Pienoismallit.net

Surmanajaja Onni Suuronen

Vanhemman polven mallarit muistavat varmasti legendaariset Surmanajajat isä ja poika, Onni ja Kalevi Suurosen. Itse näin heidän ajavan tynnyrissä arviolta 1974 tai 75 Imatralla. Paikalla oli myös Taikuri Aimo Leikas ja kaikkien heidän esiintyminen teki minuun aikanaan suuren vaikutuksen. Pari vuotta sitten tuli Yle Teemalta uusintana hieno "Riemuruhtinaat" dokumentti joka kertoi juuri näistä tivolin mukana kiertäneistä estraditaiteilijoista. Elin lapsuuteni 70-luvulla ja minua kiehtoo kovasti juuri tuo kadonnut Irwin Goodman, Hymy-lehti, Surmanajajat- aikakausi.

Onni aloitti uransa 40-50 luvun vaihteessa yhdessä Esa Paltilan kanssa. Paltila lopetti muutaman vuoden jälkeen ja Onni ajoi lähinnä yksin vuoteen 71 jolloin poika Kalevi tuli mukaan. Kalevi ajoi Suurosten itse rakentamaa autoa. Isä ja poika kiersivät Suomea aina vuoteen 1995 asti kunnes Onni ajoi kesällä viimeisen keikkansa 72 vuotiaana kesällä. Isä Suurosen ura kesti näin ollen viidettä vuosikymmentä. Onni Suuronen menehtyi vuonna 2014

Riemuruhtinaat dokumentti aiheutti innostuksen tehdä pienoismalli Suurosista. Malli hyytyi kuitenkin lähes alkutekijöihinsä, sillä Kalevi Suurosen ajamia autoja oli ainakin kaksi erilaista ja niistä löytyi vain vähänlaisesti kuvia referenssiksi. Omat scratch- rakennustaidotkin on heikonlaiset ja auton rakennus osoittautui minulle liian vaativaksi. Päätin lopulta kuitenkin tehdä mallin Onni Suurosesta ajalta ennen poika Kalevia. Tämä malli sijoittuu 60-luvun loppuun.

Onni ajoi koko uransa tsekkiläistä CZ pyörää. Ainoa sopiva lähtökohta mallille oli tämä MMK;n hartsisarja Jawa Perakista. Mallista riisuin pois kaiken ylimääräisen ja tein etuhaarukan uusiksi. Pyörät on otettu tästä Jawa sarjasta. Onni figuurissa on osia useista eri lähteistä ja Green stuff/Magic sculpt vaatetus. Pää on Hornetilta. Poika on muokattu Masterboxin figuuri. Tynnyri on tehty balsasta, muovilevystä ja kahvinsekoitustikuista.

Figuurit on maalattu akryyleillä. Pyörässä on käytetty myös AK:n Xtreme metal maaleja. Tynnyrissä myös öljyvärejä.

Lyhyt dokumentti Suurosista. Alussa ja lopussa surmanajoa…

Kommentit

Upea kokonaisuus.
Portaankorvan Jussi teki Onnista dokumentin 1991: www.elonet.fi/fi/elokuva/131293
Upea työ! Äijä-vainaa vei minut ja isoveljeni vappuna joskus 80-luvun puolivälin paikkeilla Tivoliin Jyväskylän satamaan. Sataman naapurissa,Lutakossa oli tuohon aikaan vielä vaneritehdas nykyisen asuinalueen sijaan,eikä Jyväsjärven yli mennyt siltaa. Melko ankea ympäristö siis hauskanpidolle. Tivolin laitteista ei ole juuri muistijälkeä jäänyt,mutta surmanajotynnyristä on. Tynnyri heilui ja huojui ja meteli ja pakokaasun käry täyttivät ilman Suurosten päästellessä menemään ympäri tynnyriä. Pikkupojastahan tämä oli luonnollisesti aivan mahtavaa. Teoksesi toi mieleen mukavia muistoja ja hymyn huulille. Kiitos.
Salon markkinoilla tämä tuli nähtyä joskus 1960-luvun jälkipuoliskolla. Muistaakseni tynnyrissä oli vain yksi ajaja, kuten Petrin tekstistäkin selviää, varmaankin Onni. Kiitos!
Aivan järisyttävän upea. Lisäksi hatun nosto suomalaisen viihdytyskulttuurin nostosta myös tänne PMNettiin!!

