Miniskaalan hyvin tehtyjä malleja tulee aina kunnioittaa, Tämä kuuluu ehdottomasti siihen joukkoon.
WWII myöhäisemmät sukot menee sitten minun alueen ulkopuolelle, joten en pysty kommentoimaan niistä sen enempää.
Hieno ja taidokkaasti tehty malli.
yt.
MK
Avro Vulcan K.2
Tankkerikonversio

Falklandin operaatio ja pitkien pommituslentojen vaatimat tankkauslennot kuluttivat Handley Page Victor- tankkereiden lentotunteja rankalla kädellä. Projekti siviilipuolelta haalittujen TriStarien ja VC10:n modifioimiseksi ilmatankkereiksi oli jo käynnissä, mutta siirtymäkaudelle täytyi löytää vaihtoehto ettei RAF jäisi ilman tankkauskoneita. Välimallin ratkaisuksi napattiin kuusi paraskuntoista Vulcania. BAe Woodfordissa otti urakan sijoittaa VC- kymppejä varten sivuun laitetut tankkauslaitteistot Vulcanien pyrstökartiossa sijainneeseen ECM-tilaan. Lopputuloksena oli kaikkea muuta kuin sulavalinjainen laatikko koneen pyrstössä, joka sai nopeasti lempinimiä kuten "roskalava" tai "MFI:n vaatekaappi" yksinkertaisia ja rujoja huonekaluja tehneen firman mukaan. Systeemi ajoi kuitenkin asiansa ja ainoa jäljelle jäänyt Vulcan- laivue eli 50. laivue lensi vuosina 1982-1984 Vulcan K.2:lla kolmisen tuhatta lentotuntia tankkaustehtävissä.
Great Wall Hobbyn pienen mittakaavan Vulcan oli mukava rakenneltava. Pommariversion laatikkoon oli lisätty valuranka, josta tankkauslaatikon osat löytyivät. Ohjeeseen ja varsinkin maalausohjeeseen sietääkin sitten suhtautua ajatuksen kanssa. Tankkereiksi modifioitujen Vulcaneiden AINOA yhteinen tekijä oli Olympus 201 ECU- moottorit, eli pidemmillä suihkusuuttimilla. Maalauskaavio ja muutama muu asia riippuu siitä, mistä versiosta kone muunnettiin. Mahapuolelle maalattiin valkoinen T- kirjaimen mallinen alue, mutta muuten värit pysyivät ennallaan. Nokassa sijaitseva maastonseurantatutkan patti oli MRR- eli meritiedusteluun modatuista koneista poistettu. Moottorikanavien välissä on suksen mallinen muotolevy molemmilla puolilla entisissä Blue Steel- koneissa, muissa vain oikealla puolen. Tässä pieni selvennys:
XH 558: Entinen 27. laivueen MRR-kone, eli ei TFR:n pattia nokassa. Kiiltävä maalipinta, yläpuoli vihreä/harmaa maastokuvio, alapuoli vaaleanharmaa. Moottoritunnelien välissä "suksi" vain oikealla puolella.
XH 560: Niin ikään 27. laivueen MRR, eli samat tunnusmerkit käyvät tähänkin.
XH 561: Normaali B.2, 35. laivueen entinen. TFR oli vielä paikallaan. Ylä- ja alapuoli vihreä/harmaa mattapintainen maastokuvio.
XJ 825: Tämäkin 27:n entinen MRR.
XL 445: 44. laivueen entinen Blue Steel- varusteltu kone, eli "sukset" molemmin puolin. TFR:n patti nokassa ja maalauksena ylä- ja alapinnan kattava vihreä/harmaa "wrap around"- maastokuvio.
XM 571: 101. laivueen entinen Blue Steel- kone, eli kahdella "suksella". TFR paikallaan mutta edellisestä poiketen mahapuoli vaaleanharmaa. Mattapintainen kuitenkin kauttaaltaan.
Huomattakoon vielä, että "wrap around"- kaavion harmaa on tummempi kuin aikaisemmin käytetty.
Koneyksilöksi valikoitui XM 571. Sillä lennettiin koelentoja Woodfordissa ja malli kuvaa juuri näitä aikoja. Siksi siinä on vielä edellisen käyttäjän, 101. Squadronin tunnus pyrstössä.
Referenssejä: Andrew Brookes, Vulcan Units of the Cold War, Osprey;
Kev Darling, Royal Air Force Avro Vulcan, Warbird Tech.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.