Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109F-4

Africa

Aiemman kahden Pohjois-Afrikka -teemaisen mallin (P40 ja Matilda) jatkoksi tein samalla vauhdilla vielä kolmannenkin. Projektiin olen todella tyytyväinen sillä se eteni hyvää vauhtia ja valmistui nopeammin kuin mikään viimeaikaisista malleistani. Eduardin laatu oli tällä kertaa todella huippua, valupurseita ei ollut yhtään, osat sopivat toisiinsa lähes täydellisesti ja muutamassa kohdassa aiempien Bf 109 -sarjojen ongelmia oli korjattu. Pinnassa oli tavanomaisten paneeliurien lisäksi hentoisia upponiittejä, jotka onnistuneella öljyväripesulla sain mukavasti korostumaan. Kaikki tämä antoi syytä hymyyn ja ainoa virheeni oli se, että sisäosien maalaamisen yhteydessä ohensin maalin vahingossa ruiskun puhdistusaineella ohentimen sijaan.

Itse konetta ei tarvitse esitellä, mutta koneyksilöstä ohje kertoo lentäjänä olleen kapteeni Eduard Neumann (aika sopiva etunimi mallisarjan valmistaja huomioiden), joka toimi JG27:n komentotehtävissä edeten lopulta aivan huipulle saakka. Koska en halunnut tehdä taas yhtä Hans-Joachim Marseillen konetta, oli helppo valita vaihtoehdoista tämä.

Sarjahan on Eduardin kaksoispaketointi, jonka ostin nimenomaan tämän JG27:n laivuetunnuksen vuoksi. Aikanaan pikkupentuna rakensin Matchboxin E-mallin ja aina siitä saakka kun mallailun pariin palasin, haaveena oli saada tuo sama laivuetunnus F-mallisen mersun kylkeen. Pitkäaikaisesta etsimisestä huolimatta tällaista sarjaa ei 1/48-mittakaavassa löytynyt, lopetettuja tai väärän konetyypin sarjoja kyllä - sekä Marseillen keltaista numero 14:sta. Tilanteen pelasti tämä Afrika-paketointi joka tuli ulos kuin tilauksesta tähän tarpeeseen.

Värit ovat Tamiyaa lukuunottamatta yläpuolen hiekanruskeaa naamioväriä joka on Gunzen. F-mallista löytyy netistä varsin vähän hyvälaatuisia referenssikuvia, esimerkiksi Etelä-Afrikan museossa oleva samaisessa naamiomaalauksessa oleva yksilö on rankasti restauroitu ja siksi kyseenalainen referenssi. Onneksi aikalaiskuvia mallarin avuksi löytyy, mm. tämä joka pikaisesti vilkaistuna voisi olla sama koneyksilö vaikka ei välttämättä sitä ole. Vaikka ilmavoittomerkinnät peräsimessä näyttävät täsmäävän niin spinnerin väri on eri. Yleisasun siisteys vaikutti siihen, etten sotkenut omaa malliani enempää. Keltaisen alle maalasin kerroksen mustaa jotta sain keltaisen huonoa peittävyyttä esille ja öljyvärikäsittely paransi vaikutelmaa vielä lisää.

Kommentit

Juuso 11.3.2019 00:00 Vastaa lainauksella
Kaikinpuolin tyylikäs ja hyvin onnistunut mersu! Seuraavassa mallissa kannattaa maalata kuomu ensin ohjaamovärillä, nyt kuomun karmeista paistaa hiekankeltainen sisäpuoleltakin.
Varsin tasapainoinen kokonaisuus ja onnistunut lopputulos. Vaikuttaa siltä että F-sarjan mersut ovat vähemmistönä rakennuskohteina. Nokan keltainen on hieman erikoisempi väri aavikko Mersussa.

E-P
Jonkka 18.3.2019 08:35 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kommenteista ja pisteistä
AJ 19.3.2019 21:56 Vastaa lainauksella
Moi Jonkka, Mersuja katselee aina mielellään ja erityisesti vielä Bf 109F alatyypin Mersuja, jotka ovat sieltä tyylikkäämmästä päästä.

Kaikinpuolin onnistunut Eduard "Edu" Neumann:n Bf 109F-4 Trop lekomalli; ei nillityksiä, eikä narinoita, ainoastaan kehuja. Täältä löytyy hieman stooria Neumann:sta: weaponsandwarfare.com/2016/02/26/jagdgeschwader-27-afrika-part-i/
weaponsandwarfare.com/2016/02/26/jagdgeschwader-27-afrika-part-ii/

Ja ainakin mitä tulee John Weal:n teoksen Jagdgeschwader 27 "Afrika" profiilipiirrokseen sivulla 55 kuva 15 Hauptmann Eduard Neumann Bf 109F-4 Trop, Gruppenkommandeur I./JG 27, Ain-el-Gazalassa, marraskuussa 1941 ja saman opuksen valokuvaan ko. koneesta sivu 79, hyvin näyttää Eduard "Edu" Neumann:n Bf 109F-4 Trop lekomalli onnistuneen. Hyvää työtä! Voisi aivan hyvin olla jonkun viikon malli. Kyllä Mersu vaan on tyylikäs ja kaunis kone, jos vain sotakoneesta näin voi sanoa. Parhain terveisin, AJ