Itsekin olen Onni Suurosen nähnyt Kuopiossa joskus 70-luvun alkuvuosina! Pelotti pirusti pikkunaskalina isä-vainajan kanssa olla tuossa tynnyrin reunalla!

Kertakaikkisen upea!!!
Onnittelut!

Kerta kaikkisen upea dio. Tulee mieleen nuoruusvuosien Sleepy Sleepersien kappaleet aiheeseen liittyen.

Ehdoton Viikon Malli!

YT
Kalle
Nostalgisia tuntemuksia tämä herättää. Olisiko ollut Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, missä Suurosten show tuli koettua. Minullakin on muistoissa Veli-Matin tapaan tynnyrin huojuminen, pärinä sekä savunkatku ja lisäksi nuo renkaanjäljet tynnyrin seinällä. Hieno pala historiaa pienoiskoossa. Pienenä huomiona pyörän kiinnitys seinälle. Itse olisin tehnyt sen renkaiden kohdalta. Moottorin pohjassa oleva tappi hiukan rikkoo muuten hyvin luotua illuusiota.
On sitten hienosti toteutettu dio ja loistavasta aiheesta. Lisää tällaisia ylläreitä PM nettiin, kiitos.
Arvio kertokoon mielipiteeni
Herkkuva!
Tulee mieleen ensimmäinen kerta kun sain tuota pärinää seurata. Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, joihin pikkupoikana käveltiin kaverini kesämökiltä Lempyyltä. Vajaa 20-kilsaa kävelyä kun piti bussirahat säästää, että pääsi tynnyrin laidalle haistelemaan pakokaasua. Mutta kyllä kannatti.
Malli on onnistunut ihan superhyvin. Kaikki näyttää hyvin tehdyltä ja ainutkertainen idea nostaa vielä mallin pointseja.
Kyllä passaa kavereille näytellä tätä sivustoa. ( Varsinkin entisille kilvanajajille, joita tapaan viikoittain ).
Tästä sekoituspyörästä puuttuu etujarru? Työvaihekuvassa, jossa on valokuva takana on näkyvissä jarrukahva, mutta ei minusta kyllä haittaa kokonaisuutta ollenkaan.
Viisi tähteä on aika suppea skaala kun vertailee malleja. 1-10 olisi paikallaan.
Timo Rissanen kirjoitti:
Viisi tähteä on aika suppea skaala kun vertailee malleja. 1-10 olisi paikallaan.
Ovathan nuo sentään puolen tähden välein.
Timo Rissanen kirjoitti:
Viisi tähteä on aika suppea skaala kun vertailee malleja. 1-10 olisi paikallaan.
Kyllähän tähdityskin menee 1-10 asteikolla. Puolikas tähti on 1 ja viisi tähteä 10…
Voi, voi Petri! Paljastit surmanajajien salaisuudet eli kuinka he pysyvät kiinni tynnyrin seinässä:-) Hienostihan tuo tynnyrikin onnistui vaikka sitä ei vielä reilu viikko sitten ollut olemassa muutoin kuin suunnitelmana.
rhakaleh 29.4.2019 11:30 Vastaa lainauksella
Huikea! Taattua Kovasta.
AJ 29.4.2019 11:38 Vastaa lainauksella
Moi Petri,
Luulin ylhäältä otettua kuvaasi prätkästä ja motoristista Facebookissa vanhaksi 1960-luvun metalliseksi leluksi, johtui rajallisesti näkyvästä kuvasta - my bad. Nyt kun näkee kokonaisuuden ja laajemman kuvan prätkästä ja motoristista ymmärtää, ettei kyseessä ollut metallinen lelupyörä ajajalla.

