Pienoismallit.net

1949 Mercury Coupe

Gasser Power!

Ihan ei pidä paikkaansa kilpurin ikkunoihin asennetut luokkatunnukset, sillä tämänkertainen gasser on osittain mielikuvituksen tuote. Ja osittain ei, nimittäin lukuisten 1:1-kokoisten lajitoveriensa valokuvia vahdattuani päätin yhdistellä montaa asiaa noista mahtavista 60-luvun kiihdyttimistä pienoiskokoiseen ajokkiini.

Noheva takakenoasento ei painojakauman kannalta tuntunut riittävältä raskaan Chevyn 427:n kanssa, joten vinkkelimyllylle tehtiin sijaa ohjaamon puolelta. Siirto lienee 1:1-mitassa kymmenisen tuumaa ja samoin kuin siellä niin pienoiskoossa tulipeltiin ja ohjaamon lattiaan piti tehdä sahausoperaatioita. Kabiiniin muokattiin myös kardaanitunneli uusiksi, napattiin osalaatikosta turvakaari, ja tehtiin irrotettavaa mallia olevalle ohjauspyörälle pidike pelkääjän penkin paikalle. Alkuperäinen kojelauta sai jäädä kaverinaan yksi ja ainoa mittari kierrosnopeuden observointia varten. Vaihdekeppi on rautalankaa. Samasta materiaalista on tehty tuulettajan moottorin pidike. Laturi on jätetty tarkoituksella pois moottorin kisavarustuksesta.
Taka-akseli on alkuperäinen, joskin sisäkalunsa voidaan kuvitella uusituiksi, kuten 1:1-esikuvassa varmasti olisi. Hieman akselituentaa taakse, iskareiden paikat uusiksi ja eturipustus lainaan jostain AMT:n gasserista vuosien takaa. Scratch-valmisteita piti (= sai?) valmistaa ja käyttää mm. ohjaustekniikan luomisessa. Slicksien mentävien aukkojen sahaamisen myötä muutostyöt olivat valmiit.
Moottorin mukana olleet ’66 Malibun pakosarjat oli ihan pakko saada taiteiltua pakettiin, ja niiden sovittelu lopulta ratkaisi moottorin tarkan sijoituksen.
Jarrusylinterin paikka on kojetaulun ja tuliseinän välissä.

Rakennussarja on ollut kaupan hyllyllä vuoden ’79 paikkeilla ja on George Barrisin Cruisin’ USA –teeman edustaja. Muovimateriaali oli melko kovaa ja ehkä jopa ajan haurastamaa. Tarvittavien kylkilistojen ja valusaumojen poiston jälkeen pohjamaali sai kuivua kuukauden, sitten olivat vuorossa kerrokset hopeaa ja candyä sekä pari lakkakerrosta. Niiden kuivuttua oli dekaalien vuoro, ja niitä lainailtiin rakennussarjoista sekalaisesti viimeisten 40 vuoden ajalta. Koristelun suojaksi tuli muutama lakkakerros.

Kommentit

Hauskan näköinen kiiltävä tötterö. Väri-iloittelua MM-tyyyliin! Dekaalien sijoittelu sinne tänne tekee hieman sekavan fiiliksen, mutta sponsoreita tietty tarvitaan drag stripillä. Niko L. kirjoitteli toisaalla, ettei gasserin kuuluisi olla kovinkaan takakenossa, vaikka siten niitä yleensä näkee olevan. Mä en tiedä asiasta mitään, kun gasserit ei kuulu omaan suosikkiluokkaan. Model on!
Kiitos Ismo. Tötteröpä hyvinkin, erittäin osuvasti luonnehdittu. Mulle on värivalinnoista kommentoitu toisaalla aiemminkin, ja kieltämättä täytyy todeta että se on mun juttu. Siis muiden muassa. Oikeita maalaushommia kun on melko vähän, ja olohuoneen seiniin ei ehkä candyä tulisi laitettua, niin toteutettakoon mieliteko sitten pienoismalleissa. Sommittelin siirtokuvia melko pitkään ja hartaasti, vaan eipä valituista lätkistä kovin jäsenneltyä kokonaisuutta saanut syntymään. Noi vihreät lieskat kun oli ihan pakko saada keitokseen mukaan. Seuraavan gasserin kohdalla täytyy sitten tehdä päätös linjakkaan ja sekarotuisen ulkokuoren välillä. Sen näemme sitten aikanaan, aihio on jo valittu ja takakeno on vahvasti pyrkimyksissä. Jos vielä malttaisi noudattaa luokitussääntöjäkin, niin olisi ehkä karvan verran uskottavampi reaalimaailman "kuva".
Tosi hieno tuo väri tässä ja decaleja sopivasti. Mitä väriä muuten käytit nuihin venttiilikoppiin? Näyttää hyvältä.. :)
Kiitos Janne!
Kromattujen venttiilikoppien päälle on ruiskutettu Tamiyan punainen kuultolakka.