Pienoismallit.net

Air Finland Boeing 757-200

Lomalentojen työjuhta

Boeing 757:n kehitystyö alkoi vuonna 1979, ja konetyypillä oli tarkoitus korvata jo ikääntynyt kolmimoottorinen Boeing 727. Yleisin käytössä ollut 757-200-malli oli pidennetty versio lyhyemmästä 100-sarjan koneesta. Siihen mahtui maksimissaan 235 matkustajaa. Tämän konetyypin ensilento suoritettiin vuonna 1982. Boeing 757:n tuotanto päättyi vuonna 2004 ja yhteensä koneita valmistettiin yli 10 vuoden aikana 1.050 kappaletta.

Boeing 757 on yksi maailman luotettavimmista matkustajakoneista. Sille on tähän mennessä sattunut vain seitsemän kuolonuhreja vaatinutta onnettomuutta. United Airlinesin lento 93 on ehkä kuuluisin syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa kaapatuista 757-lennoista, Koneella todennäköisesti yritettiin törmätä valkoiseen taloon tai kongressirakennukseen, mutta matkustajien väliintulo aiheutti koneen maahansyöksyn ja suunnitelman epäonnistumisen. Lennosta on myös tehty elokuva.

Air Finland oli yksityinen kotimainen lomalentoyhtiö, joka perustettiin vuonna 2002. Sen yksi päärahoittajista oli Espoon Bluesin pääomistaja Jussi Salonoja. Yhtiö lensi kymmenvuotisen toimintansa aikana yhteensä viidellä Boeing 757-200:lla lomakohteisiin pääasiassa Euroopassa. Air Finlandin toiminta päättyi konkurssiin kesäkuussa 2012 johtuen lähinnä korkeasta polttoaineen hinnasta ja markkinoiden ylikapasiteetista. Boeing 757-koneita oli myös Finnairin käytössä. Nämä suomalaisia aurinkoon yli vuosikymmenen kuljettaneet, istuimia täyteen tungetut koneet, saivat uransa varrella erilaisia vähemmän mairittelevia lempinimiä, kuten esim. "Marsuhäkki" Pitkillä lennoilla epämukavuus vain korostui. Finnairin käytöstä viimeinen 757 poistui alkuvuodesta 2014. Koneen suurimpia käyttäjiä olivat amerikkalaiset Delta, United ja American Airlines.

Surffaillessani siirtokuvavalmistajien sivuilla huomasin, että Nazca Decalsilta löytyivät siirtokuvat Air Finlandin Boeing 757:lle sen alkuperäisessä maalauskaaviossa. Päätin rakentaa mallin yhtiön koneesta, jolla itsekin olin useamman kerran lentänyt etelään. Rakennussarjan valinta ei ollut helppo tehtävä. Minicraftilta löytyy kyllä 757-malli, mutta se on haukuttu niin lyttyyn keskustelupalstoilla, että jätin sen suosiolla pois laskuista. Valitsin venäläisen RusAirin resiinimallin, jossa oli juuri Air Finlandin koneiden voimanlähteinä käytetyt Rolls Roycen suihkumoottorit.

Rakennussarja oli pääosin ok, joskin pikkuosissa oli aika paljon putsattavaa. Hiomista ja kittaamista joutui aika paljon tekemään, mutta mallin kokoaminen oli lopultakin suhteellisen vaivatonta. Skrätsäsin lisäksi paljon yksityiskohtia malliin, mm. lentomajakat, pitot-putket, antennit, jne. Ohjaamo- ja ikkunadekaalit ovat Authentic decalsilta, ja koneen wingletteihin sekä pariin muuhun kohtaan sain siirtokuvat Arctic Decalsin Mika Jernforsilta. Siipien corogardit ovat tilaamaltani Flying Colorsin siirtokuva-arkilta.

Maalasin mallin rungon valkoisella Tamiyan Fine surface primerilla, jonka lopuksi lakkasin Tamiyan kiiltävällä spraylakalla TS-13. Siipien harmaat alueet ruiskumaalasin Xtracolor X150:llä. Moottorien siniset alueet maalasin sekoittamalla Vallejon medium blue ja andrea blue-värejä. Yksityiskohtiin käytin myös muita Humbrolin ja Vallejon maaleja.

Kommentit

Erittäin hieno malli jälleen, ja mielenkiintoisesta konetyypistä. Realistinen asento, ja nokan malli näyttää ainakin tässä huomattavasti Minicraftin lähtökohtaa oikeellisemmalta. Mukava kun saatte näitä siviilimallejakin näytille!
Tally-ho 20.1.2019 22:39 Vastaa lainauksella
Kiitos positiivisista kommenteista Heikki!
Tämä on päässyt lipsahtamaan ohi jostain syystä. Itsekin Finnairin 757:n penkillä Helsingistä Haniaan ja takaisin istuneena muistan hyvin varsin tiiviin tunnelman.