Pienoismallit.net

Arado Ar 196 A-3

T3+DH

Arado Ar 196 oli saksalainen meritiedusteluun, sukellusveneiden torjuntaan ja huoltokuljetusten suojaamiseen tarkoitettu yksimoottorinen vesitaso. Kone voitiin tarvittaessa laukaista alukselta katapultilla.

Suomalaisilla oli käytössään kolme Arado 196:sta jatkosodan aikana. Tunnuksella GA+DO pari kuukautta loppukesästä 1943, sekä kaksi konetta A3+AC ja A3+BC kesällä 1944. A3+AC luovutettiin itänaapurille keväällä 1945 ja A3+BC tuhoutui Rovaniemellä 5.9.1944 kun sitä oltiin luovuttamassa takaisin Saksalaisille. Koneet olivat suoraan päämajan alaisuudessa ja niitä käytettiin lähinnä kaukopartiomiesten kuljetuksiin.

Suomessa vieraili useita muitakin Arado koneita, olihan mm. Norjan ja Pohjanmeren vesillä useitakin Saksalaisaluksia joiden vakiovarustukseen Aradot kuuluivat. Yksi vierailutapahtuma oli Mannerheimin syntymäpäivien aikana 4.6.1942 jolloin Hitler vieraili Suomessa.

Purjehduskaudella 1942 Kriegsmarine siirsi 24.5.1942 viisi 1/Bordfliegerstaffel 196:n Arado Ar 196 konetta miehistöineen Wilhelmshafenista Tallinnaan. Näin muodostetun uuden yksikön nimeksi tuli Teilverband 1/196 Reval ja se alistettiin Marinebefehlshaber "Ostlandille."

4.6.1942 Teilverband 1/196 Reval sai erikoistehtävän. Koneet T3+CK, T3+DH ja T3+GH miehistöineen starttasivat Talinnasta Helsingin Santahaminaan ja saman päivän iltana takaisin. Tämä yksikkö oli mahdollisen meripelastustehtävän vuoksi täällä, mikäli Hitleriä kuljettanut FW-200 Condor olisi esimerkiksi tehnyt pakkolaskun Suomenlahteen.

Tästä kyseisestä vierailusta sain idean tehdä juuri tämän T3+DH koneen Santahaminassa. Valokuvia kyseisestä koneesta ei juuri muita ollutkaan kuin yksi kuva Stenman / Keskinen kirjassa Luftwaffe over Finland, jossa nämä kolme konetta ovat Santahaminan rampilla. Hannu Valtosen Luftwaffe kuvastossa kuva myös samaiselta vierailulta. T3+GH koneesta löysin kuvan taistelulaiva Tirpitzin kannella, sekä satamassa Revalin tukikohdassa Tallinnassa.

Itse mallin kasauksessa ei muistaakseni mitään kovin mullistavaa ollut, osat sopivat suhteellisen hyvin ja myös sisätiloista löytyi sopivasti detaljointeja. Sen sijaan maalauskaavio RLM72/73/65 tuotti sitten sitä enemmänkin päänvaivaa. Saksalaiset meritoimintakoneethan olivat noihin sävyihin maalatut kaiketi pääsääntöisesti, toki poikkeuksiakin kaiketi löytyy kun yksivärisenäkin olen joitain Välimeren koneita nähnyt ja olihan siinä hieman ajankohdallakin kaiketi merkitystä?

Mistä sitten kyseiset sävyt? No eipä luotettavasti oikein mistään! Käytän yleensä LifeColorin akryyleja mutta noita RLM72/73 sävyjä ei ko. valmistaja tunne. Siispä tilaamaan AK real Colors maalisettiä Luftwaffe Seaplane Colors jossa nuo kyseiset sävyt ovat. No…eihän nuo sävyt olleet sinnepäinkään! Toinen sävyistä, muistaakseni RLM73 oli melkeinpä ruskeata? No, sain kuningasidean, Ilmavoimamuseollahan on Rovaniemelle pudonneen Aradon jäänteitä, niitä ja niistä olevia valokuvia ( kiitos Lappalaisen Antille ) tutkiessani päätin sekoittaa sävyt itse näiden tietojen pohjalta. Lopputuloksen näette kuvissa…eiväthän nekään sitten aivan oikeaan osuneet…älkää kuitenkaan pahasti teilatko! Miten vaikeaksi noiden sävyjen tekeminen muodostuikaan, ehkäpä juuri siitä syystä kun kyseisistä sävyistä on niin monta tulkintaa kuin on miestäkin. Nettikin on kuvia pullollaan, toiset vihreän sävyisiä, toiset harmahtavia, toiset siniharmaita ja kaikkea siltä väliltä. Onneksi muokkasin muutaman kuvan mustavalkoiseksi…siinä näyttävät samoilta kuin kirjan kuvissa ;-).

