Finnair DC-8-62CF
OH-LFT "Paavo Nurmi"

Myöhemmin koneen alkuperäinen rekisteritunnus OH-LFR vaihdettiin OH-LFT:ksi sekaannusten välttämiseksi yhtiön Convairin Metropolitanin, OH-LRF:n kanssa. Finnair aloitti säännölliset lennot Atlantin yli toukokuussa 1969 eli niiden aloittamisesta tulee kuukauden kuluttua 50 vuotta. Avauslento New Yorkiin lennettiin Kööpenhaminan ja Amsterdamin kautta 15. toukokuuta 1969 (kaseilla ei lennetty suoria lentoja Pohjois-Amerikkaan, vaan ne alkoivat vasta DC-10:n käyttöönoton jälkeen). DC-8:hin asennettiin inertiasuunnistuslaitteisto, ja Finnair lensi lokakuussa 1969 maailman ensimmäisenä lentoyhtiönä Atlantin yli ilman erillistä koulutettua navigaattoria. Yhtiö operoi kaseilla aina vuoteen 1985 asti ja parhaimmillaan Finnairin laivastossa oli neljä DC-8-62 konetta.
Koneiden sisustuksessa käytettiin suomalaisia alan huipputekijöitä. Muun muassa tekstiilitaitelija Marjatta Metsovaara suunnitteli matkustamoilmeen, ja ensimmäisen luokan matkustajat saivat nauttia ateriansa sekä samppanjat ja kaviaarit Tapio Wirkkalan muotoilemista laseista ja astioista. Matkustamossa palvelivat Finn Hostessit, erityisesti Amerikan-lennoille koulutetut lentoemännät, jotka erottuivat vuosittain vaihtuvissa design-asuissaan. Tavoitteena oli ilmentää suomalaista vieraanvaraisuutta, ja palveluun panostettiin kaikin tavoin.
Olin jo pitkään halunnut rakentaa kokoelmiini Finskin kasin. Olen myös sitä mieltä, että kasin sinivalkoinen maalauskaavio ja siniristilippu pyrstössä ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin kaunis ja tyylikäs kokonaisuus.
Oikean rakennussarjan löytäminen DC-8-62:n rakentamiseksi ei ole tähän astikaan ollut ongelma, mutta kunnollisia siirtokuvia Finnairin koneeseen ei aiemmin löytynyt. Pari kuukautta sitten surffaillessani siirtokuvavalmistajien sivuilla huomasin, että 26Decalsilla oli nyt aivan uudet korkealaaatuiset dekaalit Finnairin kaseille. Kun samalla näin, että resiinimallien valmistajalla, Authentic Airlinersilla oli DC-8-62 sarja varastossa päätin tilata siirtokuvat ja mallisarjan. Hankin lisäksi AA:n aidonnäköiset siirtokuvat matkustamon ja ohjaamon ikkunoihin.
Mallin rakentamisessa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Osat istuivat millintarkasti kohdalleen. Täytyy sanoa, että AA:n rakennussarjat ovat resiinimallien aatelia muototarkkuudessan ja yksityiskohtien määrässä. Sarjan mukana tulleiden fotoetsien lisäksi skrätsäsin koneeseen myös useita yksityiskohtia.
Koneen maalaamiseen käytin Tamiyan valkoista Fine Surface primeria, Tamiyan kiiltävää spray-lakkaa, Tamiyan kiiltävää mustaa spray-maalia sekä Alcladin White aluminiumia. Siipien ja moottorien vaaleanharmaat alueet maalasin Vallejon USAAF Light greylla. Yksityiskohtiin käytin myös muita Vallejon ja Humbrolin värejä.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.