Kompataan kaikkia kehuja yllä ja todetaan vain, että idis toteutuksen kera on kerrassaan loistava. Huipputyötä kaikin puolin. Olen myös nähnyt legendaariset Surmanajajat isän ja pojan, Onni ja Kalevi Suurosen ajavan tynnyrissä joskus 1970-luvulla; puolenvälin tienoilla tai vähän sen jälkeen; mutta en kuollaksenikaan muista, että missä; kenties J-kylässä tai Suonenjoella… No, muisti prakaa aina silloin tällöin, kaipa se joskus palaa mieliin.

Joka tapauksessa, upea idis ja upea toteutus; varmasti jonkun viikon malli ja oiva kunnianosoitus Surmanajajille isälle ja pojalle, Onni ja Kalevi Suuroselle. Eikös Onni muuten menehtynyt muutamia vuosia sitten J-kylässä, vai muistanko senkin väärin…

Loistotyötä Petri, jälleen kerran. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kaikille kommentoijille!!

Palasin eilen reissusta Unkarin Mosonin mallitapahtumasta jossa malli oli mukana ja sai siellä positiivisen vastaanoton.

Olipa kiva kuulla että muillakin on eläviä muistoja surmanajotynnyristä :-) Hienoa että kaikki muistaa juurikin tynnyrin tärinän, pärinän ja pakokaasut…
Timo Rissanen kirjoitti:
Tästä sekoituspyörästä puuttuu etujarru? Työvaihekuvassa, jossa on valokuva takana on näkyvissä jarrukahva, mutta ei minusta kyllä haittaa kokonaisuutta ollenkaan.
Minä en itse ymmärrä moottoripyöristä mitään, mutta tietävät (Petri H & Petri H) kertoivat vasemmalla puolella olevan kahvan kytkinkahvaksi ja se on mukana mallissa.
Ari Oksanen kirjoitti:
Pienenä huomiona pyörän kiinnitys seinälle. Itse olisin tehnyt sen renkaiden kohdalta. Moottorin pohjassa oleva tappi hiukan rikkoo muuten hyvin luotua illuusiota.
Joo tappi rikkoo hiukan illuusion, mutta pyörien pinnat olivat hyvin ohutta kuparilankaa eivätkä olisi millään kestäneet pyöräkiinnityksen vääntöä..
AJ kirjoitti:
Moi Petri,
Luulin ylhäältä otettua kuvaasi prätkästä ja motoristista Facebookissa vanhaksi 1960-luvun metalliseksi leluksi, johtui rajallisesti näkyvästä kuvasta - my bad. Nyt kun näkee kokonaisuuden ja laajemman kuvan prätkästä ja motoristista ymmärtää, ettei kyseessä ollut metallinen lelupyörä ajajalla. Eikös Onni muuten menehtynyt muutamia vuosia sitten J-kylässä, vai muistanko senkin väärin…
Kyllähän tuo rajattu kuva muistuttaa nopesti katottuna aikalailla sitä klassikko peltilelua :-) Kyllä muistat oikein. Onni menehtyi Jyväskylässä 2014.

Hyvää Wappua kaikille mallareille!
Tulee lapsuus mieleen :)
Tässä on kyllä kaikki elementit kohdallaan, aihevalintaa myöden! Upea kulttuuriteko.
Täytyy kyllä sanoa että aivan huikea työ jälleen Petriltä ja täysin ansaittu viikon malli titteli, onnittelut!

Kuten monien toimesta on jo todettukin, aika monilla meistä, ainakin iäkkäimmillä on jonkinlainen kokemus Onni Suurosesta, samoin itselläni. 70-luvulta oma kokemukseni on, jolloin poika Kalevi oli jo mukana. Moottorin pärinä, tynnyrin natina ja Onnin kimalteleva ajopuvun takki on jäänyt kyllä mieleen!

Hieno idea tallentaa tällaista jo kadonnutta kansanperinnettä mallailun keinoin.
Kiitos kommenteistanne Tuomo, Mika ja Markku :-)
Hei, Tiesitkö, että kuva tästä mallista on jaettu FB:ssä Cercle Liégeois de la Figurine -ryhmässä ilman credittejä? En tidä miten mallarimaalimassa toimitaan tällaisissa tapauksissa, mutta valokuvausryhmissä näihin puututaan herkästi. Jos olet luvan kuvan jakamiselle antanut, niin unohda viestini. :) Komea malli on!