Pienoismallit.net

Knight Takes King

Korkeajännitystä

Tehtyäni edellisen alustalle rakennetun mallin, Stug IV:n, syntyi pieni nälkä tehdä hieman isompaa dioraamaa. Eräs suuruudenhullu projekti saikin tuulta alleen jäädäkseen vain kesken toistaiseksi, ja tämä syntyi eräänlaisena terapia- ja harjoitusdioraamana.

Juonihan tässä on puhdasta korkejännitystä: Amerikkalaisten etenemisen pysäyttänyt Kunkku on tehnyt kohtalokkaan virheen ja kääntänyt takamuksensa esiin saadakseen vain osuman jenkkien uudesta superaseesta, Super Pershing pilot#1sen 90mm pitkäputkisesta. Osuma on saanut aikaan myös konehuoneen palon joka on sitten romauttanut takajousituksen vääntösauvojen antaessa kuumuudessa myöten. Kunkun torni on aloittanut käännöksensä vastatakseen tuleen vain saadakseen osuman tornin sivuun ja surmaten vaununjohtajan ja ampujan, ja niille sijoilleen on sitten jäänyt. Kun aikaa on kulunut X, ja amerikkalaisten eteneminen on jatkunut Pershing mennä kolistelee uhrinsa ohi jonka torniin eräs vääräleuka onkin jo maalaillut vihollista morkkaavan ja omien moraalia kohottavan sloganin: "Hiljaa, saku nukkuu". Ideoita on tosiaan tähän poimittu sieltä täältä, KT perustuu kahteen eri vaunuun jne.

Molemmat mallit ovat HobbyBossin valmistetta, KT on tuoreempaa ja kyseessä on malli "July '45" jonka rakentelin kuitenkin enimmäkseen myöhäisen kunkun mukaan koska osat ovat laatikossa. Jotain pientä kuitenkin on joka tekee mallista miedon what iffin. Aberin putki ja Friulin telat viimeistelevät kokonaisuuden. Super Pershing on niinikään saanut vastaavat lisäosat, ja varsinkin putken vaihtoa suosittelen kaikille jotka ko mallia haluavat tehdä koska HobbyBoss on tehnyt tuon pitkän putken sitten kahdesta puolikkaasta.
Figuurit ovat Tamiyan valmistetta, seisova kaveri on suoraan laatikosta ja vaununjohtajalla on Hornetin vaihtopää. Nämä tarjosivat mukavaa harjoitusta figujen maalamiseen joka on jäänyt valitettavan vähälle mutta jatkossa tulen varmasti näitä suosimaan malleissani enemmän koska antavat mukavasti mittakaavaa kalustolle, puhumattakaan muusta elävöittävästä vaikutuksesta.

Alusta on 10mm foamilla täytettyä muovilevyä joka on kevyttä ja jäykkää, tämän päälle sitten Model Scenen ruohomattoa ja kipsistä ja kissanhiekasta tehty tie. Kehykset ja kyltti viimeistelevät työn. Projektina tämä oli sikäli erikoinen että pystyin pitämään pääni enkä alkanut häröilemään muita projekteja kuin vasta viime metreillä, paljon tässä olisi parannettavaakin mutta tälläisenäänkin ajaa asiansa eli täyttää omaa vitriiniä.

Kommentit

Onpas mainion näköinen dio! Ilman Kunkkutikrun periskooppi mallista tähtäintä tämä ei edes välttämättä olisi "what iffiä". Onhan Super Pershing saattanut jossain vaiheessa tuhotun Kunkun ohi ajella…Vaunujen ja figuurien maalaus on onnistunut. Maastokin näyttää hyvältä. Kunkun takapään alla olevaan nurmikkoon voisi vielä ehkä vähän palon jälkiä lisätä. Ainoa omia silmiäni häiritsevä asia on Pershingin johtajan kupolin siniset prismat. Tummempi sävy toimisi paremmin.
Muistaakseni sävy oli Vallejo panzer aces periscopes, ja lakkaushan noista nyt jäi mikä olisi omiaan hieman tummentamaan sävyä. Helppo fixi sinänsä, kuten myös tuo nurmikon tummennus. Tampereen näyttelyynhän tämä menee, jospa sen verran tuota vielä korjailisi.
Jermakki 24.2.2019 11:39 Vastaa lainauksella
Kerrassaan erinomainen kokonaisuus. Silmä on tottunut kansallisuustunnuksiin tai numerotunnisteihin vaunuissa, mutta hyvin pärjää ilmankin. Mainio idea tuo grafittimaalari.
Tomi teki taas ihan jäätävän hyvää työtä. Kuvat eivät anna aivan oikeutta detaljien laadulle, joka oli Mallipäivillä kaikkien havaittavissa. Figut on aivan omaa luokkaa, kun vertaa niitä muihin Mallipäivillä olleisiin dioihin. Bra, bueno, ausgezeichnet, erinomainen.
AJ 20.3.2019 01:03 Vastaa lainauksella
Moi Tomi, Fiktiivinen diosi on kuin John P. Irwinin fiktiivinen kertomus kirjassaan Another River, Another Town olleensa ampujana Super Pershing Pilot#1 vaunussa. John Irwin kuvaa kirjassaan kohtausta Dessaun kaduilla 21. huhtikuuta 1945. Tässä taistelussa hän kuvailee Super Pershing Pilot#1 vaununsa tuhonneen "Kuningashirviön". John Irwinin tarkoitti siis Tiger II vaunua, mutta yksikään s.Pz.Abt. Tiger II yksikkö ei ollut tuolloin Dessaussa. John Irwin oli aiemmin toiminut M4A3 76(W) Sherman vaunun miehistössä, joka oli tuhoutunut ennen hänen siirtoaan Super Pershing Pilot#1 vaunuun. Valitettavasti John Irwinin kirja, Another River, Another Town, on enemmän romaani kuin historiakirja, mikä on ymmärrettävää, koska se pohjautuu tuolloin 18-vuotiaan teinipojan muistelmiin. Mitään Kunkkutikrua ei Super Pershing koskaan tuhonnut ja John Irwinin kertomus kirjassaan kohtauksesta Dessaun kaduilla 21. huhtikuuta 1945 on valitettavasti täyttä höpölöpöä.