Alusta tehty vanerista, peiterimoista jotka maalattu petsilakalla. Meren pohja maalatusta Styrofoamista, vesi sävytettyä Still Wateria, ramppi ohuita puutikkuja jotka sävytetty.

Tässä vielä kuva aidosta? koneesta ja sävyistä.

www.alamy.com…war-ii-nazi-germany-plane-arado-ar-196-shipboard-reconnaissance-30511209.html

Kommentit

Moikka sinne ja komea malli! Tuo sininen on kyllä perinteisesti ajateltuna hivenen arveluttava…vaikka Eestistä käsin toimikin. Tuo sininen väri on enemmänkin Kriegsmarinen käytössä ollut, mutta jos kyseinen yksilö on ollut laivallakin, niin miksipä ei. Otan tuonkin huomioon, kun rakennan Aradon. Vesi muuten näyttää kevätjäältä. Komealta sellaiselta :)
Kiitos Juha kommenteista! Arvelutti tuo sävy minuakin :-) kuten tuossa alussa kerroin, mutta…näillä mennään. Tuo kyseinen kone on seikkailut kyllä aika monessa paikassa kun sen kulkua seurasin. Oli 1940 raskas risteilijä Admiral Hipperillä, 1941 taistelulaiva Scharnhorstilla, syksyllä 1942 panssarilaiva Deutschlandilla ja 1943 panssarilaiva Admiral Scheerilla, eli aika liikkuvaista sorttia näköjään.

Noista keltaisista itärintamatunnuksistakin olin hieman epävarma kun kone kuitenkin on pääasiassa ollut Norjan vesillä tukialuskäytössä ja taistellut Englantilaisia vastaan. Purjehduskaudeksi 1942 ne kuitenkin maalattiin ollessaan Tallinnassa, ainakin näissä Santahaminassa otetuissa kuvissa ne selvästi näkyvät.

Joo, tuo vesikokeilu oli minulta ensimmäinen laatuaan ja opetteluahan se oli. Pyrin siihen että sävy edes suunnilleen vastaisi Suomenlahden sävyjä, eli liian sinistä ei ainakaan pitäisi tehdä. Käytin siihen sinisen, vihreän ja harmaan sävyjä. Mitään valtavia aaltoja en pyrkinytkään tekemään, kun kuvissakin tuon päivän sää näytti olleen merenkäynnin suhteen aika rauhallinen, mutta tällainen kevätjää siitä sitten syntyi ;-).
Hieno Arado, toimiva alusta ja mukava historiikki - hyvä kokonaisuus!
YT
Kalle
Esko Rusi 15.3.2019 19:40 Vastaa lainauksella
Hienolta näyttää. Itse käytän Xtra color värejä ja näistä löytyy RLM sävyt valmiina. En sitten tiedä ovatko oikeita, ainakin ruiskulla maalattua pintaa jos lähtee korjailemaan siveltimellä niin sävy eron huomaa.
Kiitos kommenteista Kalle Ja Esko!

Itse maalailen siveltimellä, eikä Xtra Color maalien suhteen ole niin kovin hyviä kokemuksia verrattuna LifeColoriin ja Vallejoon, siksipä en tullut tutkineeksi heidän tarjontaansa. Vallejon vastaavat sävyt kyllä hankin, mutta tässä mallissa oli silloin jo siirtokuvat paikoillaan joten jäi kokeilut mahdollisesti seuraavaan kohteeseen. Kyllähän noita sävyjä voi itsekin hienosäätää ja aika usein niin tulee tehtyäkin…kunhan vain tietää mitä sävyä on hakemassa. Nyt taisi olla referenssejä vähän liikaakin tarjolla, valitettavasti kaikki hieman toisistaan poikkeavia.
AJ 19.3.2019 20:41 Vastaa lainauksella
Moi Markku, Eipä tässäkään tarvitse muuta tehdä kuin kompata Juhaa, Kallea ja Eskoa. Kaikinpuolin upea toteutus kerrassaan mainiolla historiikillä. Voi aivan hyvin olla jonkun viikon malli. Parhain terveisin, AJ