Pienoismallit.net

Packard

1930 Speedster Phaeton

Hieman nostalgiaa peliin! Tämän mallin rakensin joskus -70 luvun lopussa. Malli on Monogramin tuotantoa. Kuin ihmeen kaupalla se on kulkenut mukana, hieman vauriota kärsineenä, mutta kokonaisena. *Myös alkuperäinen laatikko ja ohjeet löytyvät. Päätin siis rakentaa sen uudestaan. Osat irtosivat helposti, kiitos sen aikaisten huonojen liimojen. Maalit irrotin kylvettämällä uuninpuhdistusaineessa. Kylpyyn lipsahti myös kromit, ääliö. Mutta hyvinhän siinäkin kävi. Hioin luokattomat osat purseista ja maalasin AK:n kromilla. Tuli paremmat kuin alkuperäiset. Hain kuivassa ladossa vanhentunutta lookia joten renkaidenkin on syytä olla tyhjät. Uudet sivuikkunat ja tyhjät renkaat tein 3D-tulostamalla. Niitä kun ei mistään muuten saa. Ruostetta peliin maltilla ja pölyä pintaan. Sopiva ruosteen määrä olikin kimuranttia hommaa. Enhän halunnut pilaantunutta, raatoa vaan kauan seisseen auton, joka on vielä kunnostuskelpoinen.

Valokuvissa lokasuojat vaikuttavat kauttaaltaan ruosteisilta. Niin ei ole asia oikeasti, vaan alla on ruskea maali, esikuvan mukaan, ruosteläikkiä ja vaaleaa pölyä. Kuvissa ruskea maali näyttääkin ruosteelta. Aikomus on rakentaa toinen Packard, kustomoituna. Joten palataan asiaan kun aika on kypsä. Projektikuvia voi pällistellä täällä: esamaatta.wixsite.com/scalemodels/making-packard

Kommentit

Kyllä tuosta vielä soivan peliin tekee. Tämä kaipaisi ympärilleen hämyistä autotallimiljöötä tai latoa, mutta toimii näinkin.
Hieno Packard, varsin onnistunut vanhentaminen. Kertoisitko lisää tuosta 3D printtaamisesta, kuten millä ohjelmilla olet renkaat mallintanut ja ennen kaikkea millä tekniikalla printannut? Kun yleensä tuppaa nuo 3D printatut osat olemaan näissä mittakaavoissa vähän karkeita, kerroksellisuus näkyy liikaa.
Joo, mulla on Anycubic Photon SLA printteri, joka tekee osasia nestemäisestä hartsista. SLA on täysin ylivertainen lankaa pursottaviin printtereihin nähden. Niitä ei kannata edes harkita näihin hommiin. Ostin printterin AliExpressistä €400, samoin tässä kannattaa käyttää Anycubicin omaa hartsia. Kokeilin Wanhaon ja Photocuren hartseilla. Ne haisevat pahemmalle ja ovat hieman joustavia. Samoin printit epäonnistuivat useammin. Phocuren Resinaway pesuaine taasen on parempaa kuin IPA, joka alkaa jättämään osaan tahmean pinnan oika nopeasti IPAan liuenneen hartsin vuoksi. Kerrospaksuutena käytän 0.05mm jolloin tyypillinen printtausaika on 1-4 tuntia. Tarkkuus on erinomainen nimenomaan Anycubicin hartsilla. Osia ei juurikaan tarvitse viimeistellä, poislukien tukiverkon poisto ja osan sille puolelle jäävien jälkien hionta ja kittaus. Osa kannattaakin printata niin että huono pinta jää piiloon tai rakentaa osan kahdesta puolikkaasta. Silloin huonolaatuinen puoli jää osan sisään. Pintarakenne näkyy kun katsoo suurennuslasilla. Paljaalla silmällä matkan päästä ei tahdo kuvioita erottaa. Kevyt hivaisu paperilla riittää siloittamaan. Paitsi kun haluaa peilimäisen pinnan.
Osia mallennan tällä hetkellä Autodeskin Fusion 360:lla. Myös Catiaa olen käyttänyt. Fusion on helppo ja tekee erinomaisia STL faileja tulostusta varten. Molemmissa on mahdollista painella mallennettu rengas lyttyyn. Fusiossa se on helpompaa. Tosin kuvio Packardin kumeissa oli helppo tapaus. Fusion taipuu monenlaiseen osaan. Vielä ei ole tullut aivan tekemätöntä paikkaa, paisi töissä koska vaatimukset siellä ovat hieman korkeammalla tasolla.
Tukiverkon rakentamiseen printterifailia varten käytän printterin mukana tulevaa Photon Sliceria. Päivitän sen Formware 3D sliceriin. Photon Slicer on aika rampa ja tukien rakennus siksi työlästä.
Muutamia kuvia printtauksen vaiheista löydät linkistä kotisivuilleni.
Hyvää tietoa, kiitos Esa. Jo vuosia olen ollut lähellä hankkia 3D printteriä, mutta kaikki laitteet mitä olen tutkinut ovat olleet noita lankaa pursottavia, ja tulosteet näinollen varsin karkeita. Toki olen ollut tietoinen tästä SLA tekniikasta, mutta uskonut kaikkien sitä käyttävien laitteiden maksavan tuhansia. Tuo Aliexpressiltä löytyvä laite alkaisi jo hyvinkin mahtua budjettiin.
Samoin Fusion 360 on jo pitkään kiinnostanut, varsinkin kun sitä saanee harrastuskäyttöön ilmaiseksi. Olin jo luopunut ajatuksesta ruveta sitä opiskelemaan juuri printteriongelmien vuoksi, mutta nyt pitää pistää mietintämyssy uudelleen päähän.
Lisäsin kuvapankkiini valikoiman onnistuneita 3D printtauksia. On jotain muutakin työn alla. Siitä tuonnempana.

Ennenkuin kauhistelette karkeaa pintaa erim virranjakajassa laitetaan osalle skaala: halkaisija on 4mm, johtojen hatut 0.55mm. Ahnehdin hieman ja yritin tehdä johdoille reikää. Printterissä ei aivan riittänyt terkkuus, vaan päät sulivat.

Hyvää tässä printtauksessa on se että mulla on käytännössä rajaton määrä osia. Se mitä osaan mallentaa Fusiolla, voi myös printata. Kaikkea ei toki tarvitse itse mallentaa. Selaan usein mm Crabcad.comia ja Thingverseä. Siellä on valmiita 3D malleja saatavilla. Moottoreita, akselistoja, renkaita jne jne.
No nyt löytyi syy tilata itsellenikin tuo SLA printteri, omani on juurikin tuo PLA-lanka printteri joka on hyvä isoihin printtauksiin.
Juurikin pienoismallien runkoihin tai vastaaviin hyvä mutta sitten nuo pienemmät osat tahtoo olla epämääräistä mössöä pahimmassa tapauksessa. Hyvä myös 1/1 mallien tekemiseen tuo PLA printteri kun yksityiskohdat ovat helpompia hioa. (kuvia myös minun kuvapankissa).

Mutta mallista, vanhennus on loistavaa, sopisi johonkin dioraamaan hyvin, ladon nurkkaan esimerkisi traktorien ja lehmien/hevosien viereen.