Pienoismallit.net

G.M.C. T-19 1929 postiauto

Posti hankki vuonna 1929 seitsemän kappaletta G.M.C. T-19 postiautoa käyttöönsä. Luetteloissa mainitaan sen olleen 1,5 tonnin "kantoisuuden" omaava jakeluauto. Yksi näistä meni Helsinkiin ja sille annettiin kylkinumeroksi; "PA-14" ja rekisterikilpi oli; "A-1182".
Muut paikkakunnat joihin toiset G.M.C. pakettiautot sijoitettiin vuonna -29; Pori, Lahti, Kuopio, Vaasa, Oulu ja Rovaniemi.

Kyseinen auto on normaalille kuorma-auton alustalle Suomessa koritettu pakettiauto.

Tein siksi kyseisen yksilön pienoismallin koska näin joskus netissä kuvan tästä autosta Katajanokan vesilentosatamassa tuomassa/hakemassa postia Aero Oy:n matkustajakone Ju-52 Kalevasta vuonna 1936.

Vuoden 1999 Mobilisti lehdessä on esitelty entisöity G.M.C. T-19 alustalle tehty lavakuorma-auto.
G.M.C. historiasta Suomessa artikkelissa kerrotaan, että se ei ollut täällä kovin yleinen kuorma-automerkki 1920-30-lukujen taitteessa.

Pakettiautoja en tiedä ainuttakaan entisöityä mitään merkkiä 1925-35 väliltä Suomessa. Olivat toki silloisessa autokannassa harvinaisiakin.

Tiedän että joillain palokunnilla oli tuon merkin paloauto ja ainakin Walkiakosken (Valkeakosken) tehtaalla oli kaksi tuollaista k-autoa, joiden lavassa luki isolla "Walkiakoski".

Pienoismalli on tehty kuvaamaan auton vuoden 1936 asua. Esim. 1930-luvun alun aikana Postin logo muuttui tuollaiseksi mikä se on tuossa näkyvillä.

Pienoismalli on tehty skrätsinä ilman valmiita rakennussarjoja. Renkaat ovat valmiina hankittuja. Siirtokuvat tulostettu itse ja esim. jäähdyttäjä maalattu Alcladin metallimaalilla.

Kommentit

VilleH 14.5.2019 20:33 Vastaa lainauksella
Aivan mahtava jatko näille esoteerisille malleille!

T:Ville H
(3. kerta kun tähditän malleja)
JJ Hilska 15.5.2019 16:42 Vastaa lainauksella
Kiitokset kommentista! Koko ajan mielessä pyörii mahdollisuus tehdä uusia malleja sellaisista esikuvista joista ei kauheasti ole vielä totuttu näkemään pienoismalleja. Tällä on tarkoitus saada esille jo unohtunutta historiaa.
Aplodit hienosti rakennetulle scratch-tuotokselle. Ovien paneelirajat kaipaisivat pientä korostusta.
JJ Hilska 25.5.2019 19:02 Vastaa lainauksella
Kiitokset myös kommentista! Kyllä - ovien rajat tosiaan näyttää kaipaavan korostusta. Muutenkin vaalea väri, niin ei meinaa erottua.