Pienoismallit.net

T-55A-harjoitusprojekti

Ensimmäinen mallini neljännesvuosisataan

Edellisestä mallistani ehti vierähtää neljännesvuosisata. Rakentelin nuorempana paljon lentokoneita, mutta vain perustyönä, eli maalasin ne siveltimellä, enkä juuri kiinnittänyt huomiota yksityiskohtiin. Näin keski-ikäisenä on hyvä elvyttää vanhaa harrastusta, kun käytössä on autotalli, aikaa ja enemmän kärsivällisyyttä.

Tampereen Harrasteessa oli viime kesänä loppuunmyynti ja homma lähti hieman lapasesta. Ostin kasan malleja ja paljon tarvikkeita. Syksyn mittaan katselin netistä, täältäkin, rakennusprojekteja ja laitoin ideoita ylös. Joulun aikaan päätin aloittaa kasan helpoimmasta, eli tästä T-55A:sta. Tämänkin projektin aikana olen tilannut tavaraa Hobbylinnasta ainakin viisi kertaa.

Kokosin pääosat, maalasin kaiken Tamiyan Olive drab II -purkkimaalilla ja totesin, ettei tämä vielä riitä. Seuraavaksi kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni kuivaharjausta, johon käytin Tamiyan interior greeniä. Harjoittelin ensimmäistä kertaa myös Vallejon ruostewasheilla. Pari kertaa niitä lurahti liikaa ja pääsin korjaamaan jälkiäni, jopa uudelleen vihreällä maalaamalla.

Kokeilin myös töpöttää pienellä vaahtomuovipalalla vihreää ja mustaa sopiviin paikkoihin.

Teloihin ostin Vallejon European earth pigmenttiä, carbon black pigmenttiä ja pigment binderia. Maalasin telat gun metal greystä ja mustasta sekoitetulla maalilla, tein pienen ruostepesun ja lopulta sotkin pigmentit teloihin. Pigmenttien lisääminen runkoon meni hieman yli, mutta tankin voi ehkä ajatella olevan juuri tulossa kuraisista maastoharjoituksista.

Suurimman haasteen nakkisormilleni esitti tornin konekivääri, jonka osien kanssa sai näpertää tosissaan. Siitäkin selvittiin, vieläpä ihan hyvin.

Malli ei ole täydellinen, mutta olen siihen erittäin tyytyväinen tauon ja lähtötasoni huomioon ottaen. Seuraavana pinossa olisi Tamiyan Panther Ausf. G. En välttämättä ryhdy vielä tekemään moniväristä maastokuviointia, mutta Pantherin voisi jättää myös harmaaksi tai jopa koittaa talvicamoa hiuslakalla harmaan päälle. Katsotaan.

Otan mielelläni vastaan kommentteja ja kehitysideoita.

Kommentit

Jermakki 2.3.2019 19:41 Vastaa lainauksella
Hienoa jälkeä. Malille alusta ja kuvausta varten yksivärinen tausta. Hyvin chipattu. Tykin tyven rättisuojus kaipaa ehkä litkutuksen tuomaa syvyysvaihtelua.
Matti M 3.3.2019 14:10 Vastaa lainauksella
Hyvä alku tuossa on, seuraavaksi ehkä vähemmän kuraamista niinkuin itsekin totesit, muuten maalaus ja kasaus on hallussa.
Mukava juttu että olet tehnyt paluun tämän hienon harrastuksen pariin, itse tein saman tempun 3 vuotta sitten pidettyäni 20 vuotta taukoa, malleja ostelin kyllä tuon paussin aikana ja rakentelinkin välillä vähän mutta valmiiksi asti en yhtään saanut.
Nyt tulee osteltua ehkä vähän liikaakin ottaen huomioon mallailuun käytettävän ajan :-)

Eikun Pantteri työn alle ja kuvia tänne näytille.