Pienoismallit.net

MIM-104F Patriot SAM System (PAC-3)

M983 HEMTT & M901 Launching Station

MIM-104 Patriot on Yhdysvaltain maavoimien ilmatorjuntaohjusjärjestelmä (surface-to-air, SAM). Patriot-järjestelmä korvasi vanhemmat Nike ja HAWK-ohjusjärjestelmät. Patriot on tällä hetkellä Yhdysvaltain tärkein ballististen ohjusten torjuntaohjusjärjestelmä.
Järjestelmän nimion lyhenne sanoista "Phased Array Tracking Radar, Intercept Of Target."

Patriotin kehitystyö alkoi 1964 ja se otettiin palvelukseen 1984. Vuonna 1988 järjestelmä sai rajoitetun toimintakyvyn taktisia ballistisia ohjuksia vastaan (Patriot Advanced Capability-1, PAC-1) Uusin versio PAC-3 on suunniteltu uudelleen monilta osiltaa, esimerkiksi ohjusten määrä yhtä laukaisuasemaa kohden on tuplattu.

Patriot-järjestelmän muita käyttäjiä ovat Kreikka, Israel, Saksa, Alankomaat, Japani, Saudi-Arabia, Kuwait, Etelä-Korea, Taiwan ja Espanja. Myös Ruotsi on aikeissa hankkia järjestelmä pääkaupunkin ilmapuolustukseen.

Patriot-järjestelmä pääsi otsikoihin Persianlahden sodan aikana, sillä sitä käytettiin irakilaisten ampumien Scud-ohjuksien torjuntaan. Sodan aikana ohjuksen suorituskykyä kehuttiin ja puhuttiin 90–96 % prosentin osumatarkkuudesta. Myöhemmin on todettu todellisen torjuntakyvyn olleen noin yhdeksän prosenttia. Patriot oli alun perin suunniteltu lentokoneita eikä niinkään nopeita ballistisia ohjuksia vastaan, jonka takia ohjusten lähisytytin räjähti usein liian myöhään vaurioittaen vain lähestyvän ohjuksen peräosaa.

Patriot patteriin kuuluu yleensä tutkayksikkö, voimalaite sekä useita itsenäisesti toimivia ohjuslavetteja.

Itse malli koostuu M983 HEMTT kuorma-autosta & M901 laukaisualustasta.
Mallihan on ihan kohtuullisen kokoinen, yhdistelmän pituus on noin 50cm ja korkeuskin noin 20cm, lavetin ollessa ampuma-asennossa.
Tämä on Trumpeterin uudempaa tuotantoa vuodelta 2015 ja laadultaan erittäin hyvä. Mukana on myös etsiosia, esimerkiksi vetoauton sekä ohjuslavetin kulkuritilät jne. Valupurseita tämän kanssa ei todellakaan tarvinnut rapsutella, joskin osia on melkoinen määrä ja kasaamiseen saa varata aikaa.
Värikaavioksi valikoitui ihan vaihtelun takia 3-väri NATO kaavio, toisena vaihtoehtona olisi ollut normi aavikkoväritys. Tositoimissahan näitä on ollut molemmilla värityksillä, myös aavikko olosuhteissa.

Maalaukset Tamiya ja Vallejo akryyleillä ruiskua käyttäen ja säistäminen AK:n ja MIG:n pigmenteillä ja litkuilla.

Kuorma-auton ja lavetin laitoin ihan käsittelyn helpottamiseksi alustalle ja mukaan myös pari ukkoa miljoonalaatikosta. Tamiyan Hummeri kuskista tuli tämän myötä nyt rekkamies ja toinen hemmo viisomaan lavetin päälle peruutusohjeita.

Mukava setti rakennettavaksi ja tähän voisi myöhemmin laittaa kaveriksi erikseen saatavan tutkayksikön (jos vain saa kaikki sopimaan vitriiniin :) )

Kommentit

Tasapainoinen kokonaisuus ja asiallinen aiheen pohjustus. Mallin koko asettaa hieman rajoituksia fotoille ja lähikuvien puutteen takia detaljeista ei pääse nipottamaan/hifistelemään. :)
Mika Wiik 15.2.2019 20:46 Vastaa lainauksella
Kiitos palautteesta. Tämä oli tosiaan vähän hankala kuvattava, taustapahvia sai siirrellä tosissaan, ettei näy muuta maailmaa sen takaa. Tässäkin on vähän ongelmana tuo kuvaaminen, se ei varsinaisesti ole oma leipälaji, eikä kyllä kalustokaan ole sen osalta ajantasalla.