Pienoismallit.net

F-4B Phantom II

VF-84, Vietnam 1965

Laivaston F-4B (VF-84 "Jolly Rogers") Rolling Thunder -operaation ensimmäiseltä neljästä vuodesta (1965-1968). Operaatiossa pommitettiin rajoitetusti Pohjois-Vietnamilaisia kohteita. Tavoitteena oli kasvattaa intensiteettiä vähitellen, kunnes Pohjois-Vietnam taipuisi vaatimuksiin.

Operaatio kärsi kankeasta kohteiden valinnasta (nämä hyväksytettiin ylätasolla eikä esimerkiksi lentokenttiä saanut pommittaa) ja vähitellen kasvava vaikeusaste toimi tietokonepelin tapaan: pelaaja (Pohjois-Vietnam) koulutettiin askel askeleelta paremmaksi hyökkäysten torjunnassa.

Koneen merkinnöistä sen verran, että alleviivattu E on "Battle E", joka annetaan taistelussa ansioituneille laivaston yksiköille ja vaakuna on epävirallinen "Tonkin Gulf Yacht Club" -merkki, joka viittaa Vietnamin edustalla olevaan Tonkinin lahteen jolla Yhdysvaltain laivasto pitkälti toimi.

F-4:t kantoivat siipien alla hyvin vaihtelevia kuormia. Tämä kone on varustettu neljällä keskimatkan AIM-7 Sparrow -ohjuksella, kahdellatoista 225 kg -pommilla ja lisäpolttoainetankilla.

Kommentit

Hyvin tehdyt mallit Phantomista ovat aina ilo silmälle. Tämä kuuluu ehdottomasti siihen joukkoon.
Kiitos.
Mielestäni kaikkien aikojen räyhäkkäin suohkuhävittäjä! Ja upeasti olet saanut vangittua mallisi koneen hengen!! Upea suoritus!
Kiitos, ja täysin samaa mieltä ulkonäöstä. Periaatteessa ruma kone kuin mikä, mutta tässä tapauksessa se ei haittaa.
Komia on Phantomi. Siististi on kasaantunut. Perustuuko asevarustus valokuvaan tai muuhun referenssiin? Aika harvinaista on, että sisemmät ripustimet on jätetty pois.
E-P
Kiitos, ja nyt tulikin vaikeampi kysymys. Kuorma on Eduardin ohjeen mukainen, (kolmas vaihtoehto sivulta 12). Mutta se ei takaa, että olisi oikein. Selasin muutamat F4-kirjat ja lähes kaikissa sisemmät ripustimet olivat kiinni koneessa, vaikka olisivatko olleet tyhjinä. Ja jos ne olivat tyhjinä siten, että ulommissa oli kuormaa, niin ulommissa oli aina lisätankit.

Todennäköisesti oikeampi vaihtoehto olisi lisätä sisemmät ripustimet, joihin pommit ja ulompiin lisäpolttoainetankit.
Niin, kuvia kun katsoo, harvemmin sisempiä ripustimia taidettiin irroittaa koneista vaikkakin olisi jätetty tyhjiksi. No, mahdollinen kuorma tuo minun mielestäni on noinkin.
Noinhan se menee, mahdollinen vaikkakin epätyypillinen. Löysin valokuvan vastaavasta kuormasta. F-4B neljä kappaletta Mk84 pommeja ulommaisissa ripustimissa, ei ohjuksia, ei lisäsäiliöitä, ei sisempiä ripustimia. Matkalla pohjoiseen…

Tulee mieleen 1945 alkuvuoden saksalaisvärjäykset, kaikki on mahdollista. ;)

E-P
AJ 29.4.2019 09:52 Vastaa lainauksella
Moi Pasi, Kuten Antti edellä osuvasti toteaa F-4 Phantomit ovat aina ilo silmille ja samoin kuin Petri toteaa hienosti, että kaikkien aikojen räyhäkkäin suihkuhävittäjä! Näinhän se on kun ajattelee F-4 Phantomin käyttöikää ja useita käyttäjiä; ensimmäinen todellinen monitoimisuihkuhävittäjä ja toinen todellinen monitoimihävittäjä sitten mäntämoottori F4U Corsairin, joka oli oikeasti ensimmäinen todellinen monitoimihävittäjä. Huom! Monitoimihävittäjän taytyy pystyä toimimaan sekä hyökkäävänä, että puolustavana hävittäjänä, pystyä kuljettamaan riittävä pommi- , raketti- ja muu tarpeellinen asekuorma riittävän kauas ja koneen täytyy olla kykenevä operoimaan lentotukialuksilta.

F-4 Phantomit ovat aina lähellä sydäntä koneina, koska ne liittyvät hyvin oleellisesti myös allekirjoittaneen elämänkaareen.

Hienosti kasattu ja viimeistelty - hyvää työtä! Rakentavaa kritiikkiä on edellä annettu asianmukaisesti. Pääsääntöisesti asekuorma menee linkittämäsi Eduardin ohjeen mukaisesti Mounting Arms, sivu 12. Kuten itsekin toteat lisäpolttoainesäiliöille on vain kolme paikkaa; koneen keskellä ja ulommissa ripustimissa; tämän osoittaa myös Edun em. ohje.

