Pienoismallit.net

SAAB 91D Safir, SF-2

Ilmavoimien koulutuskone 60-luvulta

Ruotsalaisvalmisteinen, yksimoottorinen koulukone Saab 91 Safir suoritti ensilentonsa marraskuussa 1945. Safir muistutti paljon saksalaista Bücker Bü 181 Bestmannia johtuen siitä, että koneiden suunnittelija oli sama, eli ruotsalainen Anders J. Andersson. Kaikkiaan Safireita valmistettiin viitenä eri versiona yhteensä 323 kappaletta. Suomen ilmavoimien käytössä oli kaikkiaan 36 Safiria, ja niitä käytettiin koulu- ja yhteyskoneena 1960-80-luvuilla. Kun koneiden käytöstä luovuttiin, 14 kappaletta niistä myytiin siviilikäyttöön. Safir oli käytössä myös mm. Ruotsin, Norjan ja Itävallan ilmavoimissa.

Pikkupoikana 60-luvulla asuin lähellä Malmin kenttää, jonne fillaroin hyvin usein katsomaan lentokoneita ja kentän toimintaa. Ilmavoimien Saab Safirit olivat siihen aikaan hyvin tavallinen näky Malmilla, ja konetyypin tunnisti hyvin päiväloisteväreistä ja koneelle tunnusomaisesta asennosta, jossa nokka on pystyssä, ja kone näyttää olevan hyvin takakenossa.

Päätin mallata tämän nostalgisen koneen ruotsalaisen Taranguksen rakennussarjasta, joka alipainevalusarjaksi on oikein hyvälaatuinen. Kone meni helposti nippuun, joskin kittausta ja hiomista tarvittiin jonkun verran. Ainoa hankalampi rasti oli yksiosaisen kuomun saaminen saumattomasti runkoon kiinni. Koska malli on hyvin takapainoinen, piti nokkaan laittaa todella paljon lisäpainoa. Yksityiskohtia varten hankin Maestro Modelsin fotoetsisetin ja maalausmaskit kuomua varten. Skrätsäsin malliin myös paljon yksityiskohtia.

Ehkäpä jännittävin osuus mallin käsittelyssä oli punaisten day-glo-alueiden maalaus. Pohjamaalasin alueet aluksi valkoisella Tamiya fine surface-pohjamaalilla, koska päivänhohtomaali on hyvin läpinäkyvää ja huonosti peittävää. Maalina käytin Vallejon fluorocent red-akryylimaalia. Kun sitä ruiskutti useita ohuita kerroksia pintaan, niin loppujen lopuksi maalatut kohdat näyttivät ihan hyviltä. Alueet olivat kylläkin kirkuvan punaisia, joten lopuksi käsittelin ne keltaisella kuivaliitupölyllä, joka leikkasi sopivasti värin terävyyttä.

Pohjamaalasin aluksi koneen Mr. Surfacer 1000:lla. Sen jälkeen ruiskutin pintaan Alcladin White aluminiumia. Siirtokuvien kiinnittämisen jälkeen käsittelin mallin vielä Migin puolihimmeällä akryylilakalla, sillä Safirin alumiinipinta oli himmeä. Rakennussarjan siirtokuvien lisäksi sain Mika Jernforsin tekemät tunnukset malliksi valitsemalleni koneyksilölle, SF-2:selle (joka on näytteillä Tikkakosken ilmailumuseossa).

Kävin myös pariin otteeseen Vantaan ilmailumuseolla ottamassa kuvia siellä näytteillä olevasta Saab Safirista. Netistä löytyi myös paljon referenssikuvia koneen yksityiskohtien mallaamiseen.

Kommentit

Tarkistin oranssin osuvuutta viimekesäisiin Tikkakosken kuviini verraten ja tulos vaikuttaa oikein hyvältä.
Tally-ho 23.2.2019 13:43 Vastaa lainauksella
Jojje Kontio kirjoitti:
Tarkistin oranssin osuvuutta viimekesäisiin Tikkakosken kuviini verraten ja tulos vaikuttaa oikein hyvältä.
Kiitos Jojje. Hyvä tietää, että day-glo-oranssi vaikuttaa oikean sävyiseltä
Henkka H 23.2.2019 14:29 Vastaa lainauksella
En ole lekomallari, joten asiantuntemus sen suhteen heikkoa. Mutta muuten malleja tehneenä täytyy kyllä todeta että on eriomaisen hyvin tehty lentokoneen pienoismalli! En löydä mitään huomauttamisen aihetta. Näitä livena itsekkin nähneeenä pidän näkemästäni.
Mielestäni paras sivustolla näkemäni "Sähvä". Rakentelun tarkkuus ja huolellisuus, kuten myös pintakäsittely aivan huippuluokkaa. Day Glow sävykin on todella hyvin onnistunut, useinhan juuri sen kanssa mennään hieman metsään, samoin tuo maalattu alumiinipintakin näyttää juuri niin luonnolliselta kuin se aidoissakin koneissa on.

Itse saman mallin aikoinaan tehneenä muistan kyllä että keulan sai ahtaa niin täyteen lyijyä kuin vain sopi ja siitä huolimatta nippa nappa pysyi nokkapyörällään. Hienoa että olet tehnyt tämän mallin johon itselläkin liittyy niin paljon mukavia muistoja.
Tally-ho 23.2.2019 16:14 Vastaa lainauksella
Henry ja Markku, kiitos positiivisista kommenteista. Ne lämmittävät vanhan mallarin mieltä. Ei muuta sitten kun uutta ilmavoimien projektia telakalle :-)
Onko näissä Safirien malleissa perusvika siiven V-kulmassa, muuten hienossa mallissa näyttäisi olevan liian suora siipi.
AJ 4.3.2019 08:01 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho, Kone on kaunis kuin karkki; komppaan ylläolevia kehuja. Kaikki on jälleen kohdallaan taustoitus, rakentamiskuvaus ja tietysti itse lekomalli Saab Safirista. Taas tuli sellainen Déjà-vu olotila mallistasi, että kyllähän näitä tuli aikoinaan nähtyä. Ja jälleen kerran täyttäähän tämäkin lekomalli viikon mallin edellytykset. Ihailin tuota oranssia väriä, jonka olet saanut kerrassaan loistavasti toteutettua. Erinomaista työtä! Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 4.3.2019 13:55 Vastaa lainauksella
Terve AJ,

Kiitos taas positiivisista kommenteistasi!

t. Tally-ho
Tervehdys Tally-ho,

Olen täysin samaa mieltä AJ:n kanssa mallin ulkoasusta, maalauksesta ja viimeistelystä, jotka ovat onnistuneet erinomaisesti ja malli näyttää juurikin esikuvaltaan. Oikein hieno pienoismalli. Itseänikin hieman häiritsee mallin siiven V-kulma, joka näyttää liian pieneltä verrattuna oikeaan koneeseen. Markku Kiiskikin on jo tuossa edellä saman asian huomioinut. Mielestäni asia kannattaa mainita jo senkin vuoksi että tämän mallin rakentajat voivat vastaisuudessa korjata V-kulma virheen. Referenssejäkin löytyy mm. netistä runsaasti. But no hard feelings :)

t. Jari
Tally-ho 7.3.2019 10:49 Vastaa lainauksella
Hei Jari ja Markku,

Olette ihan oikeassa noiden siipien suhteen. Ne ovat vaakasuorat vaikka v-kulma on kuvienkin perusteella selvä. Todella harmillista, etten tuota huonannut mallatessa. Nyt sitä on liian myöhäistä korjata (: Kiitos teille kommenteista. Pitää ottaa opiksi tästä mokasta!