Puolestaan Belton Cooper, joka oli 3.PsD:n huoltomiehiä ja pitkälti vastuussa tämän Super Pershingin (Pilot #1) modifioimisesta (lisäpanssarointi operaatio), kertoo kirjassaan Death Traps, että Super Pershing Pilot#1 kävi ainoan taistelunsa Weser-joen ja Northeimin välillä, jossa Super Pershing Pilot#1 vaunu tuhosi yli kilometrin matkalta tuntemattoman vihollisvaunun (tuhottu vihollisvaunu oli joko rynnäkkötykki tai pst-vaunu). Tämä tapahtui huhtikuun neljäntenä päivänä 1945, jolloin vaunu oli liitettynä TF Hoganiin, joka toimi yhdessä TF Richardsonin kanssa ko. alueella. Cooperin tarina on yhdenmukainen Hunnicuttin, Thielin ja Zalogan kirjojen kanssa.

Ohessa linkki em. tarinoihin netissä: www.3ad.com/history/wwll/feature.pages/super.pershing.1.htm

Super Pershing taustaa erittäin suppeasti Hunnicuttin Pershing kirjan mukaan: Watervliet Arsenal ryhtyi kehittämään uutta 90mm T15 kanuunaa, jonka piipun kaliiperimitta oli 73. Kaksi protoa nimettiin T15E1 tykeiksi; tykki antoi T30E16 volframiammukselle (HVAP T44 Shot, APCR-T) nopeudeksi n. 1143m/s ja tavalliselle T33 laukaukselle (AP T43 Shot, APBC-T) nopeudeksi n. 975m/s. Yksi T15E1 tykki asennettiin vanhaan T26E1 Pershing prototyyppimalliin Aberdeen Proving Groundsilla. Testeissä kävi heti ilmi kuinka hankalaa ylipitkien kranaattien käsittely oli vaunun sisällä. T26E1 Pershing prototyyppimalli lähetettiin tammikuussa 1945 Aberdeenin kautta Eurooppaan. Eurooppaan lähetetty T26E1 Pershing prototyyppimalli nimettiin uudelleen T26E4 Super Pershingiksi aka Pilot #1:ksi ja se annettiin testikäyttöön 33.Panssarirykmentille 3.Panssaridivisoonaan 15. maaliskuuta 1945. Super Pershingin asekilpeen kiinnitettiin iso panssarilevy, joka oli sahattu tuhotun Panther-tankin keulasta ja rungon etuosa vahvistettiin kahdella päällekkäisellä panssarilevyllä. Tämä muunnos lisäsi keulapanssarin kaltevuuskulmaa huomattavasti. Tornin sivuille kiinnitettiin vielä myöhemmin eräänlaiset siipipanssarilevyt. L.R. "Slim" Price (Aberdeen Proving Groundin tykkiexpertti) ja jo em. Belton Cooper vastasivat lisäpanssaroinnin asentamisesta ja tykin toimivuudesta. T26E4 Super Pershing Pilot #1 oli valmis taisteluun noin viikko sen saapumisen jälkeen, mutta se ei kohdannut yhtään Tiger I tai Tiger II vaunua koskaan.

Muutamia lähteitä:
Richard Hunnicuttin Pershing: A History of the Medium Tank T20 Series
Troy D. Thielin The M26 Pershing and Variants: T26E3/M26 M26A1 M45 M46/M46A1
G. Ronald Lehmanin M26 Pershing Medium Tank
Steve Zalogan, Tony Bryanin ja Jim Laurierin M26/M46 Pershing Tank 1943-1953
Steve Zalogan T-34 vs M26 Pershing Korea 1950
Ylivoimaisesti paras kirja aihealueesta on Hunnicuttin Pershing: A History of the Medium Tank T20 Series.

Diosi on vallan mainio, kun sen tavallaan yhdistää tuohon John P. Irwinin fiktiivinen kertomukseen. Dioon siten sopii myös tuo fiktiivinen Kunkkutikru. Sinänsä mikäli Tiger II ja T26E4 Super Pershing Pilot #1 olisivat oikeasti kohdanneet, lopputulos olisi voinut olla mitä tahansa; todennäköisesti ensimmäisenä ampunut vaunu olisi voittanut. Joka tapauksessa oiva dio idis ja hieno toteutus. Parhain terveisin, AJ
Kiitos kommenteista ja historiikista. Tässä tosiaan sulautui useampi idea yhdeksi kokonaisuudeksi, kunkku on esim ideoitu kahdesta eri tuhotusta vaunusta jne joten oli luontevaa edetä sitten kokonaan fiktion pohjalta. Tuo tarina ei ole itselle entuudestaan tuttu mutta tosiaan sopii tähän paremmin kuin hyvin :)