Pienoismallit.net

Avia B.534 III.serie

Ehtoopäivää,
Pitkästä aikaa tuli jotain valmiiksikin. Kyseessä on itselle Prahasta MPM:n mallikaupasta ostettu tuliainen. Tapana on ollut viime vuosina ostaa mahdollisuuksien mukaan reissuilta jokin malli muistoksi.

Kyseessä on Eduardin weekend-paketointi, joka on rakennettu käytännössä suoraan laatikosta. Tähtäin on miljoonalaatikosta ja takilointi Uschi van der Rostenin 0,03 mm ja EZ-linen 0,08 mm elastaanilankaa. Paksumman langan on tarkoitus jäljitellä koneissa ollutta tuplavaijeria, jota en lähtenyt edes kokeilemaan, koska muutenkin tunsin sokeutuvani… Samaan aikaan oli takiloitavana myös Nieuport 11. Ai että… :D

Sarjasta ei sen enempää sanottavaa, kuin että tyypillistä nyky-Eduardia: helpohko ja miellyttävä rakennettava kaikin puolin. Laskutelineiden kanssa sähläsin hieman, mutta se ei ollut sarjan vika. Malli on maalattu Gunzen ja Vallejon maaleilla, potkurissa on käytetty Abteilungin öljyvärejä samoin kuin tällä kertaa maltillisessa säistämisessä yhdessä AK:n ja Tamiyan aineiden kanssa.

Itse kone edustaa 1930-luvun alkupuolen tsekkoslovakialaista suunnittelua (Frantisek Novotny). Avia oli Tsekkoslovakian ilmavoimien tärkein hävittäjätyyppi, mutta jäi 1930-luvun lopulla jälkeen ajan vaatimuksista. Tämä malli edustaa konetyypin III versiota, joka tuli palvelukseen vuonna 1937 ja jolle oli ominaista nokan aikaisempaa virtaviivaisempi ilmanottoaukko sekä laskutelineiden "patit". Seuraavassa, ehkäpä myös tunnetummassa tyypissä IV oli katettu ohjaamo.

Avia B.534 oli käytössä Tsekkoslovakian lisäksi maasta irtaantuneen Slovakian, Bulgarian, Jugoslavian (myös Kroatian), Kreikan ja Saksan ilmavoimissa.

Kommentit

Oikein hieno! Propellista plussaa. Eduardin sarjat Avia B.534:stä 1/72 skaalassa lienevät niitä parhaita, vaikka RS:n ja HR:n mallit aika lähelle pääsevätkin.
Heikki 9.5.2019 20:37 Vastaa lainauksella
Pätevää työtä ja mielenkiintoinen konetyyppi ja vielä ainoassa oikeassa mittakaavassa.
Olli J. 9.5.2019 22:01 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika ja Heikki!
Mika Kauranen kirjoitti:
Eduardin sarjat Avia B.534:stä 1/72 skaalassa lienevät niitä parhaita, vaikka RS:n ja HR:n mallit aika lähelle pääsevätkin.
Huomasinkin, että olit onnistuneesti ”taklannut” sen RS:n IV version. Nämä Aviat eivät jostain syystä ole ollut kovinkaan suuri hitti tällä sivustolla :D. Nythän Eduard julkaisi jonkin aikaa sitten 534:n I versionkin. Olen tykästynyt näihin 30-luvun konemalleihin (Avian lisäksi esim. puolalaiset Pzl -koneet). Täytyy tästä Avian 534:stä hankkia vielä se Eduardin I ja IV versio ja jompi kumpi 48 -skaalassa, jotta pääsee ”rellestämään” yksityiskohdilla.