Pienoismallit.net

Finnair DC-8-62CF

OH-LFT "Paavo Nurmi"

Finnair sai v. 1969 ensimmäisen rahtikoneeksi muunneltavan DC-8-62CF:n nimeltään Paavo Nurmi. Kone laskeutui ensimmäistä kertaa kotikentälleen, Helsinki-Vantaalle 8. helmikuuta 1969. Olin siihen aikaan ahkera 14-vuotias lentokonebongari ja tuona päivänä olin isäni kanssa mukana väkijoukossa, joka kentän platalla oli ottamassa konetta vastaan.

Myöhemmin koneen alkuperäinen rekisteritunnus OH-LFR vaihdettiin OH-LFT:ksi sekaannusten välttämiseksi yhtiön Convairin Metropolitanin, OH-LRF:n kanssa. Finnair aloitti säännölliset lennot Atlantin yli toukokuussa 1969 eli niiden aloittamisesta tulee kuukauden kuluttua 50 vuotta. Avauslento New Yorkiin lennettiin Kööpenhaminan ja Amsterdamin kautta 15. toukokuuta 1969 (kaseilla ei lennetty suoria lentoja Pohjois-Amerikkaan, vaan ne alkoivat vasta DC-10:n käyttöönoton jälkeen). DC-8:hin asennettiin inertiasuunnistuslaitteisto, ja Finnair lensi lokakuussa 1969 maailman ensimmäisenä lentoyhtiönä Atlantin yli ilman erillistä koulutettua navigaattoria. Yhtiö operoi kaseilla aina vuoteen 1985 asti ja parhaimmillaan Finnairin laivastossa oli neljä DC-8-62 konetta.

Koneiden sisustuksessa käytettiin suomalaisia alan huipputekijöitä. Muun muassa tekstiilitaitelija Marjatta Metsovaara suunnitteli matkustamoilmeen, ja ensimmäisen luokan matkustajat saivat nauttia ateriansa sekä samppanjat ja kaviaarit Tapio Wirkkalan muotoilemista laseista ja astioista. Matkustamossa palvelivat Finn Hostessit, erityisesti Amerikan-lennoille koulutetut lentoemännät, jotka erottuivat vuosittain vaihtuvissa design-asuissaan. Tavoitteena oli ilmentää suomalaista vieraanvaraisuutta, ja palveluun panostettiin kaikin tavoin.

Olin jo pitkään halunnut rakentaa kokoelmiini Finskin kasin. Olen myös sitä mieltä, että kasin sinivalkoinen maalauskaavio ja siniristilippu pyrstössä ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan erittäin kaunis ja tyylikäs kokonaisuus.

Oikean rakennussarjan löytäminen DC-8-62:n rakentamiseksi ei ole tähän astikaan ollut ongelma, mutta kunnollisia siirtokuvia Finnairin koneeseen ei aiemmin löytynyt. Pari kuukautta sitten surffaillessani siirtokuvavalmistajien sivuilla huomasin, että 26Decalsilla oli nyt aivan uudet korkealaaatuiset dekaalit Finnairin kaseille. Kun samalla näin, että resiinimallien valmistajalla, Authentic Airlinersilla oli DC-8-62 sarja varastossa päätin tilata siirtokuvat ja mallisarjan. Hankin lisäksi AA:n aidonnäköiset siirtokuvat matkustamon ja ohjaamon ikkunoihin.

Mallin rakentamisessa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Osat istuivat millintarkasti kohdalleen. Täytyy sanoa, että AA:n rakennussarjat ovat resiinimallien aatelia muototarkkuudessan ja yksityiskohtien määrässä. Sarjan mukana tulleiden fotoetsien lisäksi skrätsäsin koneeseen myös useita yksityiskohtia.

Koneen maalaamiseen käytin Tamiyan valkoista Fine Surface primeria, Tamiyan kiiltävää spray-lakkaa, Tamiyan kiiltävää mustaa spray-maalia sekä Alcladin White aluminiumia. Siipien ja moottorien vaaleanharmaat alueet maalasin Vallejon USAAF Light greylla. Yksityiskohtiin käytin myös muita Vallejon ja Humbrolin värejä.

