Pienoismallit.net

BA Boeing 747-87UF

G-GSSD

747-8:n tarina juontuu 1990-luvulle, kun Boeing teki suunnitelmia kilpaillakseen Airbusin projektia vastaan. Airbusin A3XX:stä kehittyi myöhemmin kaksikerroksinen A380. 2000-luvulla Boeingin 747X-projekti jäi piirustuslehtiölle kun se ei saanut tarpeeksi lentoyhtiöiden kiinnostusta. Joitakin 747X-projektin ideoita hyödynnettiin kuitenkin 747-400ER:ään.

2004 Boeing ilmoitti 747-8 version olevan tulossa. Siinä käytettäisiin samoja GEnx-moottoreita kuin Dreamlinerissa. Boeingin mukaan se olisi hiljaisempi, taloudellisempi ja ympäristöystävällisempi kuin aiemmat 747:t ja lentoyhtiöille edullinen ottaa käyttöön samojen osien ja lyhyemmän tyyppikoulutuksen muodossa koska se pohjautuu jo olemassa olevaan 747-400:n. Koneesta tultaisiin tekemään sekä matkustaja- että rahtiversiot.

2009 Boeing ilmoitti matkustajaversion kohtalon olevan katkolla, kun asiakkaita ei ollut kuin tasan yksi, Lufthansa. Cargolux halusi kuitenkin edelleen tilaamansa rahtikoneet, ja kun Korean Air tilasi Boeingilta kumpaakin mallia, se saattoi olla viimeinen niitti tuotannon jatkamiselle. Ensimmäinen 8F- rahtikone luovutettiin Cargoluxille 2011, ja ensimmäinen 8I- matkustajaversio Lufthansalle 2012. Tällä hetkellä tilatuista ja toimitetuista 154 koneesta 107 on 8F-mallia. Aukeavan nokkansa ansiosta se on läpilastattava ja siksi käyttäjiensä mielestä varsin pätevä rahtikone. Samasta syystä siihen saa lastattua myös sellaisia pitkiä asioita jotka eivät sivuovesta sisään taivu.

Global Supply Systems operoi kolmella -8F:llä British Airways World Cargon laskuun vuosina 2011-2014. Pelkkiä rahtikoneita BA:n väreissä ei ole sen jälkeen nähty. Iberian ja British Airwaysin fuusion synnyttämä IAG (International Airlines Group) kuljettaa rahtinsa matkustajakoneiden rahtitiloissa. Puhtaaseen lentorahtitoimintaan syntynyttä aukkoa paikkaamaan alkoi Cargo Logic Air. Värimaailmasta päätellen yhteys Air Bridge Cargoon ja sitä kautta Volga-Dnepriin on oltava olemassa.:)

Jonkun aikaa sitten huomasin kohtalaisen puutteen liikennekonelaivastossani. British Airwaysin värit puuttuivat siitä tyystin. Kun kaapista sattui kurkistamaan iso rahtikone, ryhdyin tutkiskelemaan saako siihen BA:n siirtokuvia mistään. Ongelmaa ei vaikuttanut olevan, Twosix oli tehnyt arkin juuri näitä varten. Se pahalainen vaan on loppuunmyyty joka paikasta. Kerran jo luulin löytäneeni sen, kunnes itävaltalainen nettikauppa ilmoitti ettei arkki olekaan enää saatavilla. Yksi oljenkorsi katkesi, kun Twosix ilmoitti ettei uusintapainosta tulla tekemään. Mielessäni olin jo luovuttanut ja aloin selailla valmistajien valikoimaa 8F:n siirtokuviin. Mieleni täytti jo ajatus ettei kai se pahalta näytä sarjan mukana tulleissa Cargoluxin väreissäkään. F-DCAL:n sivulta löytyi sitten BA:n 747-400F:ään tarkoitettu arkki, jossa oli "British Airways World Cargo"- teksti, tosin punaisena niinkuin se "Chelsea Rose"- pyrstömaalaukseen kuuluukin. Laitoin Philippelle sähköpostia, että kun sinulla on jo teksti JA matkustajaversion arkilla oikeanlainen "Chatham Dockyards"- pyrstölogo, voisiko niitä millään yhdistää? Kului ehkä kuukauden päivät. Luovutin jo toistamiseen, kunnes sain Ranskasta sähköpostin joka alkoi sanoilla: "No problem, I just need a little time". Voi sitä riemun määrää! Viime kesänä sitten hän ilmoitti arkin olevan valmis, tosin pyrstölogo ei ollut oikean kokoinen joten sen hän oli joutunut skaalaamaan uudestaan. Tätäkin kautta siis ISO KIITOS F-DCAL:lle. Kutsuisin asiakaspalveluksi tällaista toimintaa.

Revellin sarja oli mainio rakennettava. Lisänä Metallic Detailsin etsiarkki, josta käytin soveltuvat osat.

Maaleina käytin Army Painterin valkoista pohjamaalia runkoon, tumma sininen Revell #54, siipien harmaa Akanin FS 36440.

Kommentit

Tämä on hieno, mutta eräästä syystä on halua tässä nyt tätä enemmän kommentoida. Jos haluat tietää syyn, niin laita yv:tä
Tally-ho 9.4.2019 07:34 Vastaa lainauksella
Terve,

Kiitos hienosta rahtijumbosta ja yksityiskohtaisesta taustoituksesta. Olet tehnyt oiken hyvää työtä. En oikein osaa löytää mitään negatiivista mallistasi. Itseänikin kutkuttaisi tehdä 747, mutta hyllytilaan täytyisi tehdä lisäyksiä. Katsotaan nyt!

T. Tally-ho
Kiitoksia, Mika ja Tally-ho. Tämä oli ainakin mainio sarja ja samaa olen kuullut Revellin ja Zvezdan 8I-matkustajaversioista. Muuten, jos vanhempi alatyyppi kiinnostaa, taitaa joutua kallistumaan Authentic Airlinersin puoleen varsinkin jos 1/144- skaalassa haluaa pysyä. 1/200 Hasegawat ovat myös hyviä, mutta niitten saatavuus on vähän niin ja näin. Heittäydy vain rohkeasti antamaan kiusaukselle periksi, kyllä sille jostain aina paikka löytyy.;)
Varsin hyvin tehty ja pikku-ukot kuvastaa kokoa.
Iso homma siirtokuvien metsästyksessä josta moni olisi jo luopunut.
Eipä löydy motkotuksia tästä mallista, mutta ei liene aina tarkoituskaan niitä etsimällä etsiä.
Nyt perheessä on kaksi mallaria ja kun katsoo mallien keskiarvoa, niin eipä ole omena kauas puusta tippunut. Ja Tuomas sentään vasta 9-vee.
Kiitos, Timo!
Tämähän toimii samalla onnentoivotuksena satavuotiaalle British Airwaysille.;)