VF-84 "Jolly Rogers" saapui Gulf of Tonkin:lle toukokuussa 1965 ja oli virallisesti taistelutehtävissä sijoitettuna (deployed) CVW-7:aan lentotukialus USS Independence:llä (CVA-62/CV-62) www.uscarriers.net/cv62history.htm noin 100 päivää kesäkuusta marraskuuhun 1965 ja menetti tuolloin kolme F4-B:tä Pohjois-Vietnamin IT:lle. F-4B Phantom-mallisi esittää koneyksilöä juuri tässä yhteydessä.

Jos miettii USA:n ilmaoperaatiokampanjoita Pohjois-Vietnamia vastaan, ne voidaan ajallisesti jakaa seitsemään erilliseen ilmaoperaatiokampanjaan:
1) Operation Pierce Arrow, 5.8.1964, yhden päivän ensimmäinen operaatio Pohjois-Vietnamin kohteita vastaan.
2) Operation Rolling Thunder, 2.3. - 31.10.1965, ensimmäinen mittava ja pitkä sarja ilmaoperaatioita Pohjois-Vietnamin kohteita vastaan. F-4B Phantom-mallisi esittää koneyksilöä, joka osallistui tähän ilmaoperaatiokampanjaan.
3) No Air Operations Up North, 1.11.1968 - 8.5.1972, ei pommituslentoja Pohjois-Vietnamin kohteisiin; väliaikainen tulitauko pommitusten osalta.
4) Operation Proud Deep Alpha, 26. - 30.12.1971, viiden päivän rajoitettu sarja ilmaoperaatiota joitain Pohjois-Vietnamin kohteita vastaan, huolimatta väliaikaisesta pommitustauosta.
5) Operation Freedom Train, 6.4. - 7.5.1972, kuten edellä rajoitettu sarja ilmaoperaatiota joitain Pohjois-Vietnamin kohteita vastaan, huolimatta väliaikaisesta pommitustauosta.
6) Operation Linebacker, 8.5. - 23.10.1972, toinen mittava ja pitkä sarja ilmaoperaatioita Pohjois-Vietnamin kohteita vastaan, Operation Rolling Thunder:n jälkeen.
7) Operation Linebacker II tunnetaan myös The Eleven Day War:na, 18. - 29.12.1972, kolmas mittava ja pitkä sarja ilmaoperaatioita 11 päivän ajan Pohjois-Vietnamin kohteita vastaan, Operation Rolling Thunder:n jälkeen. Tämä oli viimeinen ilmaoperaatiokampanja Pohjois-Vietnamia vastaan, joka tunnetaan erityisesti massiivisista B-52 strategisten pommikoneiden pommituksista Pohjois-Vietnamissa.

Huomioitavaa on, että koko Vietnamin sodan aikana, alkaen vuodesta 1960, USA taisteli myös Laosissa. Esim. ilmaoperaatiot Steel Tiger ja Barrel Roll vuonna 1965 olivat suunnattuja Pohjois-Vietnamin vakinaista armeijaa, NVA:ta vastaan Laosissa. Lisäksi 1960-luvun lopusta alkaen USA taisteli Kamputseassa ja suoritti ilmaoperaatioita siellä. USA:n ilmaoperaatiot Laosissa ja Kamputseassa jatkuivat Vietnamin sodan päättymisen, 27.1.1973, jälkeen 15.8.1973 asti.

Mitä tahansa asekuormia millä tahansa virityksellä F-4 Phantomit eivät kantaneet. Kyllä pääsääntö menee Eduardin ohjeen mukaisesti Mounting Arms, sivu 12. Toki aina jotain voi jättää pois, kuten E-P:n kuvaus osoittaa, muttei lisätä pääsäännön vastaisesti. Mikäli asian tiimoilta haluaa tavata lisää, suosittelen lämpimästi hankkimaan ns. McDonnell F-4 Phantom- raamatun, joka on seuraava opus:
McDonnell F-4 Phantom Spirit in the Skies, Updated and Expanded Edition, The definitive reference work on the world's greatest jet fighter, Editors: Jon Lake and David Donald, AIRtime Publishing Inc., 2002. www.amazon.com/McDonnell-F-4-Phantom-Spirit-Skies/dp/1880588315
Mutta myös SAM Publications:n Andy Evans:n The McDonnell Douglas F-4 Phantom II A Comprehensive Guide Part 1, 2 & 3 vuodelta 2008 toimii vallan mainiosti erinomaisena referenssilähteenä.
www.amazon.com/MCDONNELL-DOUGLAS-F-4-PHANTOM-PART/dp/0955185831
www.amazon.com/MCDONNELL-DOUGLAS-F-4-PHANTOM-PART/dp/095518584X
www.amazon.com/MCDONNELL-DOUGLAS-F-4-PHANTOM-PART/dp/0955185858

Joka tapauksessa kaikinpuolin piristävä F-B Phantom II sukomalli. Parhain terveisin, AJ
Kiitos, ja hyvä katsaus luettavaksi. Pitääpä laittaa kirjat muistiin, niitä ei vielä löydy minulta.
AJ 30.4.2019 08:18 Vastaa lainauksella
Moi Pasi, Ole hyvä. Phantomeista löytyy paljon muitakin hyviä kirjoja, mutta nuo mainitsemani opukset toimivat hyvin mallareille ja samalla kertovat niiden operatiivisen käytön plus niissä on erinomaisia kuvia. Parhain terveisin, AJ