Kommentit

Taattua Tally-ho-laatua jälleen kerran. Nuo ikkunat tuovat hienosti eloa malliin. Tuo valkoinen on siis primeria päällään lakkaa. Antaako primer sellaisenaan hyvän pinnan vai jouduitko kiillottamaan?
Yksinkertainen on kaunista! DC-8 ja Finskiin perinteinen maalauskaavio ovat vain niin upea yhdistelmä kuin voi olla! Kiitos, veli, Tally-ho! Tälläkään kertaa ei tarvinnut pettyä!!!
Tally-ho 9.4.2019 21:47 Vastaa lainauksella
Terve Timo-Matti,

Kiitos positiivisista kommenteistasi Tamiyan valkoinen primer toimii kuin valkoinen maali. Se antaa hyvän ja tasaisen puolihimmeän pinnan. Sitä ei tarvitse kiillottaa vaan kiiltävän lakan voi ruiskuttaa suoraan sen päälle.
Näyttävän kasin olet rakentanut. Sanoisin, että nappisuoritus. Tuo mieleen nostalgisia muistoja lapsuudesta.

E-P
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Muistaakseni kesällä 1970 käytiin isukin sukulaisia tervehtimässä. Meno oli Paavo Nurmella ja puikoissa oli kapteeni Kepsu. Matka sujui joutuisasti ja perillä oltiin hieman etuajassa. Paluu oli Jean Sibeliuksella. Myöhässä lähti ja myöhässä laskeutui. Siinä se pieni urheilijan ja säveltäjän ero. Kyseessä oli Charter lennot Hki-NYC-Hki ilman välilaskuja
Tally-ho 9.4.2019 22:07 Vastaa lainauksella
Kiitos lämmittävistä kommenteista Petri ja E.P.!

T. Tally-ho
Edellisten kanssa olen hyvin pitkälti samoilla linjoilla. Finnairin ristipyrstökaavio sopii hienosti myös kasiin. Valkoisen pohjamaalin käyttö runkovärinä lopetti minultakin kiiltävän valkoisen kanssa tappelun. Nyt tekisi mieli kokeilla vielä joskus Authentic Airlinersin sarjaa. Kyllähän näin näyttävälle suoritukselle täytyy kaataa runsaasti tähtiä niskaan:
Henkka H 9.4.2019 23:18 Vastaa lainauksella
Erinomaisen hyvää työnjälkeä. Herätti muistoja sillä olen tällaisella käynyt aikoinaan Thaimaassa.
Kun vertaa kuvia ja toteutusta, niin eipä jää paljon eroja. Loistosuoritus jälleen Tally-Ho:lta.

yt.
MK
Tally-ho 10.4.2019 08:14 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Nyt tekisi mieli kokeilla vielä joskus Authentic Airlinersin sarjaa.
Terve,

Kiitos kehuista ja tähdistä! Kannattaa todella kokeilla AA:n malleja. Ne ovat resiinimalleiksi hyvin tarkkoja yksityiskohdiltaan ja menevät nippuun vaivattomasti. Resiiniosien irroittaminen valurungoista on varmasti se ikävin homma, mutta ei sekään mitään rakettitiedettä ole. Suosittelen lämpimästi!

T. Tally-ho
Tally-ho 10.4.2019 08:15 Vastaa lainauksella
Kiitos kehuista Mika ja Henry!
Uskomatonta, että pystyt jatkuvasti parantamaan jo ennestään täydellisyyttä hipovaa rakennusjälkeäsi! Yksityiskohtien määrä hämmästyttää, tästä sai itsekin inspiraatiota saada vuosien tauon jälkeen jotain itsekin valmiiksi. Ei mitään moitteen sijaa; jatkoon!
Tally-ho 10.4.2019 08:48 Vastaa lainauksella
Kiitos lämmittävistä kommenteista Heikki. Ne kannustavat jatkamaan mieliharrastukseni parissa!

T. Tally-ho