hillittynä versiona, vaikkakin valokuvien perusteella siipien alapinnat saattoivat olla aika voimakkaastikin tummuneita laskutelikuilujen sivuilla ja takana.
Hieno malli, ehkä parhaimpasi so far!
YT
Kalle
AJ 13.6.2019 11:08 Vastaa lainauksella
Moi Markku, Erittäin onnistunut pikkuskaalan He 111 H-4; ylläolevia kehuja kompaten. Mainio taustoitus ja rakentamiskuvaus - loistotyötä! Parhain terveisin, AJ
Kiitos Kalle ja AJ kommenteista!
PhantomII 17.6.2019 10:40 Vastaa lainauksella
Hieno He-111 malli! Mukavaa on lukea aina hiukan mallin taustoista, näin pääsee paremmin tunnelmaan mallia tutkaillessa.

Oikein siisti esitys koneesta ja tällä tarkoitan rakennusjälkeä. Ulkoinen viimeistely on minusta oikein sopivaa, eikä alapuolikaan mitenkään liian puhtoiselta silmiini näytä.
Kiitos Phantom kommenteista! Kyllä nuo taustojen selvittämiset ovat mukava ja itse asiassa aika välttämätön osa tätä mallailuharrastusta ja hyvä niin.
Onnittelut!
Aina kiva jos 1/72 leko saa tittelin ;)
Onnea Viikon Mallista!
Onnittelut Markku ansaitusta Viikon Malli -pokaalista!
YT
Kalle
Kiitos!